Συλλούρης: Το ΕΥΡΩΚΟ παρά τις αδυναμίες θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό

 

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 παρουσιάζει αδυναμίες, είπε στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης,

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

σύμφωνα με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα συνεχίσει να καταθέτει ιδέες, πολιτικές και καλές πρακτικές, προκειμένου να καταργηθεί ο φαύλος κύκλος της παρακμής, της καταστροφής, της κρίσης και της ύφεσης.

Κάνοντας απολογισμό των τελευταίων μνημονιακών ετών, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι το μόνο που κάναμε στον υπέρτατο βαθμό ήταν να ακολουθούμε το μνημόνιο με την πιο άτεγκτη μικρόπνοη και στενή ερμηνεία των εκπροσώπων της Τρόικα. Ήταν αναγκαίο να γίνουν παράλληλες ενέργειες και δράσεις που θα εξισορροπούσαν τις αρνητικές του επιπτώσεις με κύριο άξονα τις μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο δεν έγινε, είπε, με αποτέλεσμα στις μέρες μας, «να βιώνουμε μια άθλια επικίνδυνη και πρωτόγνωρη παρακμή».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε πως οι πυλώνες της πολιτικής πρότασης του Ευρωπαϊκού Κόμματος, για να βγει ο δημόσιος βίος και οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις από τη σημερινή αποτελμάτωση είναι τρεις: Δικαιοσύνη, Επανίδρυση, Ανάπτυξη. Ειδικότερα, απόδοση δικαιοσύνης και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της καταστροφής και η δημιουργία ενός κράτους δικαίου και ριζικές αλλαγές στο δικαιακό σύστημα, με δημιουργία μιας ισχυρής ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Διαπλοκής.

Όπως ανέφερε, επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί η ευθύνη των δημόσιων λειτουργών για λανθασμένες ή σκόπιμες αποφάσεις τους, που δημιουργούν κόστος στον πολίτη και η ευθύνη και η λογοδοσία για πολιτικές αποφάσεις. Αξιωματούχοι, λειτουργοί και διοικητικά συμβούλια πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία πρέπει να ελέγχονται με την ανάληψη και τη λήξη της θητείας τους, αλλά και οποιοδήποτε άλλο όφελος έχουν σε βάθος χρόνου, είπε. Ακόμα πρέπει να εισαχθεί ο θεσμός του whistle blowing, ώστε να δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς και προστασία των μαρτύρων έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης.

Ο δεύτερος πυλώνας, συνέχισε, είναι η επανίδρυση του κράτους πάνω σε νέες βασικές αρχές και αξίες, με εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών διοίκησης.

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε και στη σύγκρουση του Προέδρου και Υπουργών με ανεξάρτητους αξιωματούχους, λέγοντας ότι αυτή η ιστορία πρέπει κάποτε να τελειώσει και είπε πως πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να τερματιστεί η μονοκρατορία του ενός προσώπου σε θεσμούς όπως η Γενική Εισαγγελία, η Κεντρική Τράπεζα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, κλπ.

Αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα της πρότασης του ΕΥΡΩΚΟ, που είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, ανέφερε πως θα βγούμε από το μνημόνιο το 2016, αλλά στην οικονομία θα συνεχιστούν οι δύσκολες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Η πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ, είπε, περιλαμβάνει τρόπους για να παταχθεί η γραφειοκρατία, να δρομολογηθούν επενδύσεις, να αρχίσει η υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων, για να περιοριστεί η ανεργία και να υπάρξουν έσοδα για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και το κράτος.

Αμετάθετη θέση μας, συνέχισε, είναι ο καθορισμός, δια νόμου, οροφής στους πολύ ψηλούς μισθούς και στις ψηλές συντάξεις του δημοσίου.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν τις στρόφιγγες των ταμείων τους, για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και της αγοράς και να ασχοληθούν σοβαρά για να αναδιαρθρώσουν πολλά από τα προβληματικά δάνεια, γιατί η απειλή των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι πολύ μεγάλη.

Ο κ. Συλλούρης υποστήριξε πως ο νόμος Περί Αφερεγγυότητας δημιούργησε πολλές στρεβλώσεις και προβλήματα από ό,τι έφερε και «πολύ φοβούμαι ότι θα είμαστε εδώ ξανά για την τροποποίηση του».

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε πως οι διεξαγόμενες συνομιλίες δυστυχώς δεν προοιωνίζουν βάσιμες προσδοκίες, θετικής και ευοίωνης κατάληξης και σημείωσε πως η Τουρκία συνεχίζει την άτεγκτη στάση της, επιμένοντας σε απαράδεκτες θέσεις.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να είναι ο καταλύτης και η βάση της λύσης και αναγνώρισε πως με τις συνεχείς του δηλώσεις περί ανάγκης λύσης που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιουργεί εχέγγυα της σωστής ευρωπαϊκής λύσης για το Κυπριακό που πρεσβεύει το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Είπε ακόμα ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζονται μόνο με σωστή λύση του Κυπριακού.

Στηρίζουμε, είπε, «τη διαδικασία των συνομιλιών και θα αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα και βέβαια δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε μια σωστή λύση αλλά και να απορρίψουμε μια κακή, δοτή και επιζήμια συμφωνία»