Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, άρχισε την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέροντας πως “διασχίζοντας την αίθουσα προκειμένου να ανεβώ στο βήμα μπορούσα να διαβάσω τις σκέψεις ορισμένων από εσάς. Ακόμα μια χρονιά – θα λέτε από μέσα σας – να ακούσουμε την ίδια δηκτική και άγρια κριτική. Και βεβαίως, θα σκέφτεστε
κάποιοι ότι, μακάρι να είναι η τελευταία. Λοιπόν – τέτοιες γιορτάρες μέρες – θα συνιστούσα να μην κάνετε – αυτοί οι κάποιοι – πονηρά και μοχθηρά όνειρα”.
Οφείλω πάντως να σας διαβεβαιώσω, συνέχισε, ότι παρά το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, εφαρμόζοντας τη λογική του οδοστρωτήρα, έχουν καταφέρει να επιβάλουν το νέο εκλογικό νόμο -λαιμητόμο της δημοκρατικής πολυφωνίας, οι προσδοκίες ορισμένων από εσάς δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
“Ξέρω ακόμα ότι κάποιοι επιχειρούν να ενσαρκώσουν τον ρόλο του αιμοσταγή Ηρώδη στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, εν έτη 2015. Ματαιοπονούν και αμαρτάνουν άδικα. Παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό που έχουμε να ψηφίσουμε αύριο, για πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια, στο κεφάλαιο χρηματοδότησης της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων, η Κυβέρνηση – ευθυγραμμιζόμενη με τα δύο μεγάλα κόμματα – εισηγείται τον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρών κομμάτων και την προεκλογική τους αφαίμαξη, εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε και του χρόνου εδώ, να καρφώνουμε το σάπιο σύστημα και το απάνθρωπο κατεστημένο και να στηλιτεύουμε τις άδικες εξουσίες”, πρόσθεσε.
Πρόσθεσε πως προσδοκεί η Βουλή των Αντιπροσώπων του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με τη συμβολή και των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, θα έχει το δικό της συνταγματικό ρόλο στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην είσοδο σε μια νέα εποχή.
Είπε πως όταν προσπάθησε να εγγράψει το Κυπριακό ως θέμα προς συζήτηση στο κεφάλαιο Δ’ από αυτή τη Βουλή, “λίγο έλειψε να φάω και ξύλο -το γλύτωσα με κάποιες φιλοφρονήσεις όπως εκείνο το αξέχαστο «σιωπή ρε, κάτσε κάτω ρε καραγκιόζη».
Ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας απ’ αυτό το βήμα, κήρυξε το τέλος της ύφεσης. “Μας κατάθεσε σειρά αριθμών και δεικτών για την ανάπτυξη που έρχεται, (πέστε ότι έφτασε κιόλας). Εμείς δεν συμφωνούμε με τον Υπουργό. Θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι προϋπολογισμός ύφεσης, που αντικατοπτρίζει την έλλειψη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής και ενός ρεαλιστικού οράματος εξόδου από την κρίση. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα κοινωνικής οπισθοδρόμησης, αναπτυξιακής υποβάθμισης και εργασιακής υποχώρησης”, πρόσθεσε.
Είναι αλήθεια, σημείωσε, ότι στον προϋπολογισμό γίνεται μια προσπάθεια για οριακή αύξηση κονδυλίων που έχουν σχέση με τις αναπτυξιακές δαπάνες των Υπουργείων ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ελαφριά μείωση των τακτικών δαπανών. “Όμως δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι η μείωση των τακτικών δαπανών οφείλεται κυρίως στη μείωση του προσωπικού, λόγω αφυπηρετήσεων και τη μη πλήρωση κενών θέσεων εξαιτίας της απαγόρευσης των προσλήψεων, γεγονός που δημιούργησε τεράστια κενά στη δημόσια υπηρεσία. Υπάρχουν ζωτικοί τομείς – όπως η ασφάλεια και η υγεία – όπου τα κενά απειλούν όχι μόνο την καλή λειτουργία της διοίκησης αλλά την ίδια την επιβίωση των απλών ανθρώπων”, σημείωσε.
Από την άλλη, δυστυχώς είπε, εντοπίζουμε ακόμα σπατάλες και μη δικαιολογημένες δαπάνες, αδικαιολόγητα προσωπικά επιδόματα αξιωματούχων και ύποπτες χρηματοδοτήσεις έργων ή υπηρεσιών. Για ακόμη μία φορά οι Οικολόγοι ζητούν, ανέφερε ο κ. Περδίκης, τον περιορισμό των προκλητικών επιδομάτων που έχουν αξιωματούχοι αυτής της χώρας σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ισχνών αγελάδων. Οι Οικολόγοι ζητούν την περικοπή από τον προϋπολογισμό των επιδομάτων ή μέρους αυτών που αφορούν προσωπικά τηλεφωνήματα, οδηγούς, οδοιπορικά, γραμματείς, έξοδα παραστάσεως κ.α. (π.χ. τυροπιτάκια, κομμωτήρια κ.λπ.).
Ακόμα ζητούμε, συνέχισε, όπως ψηφίσετε την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση των διπλών αμοιβών και συντάξεων των αξιωματούχων και την πρόταση νόμου των Οικολόγων που καθορίζει μέγιστο όριο (πλαφόν) για μισθούς, το εφάπαξ και τις συντάξεις στο Δημόσιο. Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν, ανέφερε, πρέπει να διοχετευτούν σε έργα, έργα βιώσιμης ανάπτυξης που θα παράξουν νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και τις μικρές επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στον υψηλό ακόμα δείκτη της ανεργίας που δημιουργεί ιδιαίτερο βάρος στα δημόσια οικονομικά, είπε πως στο δείκτη ανεργίας δεν καταγράφονται οι χιλιάδες άνεργοι νέοι ή οικογενειάρχες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα. “Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου παρουσιάζεται σημαντική μείωση του πληθυσμού, πέραν του 10%. Πολλοί από αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες είναι νέοι επιστήμονες που είτε δεν επιστρέφουν στην Κύπρο από τις σπουδές τους, είτε επιστρέφουν εκεί που σπούδασαν προς αναζήτηση εργασίας. Η Κύπρος αιμορραγεί και η Κυβέρνηση… κτενίζεται. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από τους αρμοδίους να καταθέσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο δημογραφικής πολιτικής αλλά… φευ”, πρόσθεσε
Στα αρνητικά επίσης, είπε, καταγράφεται η απουσία πιστώσεων για το περιβάλλον.