Καταψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 η Συμμαχία Πολιτών, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Κουτσού εξηγώντας ότι ο προϋπολογισμός “δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της ανεργίας, δεν επενδύει στη δημιουργία ψηλά αμειβομένων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονες μας, αλλά ούτε προσφέρει ανακούφιση στους φτωχούς συμπολίτες μας”.
Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Κουτσού είπε ότι “ως Συμμαχία Πολιτών αδυνατούμε να δούμε μέσα από τον προϋπολογισμό το όραμα της Κυβέρνησης για αυτό τον τόπο και τις επόμενες γενιές ενώ φυσικά δεν μπορεί κανείς να αποκλείει και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει όραμα”.
Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, η οποία μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, δύσκολη, σχεδόν ανυπέρβλητη, στην ουσία της είναι πολύ απλή” και διερωτήθηκε “ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της χώρας στην οποία εμείς ως πολίτες, γεννιόμαστε, ζούμε, δημιουργούμε, αφήνουμε απογόνους και κληρονόμους;”.
“Στην Κύπρο ποτέ δεν είχαμε οικονομική κρίση. Πάντοτε είχαμε κρίση προτεραιοτήτων”, συνέχισε.
Για το μνημόνιο που συνομολογήθηκε με την Τρόικα, ο κ. Κουτσού, είπε ότι “έχει σχεδόν διανύσει τη διάρκεια της ζωής του και ας πάει στο καλό” ενώ “στόχοι του ήταν η διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης, η αποκατάσταση της ευρωστίας του κυπριακού τραπεζικού τομέα, και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και η βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη”.
Σημείωσε “την διόρθωση των δημοσίων οικονομικών” λέγοντας παράλληλα ότι “δεν υποτιμούμε την σημασία αυτού του στόχου αφού συμφωνούμε ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα από όσα εισπράττεις, εντούτοις, παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση περιλαμβανομένου και του Υπουργού Οικονομικών της, απέτυχαν να αντιληφθούν ότι η συνταγή είναι απλή”.
“Και πάει κάπως έτσι, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης το κράτος φορολογεί λιγότερα και ξοδεύει περισσότερα και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης το κράτος φορολογεί περισσότερα και ξοδεύει λιγότερα”, είπε ο κ. Κουτσού.
Πρόσθεσε ότι αυτό που μας είπε η Τρόικα και εφάρμοσε κατά γράμμα η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών στο μέσο της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης που πέρασε ποτέ αυτός ο τόπος ήταν το φορολογήστε περισσότερο, ειδικά τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και δώστε λιγότερο, στα χαμηλά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού αυτού του τόπου”.
“Με αυτές τις πολιτικές θα μας πάρει τουλάχιστο μέχρι το 2022 για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2010”, είπε ο κ. Κουτσού.
Ανέφερε, ακόμη, ότι “παρά την πλασματική ευμάρεια των δημοσίων οικονομικών που επετεύχθη μέσα από θυσίες του λαού, ο τραπεζικός τομέας έχει σχεδόν παραλύσει με 27 δισεκατομμύρια ευρώ να είναι η αξία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εκ των οποίων λίγα θα εισπραχτούν παρά τις φοβέρες των τραπεζών προς τους δανειολήπτες, γιατί απλούστατα δεν τα έχουν”.
Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους και άλλες τόσες επιχειρήσεις οι οποίες ήσαν διστακτικές να δανειστούν στους καλούς καιρούς είναι ακόμη ποιο επιφυλακτικές να δανειστούν τώρα για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους”.
Πρόσθεσε ότι “με ιδιωτικό δανεισμό 8 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περάσουν τουλάχιστον 12 χρόνια μέχρι να μπορέσει το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο να αποφασίσει να δανειστεί ξανά ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες μας θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια, παρά τις διακηρύξεις του Υπουργού Οικονομικών ότι είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και δεν θα επηρεαστούν άλλο από την κρίση”.
Σε αναφορά του στο Κυπριακό είπε ότι το πρόβλημα, “μπορεί να λυθεί και αύριο εάν αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός, τερματισθούν οι εγγυήσεις και εφαρμοστούν πλήρως οι βασικές ελευθερίες και δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες”.
Υπέδειξε, επίσης, ότι “πρέπει να καταστήσουμε την κατοχή ασύμφορη αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ, την αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και την ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στο χώρο της Μέσης Ανατολής”.
Ο κ. Κουτσού είπε ότι “οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα αδιέξοδο αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και στην υποβάθμιση του κυπριακού σε δικοινοτικό πρόβλημα”.
Πρόσθεσε πως “το Κυπριακό, όμως, δεν είναι ψυχολογικό πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής”.
“Ούτε με τα παρακάλια, ούτε με τις δεσμεύσεις πρόκειται να καμφθεί η τουρκική επεκτατική πολιτική. Μόνο όταν η Τουρκία έχει κόστος για την κατοχή θα υποχρεωθεί να αλλάξει πολιτική”, είπε καταλήγοντας ο Νίκος Κουτσού.