Κόμματα:Παρέμβαση στο έργο του Γ.Ελεγκτή η απόφαση του Υπουργικού

 

Αντιδράσεις προκάλεσε στα κόμματα η απόφση του Υπουργικού για τον Γ.Ελεγκτή ενώ ερμηνεύτεται αυτή η κίνηση και ως παρέμβαση στο εργο του.micael_607_403_577_324

Σε δηλωση του  ο εκπρόσωπος τύπου της  Κ.Ε. του  ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη σημειώνεται ότι:

«Οι κυβερνώντες συγκρούονται με όλους τους άριστους των αρίστων που διόρισαν. Μήπως γι’ αυτούς ισχύει το αλάθητο τελικά;Η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αδειάσει τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των ενεργειών της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού που την φέρνουν σε ευθεία σύγκρουση με τους «Άριστους των Αρίστων», που η ίδια επέλεξε να διορίσει ως επικεφαλής των κορυφαίων ανεξάρτητων θεσμών του τόπου. Επισημαίνουμε ότι δεν πέρασε παρά μόνο μια βδομάδα από τότε που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε την αμέριστη στήριξη του στον Γενικό Ελεγκτή και τον καλούσε να είναι άτεγκτος στην άσκηση των καθηκόντων του.

Ασφαλώς, όπως εμείς πάντοτε υπογραμμίζαμε, ουδείς θεσμός είναι υπεράνω κριτικής. Ούτε, πολύ περισσότερο, βρίσκονται υπεράνω κριτικής τα πρόσωπα που τους υπηρετούν και οι όποιες επιμέρους θέσεις ή αποφάσεις τους. Ενώ όμως μέχρι πρόσφατα η ηγεσία και η κυβέρνηση του Συναγερμού αναθεμάτιζαν και αφόριζαν την οποιαδήποτε κριτική προς ανεξάρτητους θεσμούς και αξιωματούχους, σήμερα έχουν καταφέρει να συγκρουστούν σχεδόν με όλους και με πρωτόγνωρη μάλιστα οξύτητα.

Αυτή η επιλεκτική ευαισθησία των κυβερνώντων, δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στην σοβαρότατη ενόχληση τους όποτε θέσεις, δηλώσεις και ενέργειες κρατικών αξιωματούχων δεν είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις εκάστοτε επιδιώξεις και σκοπιμότητες των κυβερνώντων. Μήπως τελικά είναι για τους κυβερνώντες που ισχύει το αλάθητο;»

Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει την  ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου ως « κατάφωρη παρέμβαση στα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή και προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον Γενικό Ελεγκτή, προφανώς για να αυτοπεριοριστεί και να μην επιμένει σε έλεγχο θεμάτων, που ενοχλούν την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Επιπρόσθετα, προσθέτει, για μία ακόμη φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτοαναιρείται απροκάλυπτα, εφόσον λίγα εικοσιτετράωρα πριν, παρότρυνε τον Γενικό Ελεγκτή να είναι άτεγκτος.

Είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης, θέλει τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη να είναι άτεγκτος μόνο με θέματα που δεν αφορούν την κυβέρνηση.»

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της σημειώνει ότι «Η σύγκρουση μεταξύ Υπουργικού Συμβουλίου και Γενικού Ελεγκτή είναι η εικόνα ενός μη σοβαρού κράτους.

Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό που βιώνουμε σε αυτή τη διακυβέρνηση. Προηγήθηκαν οι συγκρούσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Εισαγγελέα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και οι συγκρούσεις του Γενικού Ελεγκτή με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Όλα αυτά συνιστούν πια την εικόνα ενός κράτους του οποίου τα θεσμικά όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Τεράστια είναι η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας για αυτή την κατάσταση.

Εάν μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα θεσμικά όργανα του κράτους δεν μπορούν να συνεννοηθούν και εκπέμπουν εικόνα απαξίωσης, αν μη και διάλυσης, διερωτόμαστε πως θα μπορέσει να λειτουργήσει το κυπριακό κράτος στο πλαίσιο της λύσης συνομοσπονδίας που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνοδοιπόροι του προωθούν ως μορφή λύσης του κυπριακού;»

Η Συμμαχία Πολιτών με δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του Στέλιου Αμερικάνου  αναφέρει;

«Είναι οξύμωρο, η Κυβέρνηση από τη μια να επικροτεί δήθεν το ρόλο του Γενικού Ελεγκτή και από την άλλη να τον κατηγορεί για κατάχρηση εξουσίας και έλλειψη σοβαρότητας. Είναι προφανές ότι σειρά στο ξήλωμα των θεσμών, μετά τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και το Γενικό Εισαγγελέα, παίρνει ο Γενικός Ελεγκτής .

Όποιος δεν μας βολεύει, όποιος δεν μας εξυπηρετεί, αποκαθηλώνεται. Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη το Κράτος Δικαίου, τη λογοδοσία και τον έλεγχο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να ενεργήσει ως καταλύτης στη διαμάχη μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Ελεγκτή και να διασφαλίσει το ακέραιο των θεσμών. Αντίθετα με τον τρόπο που ενήργησε, αντί να λύσει το πρόβλημα, έγινε και ο ίδιος μέρος του.»