Υποβάθμισε την κατοχή και μίλησε με συνθήματα ο Κέρι

Σε αντίθεση με το Ρώσο ομόλογο του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει την κατοχή  και μίλησε με συνθήματα χωρίς να σταθεί σε θέματα αρχών που απορρέουν από τα περι Κύπρου.Ο Αμερικανός Υπεξ δηλωσε  αισιόδοξος ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εφικτή.

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò ðáñáêÜèåôáé óå äåßðíï ðïõ ðáñáèÝôïõí ôá ÇíùìÝíá ¸èíç ðñïò ôéìÞ ôïõ Õðïõñãïý Åîùôåñéêþí ôùí ÇíùìÝíùí Ðïëéôåéþí ê. John Kerry , Ëåõêùóßá 3 Äåêåìâñßïõ 2015. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου και είμαστε αισιόδοξοι ότι όντως έτσι θα είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Κύπρο και το λαό της και στήριξη στους δύο ηγέτες που εργάζονται για επίλυση του Κυπριακού.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Fulbright Center, αμέσως μετά τις χωριστές επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στα κατεχόμενα,, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι το έδαφος κινείται και ότι έχει επιτευχθεί απτή πρόοδος.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεργασία των δύο χωρών σε ό,τι αφορά περιφερειακές απειλές, όπως επίσης και την προοπτική για επίλυση του Κυπριακού, ενώ για τη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί διατύπωσε τις θέσεις του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών.

Μιλώντας σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι παρακολουθεί στενά εδώ και δεκαετίες την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η οποία, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. « Οι ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες σε αυτό (το Κυπριακό) στο υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη στην Κύπρο της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τις συναντήσεις του ιδίου με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, αλλά και τις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με στόχο την ενθάρρυνση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

«Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σαφές ότι το έδαφος πραγματικά κινείται και έχει υπάρξει απτή πρόοδος και είμαι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένος ότι μια λύση στη μακροχρόνια διαίρεση της Κύπρου είναι εφικτή και μαζί της τα πολλά οφέλη της ενότητας για όλο το λαό του νησιού», είπε ο κ. Κέρι.

«Δεν θα συμβεί αυτομάτως, θα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει», υπέδειξε, σημειώνοντας πως μέσα από τις επαφές που είχε σήμερα στο νησί επιβεβαιώθηκε αυτή του η πεποίθηση.

«Είμαι ήδη εντυπωσιασμένος τόσο από τον Νίκο, όσο και από τον Μουσταφά, που εργάζονται πολύ σκληρά για την ειρήνη και κάνουν τους σκληρούς και δημιουργικούς συμβιβασμούς που απαιτούν οι στιγμές», ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αξίζουν την υποστήριξη όλων.

Και οι δύο ηγέτες, όπως είπε, υπογράμμισαν κάτι το οποίο πιστεύουν ακράδαντα οι ΗΠΑ: Ότι μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα έχει τεράστια θετική επίδραση μόνο στο νησί, αλλά θα «ανεβάσει» ολόκληρη την περιοχή.

«Μια βιώσιμη λύση θα δημιουργήσει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη σε όλο το νησί. Θα υπάρξουν ξένες επενδύσεις», είπε και σημείωσε ότι με μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος.

«Μια ενωμένη Κύπρος θα σταθεί ως φάρος ελπίδας σε μια ταραχώδη περιοχή του κόσμου σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται αυτό το φάρο. Θα είναι ένα πρότυπο για άλλες περιοχές, που αναζητούν ένα ειρηνικό πολυεθνικό μέλλον», επεσήμανε.

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και θα εκτιμήσετε πόσο ο κόσμος χρειάζεται ένα νησί της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας στη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.
Γι΄ αυτό το λόγο, είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να στηρίξει την επίτευξη μιας λύσης, προσθέτοντας πως αυτό το βάρος δεν πρέπει να το επωμιστούν μόνο οι Κύπριοι.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι κατά τις επαφές του σήμερα στην Κύπρο ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία της διευθέτησης, υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της λύσης, παρέχοντας τεχνική και οικονομική βοήθεια.

«Κατανοώ πλήρως πόσο δύσκολο είναι για το λαό της Κύπρου να βάλει στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος», είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σεβόμαστε το παρελθόν, αλλά δεν πρέπει να είμαστε δέσμιοί του, πρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον.

«Σήμερα έγινα μάρτυρας αυτής της επιθυμίας για αλλαγή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ νεαρών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παικτών των Peace Players, τον οποίο παρακολούθησε στο Λήδρα Πάλας, προτού δώσει τη διάσκεψη Τύπου.

«Είναι γεγονός ότι μέσα από μια βιώσιμη λύση κανείς δεν θα κερδίσει περισσότερα από τους νέους ανθρώπους αυτού του νησιού», συμπλήρωσε.

«Το μήνυμά μου σήμερα είναι απλό: Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες και θα παραμείνουν δεσμευμένες στην Κύπρο και το λαό της και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ηγέτες καθώς αξιοποιούν στο έπακρο αυτήν τη στιγμή, καθώς εργάζονται για μια λύση και για ένα καλύτερο μέλλον στο νησί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου και είμαστε αισιόδοξοι ότι όντως έτσι θα είναι», κατέληξε ο Τζον Κέρι.