Μια από τα ίδια η ανακοίνωση του Ε.Συμβουλίου για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Καμιά αυστηρή νότα  προς την Αγκυρα

Τ α γνωστά τετριμμένα  και χιλιοειπωμένα  καταγράφονται στα συμπερασματα   του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  για τις αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Απλά καλείται ηι Τουρκία  να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, ενώ υποδεικνύει στην Αγκυρα ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής της πορείας.eyrokoinoboylio_2

Όπως επισημαίνεται στα Συμπεράσματα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου στην αποκλιστική οικονομική ζώνη της».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαίωσε τη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης». «Υπό τις παρούσες συνθήκες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», καταλήγει η δήλωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικό κείμενο αποτελεί προϊόν τριών σχεδίων Συμπερασμάτων τα οποία βελτιώνοντας συνεχώς σε σχέση με τους στόχους της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Σχολιάζοντας τη σημερινή εξέλιξη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που είχε και το συντονισμό της διαπραγμάτευσης από κυπριακής πλευράς, δήλωσε ότι από την αρχή προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ενέργειες μέσα από πεδία που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Αγκυρας. Ένα από αυτά είναι και η ΕΕ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τα σημερινά Συμπεράσματα σε επίπεδο 28 ηγετών προς την Άγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αναφορά των Συμπερασμάτων στη δήλωση του 2005, όπου  η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως απαραίτητο συστατικό η ενταξιακής της διαδικασίας. Η δήλωση αυτή υπήρχε σε επίπεδο Συμβουλίου του 2005 τώρα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών, είπε.

Ο υβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο και από την πρώτη στιγμή υπήρξε άριστος συντονισμός. Πολλοι ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να έχουν αυτά τα« πολύ σημαντικά Συμπεράσματα», τόνισε.

«Δεν θριαμβολογούμε σε καμία περίπτωση, είπε ,  ο στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού και αυτά τα Συμπεράσματα θα βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς απειλές και εκφοβισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή πλευρά περιμένει από ην Κομισιόν να παρακολουθεί το θέμα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής στις συνομιλίες και σε θετικά αποτελέσματα.