100 αρχηγοί κρατών στη Διάσκεψη για το Κλίμα

Πέραν των 100 αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων και 40.000 αντιπρόσωποι από 195 χώρες θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα προσελκύσει επίσης μεγάλο αριθμό διαδηλωτών.

epa04984918 A France stall advertising the upcoming climate summit in Paris, pictured in Bonn, Germany, 20 October 2015. The UN climate change conference in Bonn is in preparation for the climate summit in Paris from 30 November until 11 December. EPA/OLIVER BERG

Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.Ανάμεσα στους ηγέτες που αναμένονται στο Παρίσι είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, ηγέτες κρατών της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, οι ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας κ.ά.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή , κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τη Διάσκεψη θα προσφωνήσουν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Κίνας. Οπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν σειρά διμερών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και η πολυαναμενόμενη συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα από όλα τα κράτη του κόσμου για μείωση των εκπομπών ρύπων προκειμένου η υπερθέρμανση του πλανήτη θα διατηρηθεί κάτω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι απαραίτητο για την υγεία του ανθρώπων και του πλανήτη.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, περιβαλλοντολόγοι και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του 1.5 βαθμού Κελσίου θα έχει δραματικές συνέπειες πάνω στην ανθρώπινη ζωή, υγεία και τα οικοσυστήματα, ενώ νησιά-κράτη θα μπορούσα να εξαφανιστούν στη θάλασσα καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μεγάλες πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και προκαλεί πολλά θύματα.

Οπως σημειώνει η ΜΚΟ “Εκστρατεία Κατά της Κλιματικής Αλλαγής”, μέχρι στιγμής 155 χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή εθνικά σχέδια κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Αναφέρει ότι με τη συνεισφορά μόνο αυτών των χωρών η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς μέχρι το 2030, δηλαδή πέραν των ορίων ασφαλείας.
Αυτό που χρειάζεται, σημειώνει η ΜΚΟ, είναι η άσκηση πιέσεων ούτως ώστε περισσότερες χώρες να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα αλλά και όσα κράτη ήδη προβαίνουν σε ενέργειες, να τις εντείνουν ακόμη περισσότερο.

Οι κύριοι ρυπαντές είναι η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Η Διάσκεψη θα στοιχίσει γύρω στα 170 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη γαλλική Κυβέρνηση, 20% του κόστους θα καλυφθεί από τις εταιρείες EDF, Engie, Air France, Renault-Nissan, BNP Paribas και το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία έντονα συζητείται η απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορά της στη διάρκεια της Διάσκεψης και να προχωρεί πλέον σε συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να αναχαιτίσει τις ροές μεταναστών/προσφύγων και να διασφαλίσει την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων.

Μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι προχωρεί στο κλείσιμο των συνόρων παραδεχόμενη με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο που διατρέχει γενικώς η χώρα από την ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων μεταναστών. Ζητούν από την Κυβέρνηση το κλείσιμο των συνόρων και μετά την λήξη της Συνόδου προκειμένου να προστατευτούν και οι απλοί πολίτες της χώρας. Αλλοι πάλι, ζητούν από την Κυβέρνηση να αφήσει τα σύνορά της ανοικτά για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η ασφάλεια της χώρας έχει υποστεί πλήγμα μετά τα περσινά τρομοκρατικά κτυπήματα φανατικών Ισλαμιστών.