Σκότωσαν τον αρχιτρομοκράτη Γκαραμπαλί ύποπτο για την πτώση του ρωσικού Airbus

Ρώσοι αξιωματούχοι οι οποίοι παρακολουθούνται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να ενστερνίζονται την άποψη ότι η συντριβή του Airbus της Metrojet στο Σινά είναι αποτέλεσμα εκρηκτικού μηχανισμού, την ώρα που η Αίγυπτος, αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τα αίτια της τραγωδίας, σε μεγάλη επιχείρηση εξόντωσε ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών ανταρτών στο Σινά.

Relatives of a passenger aboard the crashed Russian airliner with 217 passengers and seven crew aboard, as people gather at Pulkovo airport in St.Petersburg, Russia, Saturday, Oct. 31, 2015. Russia's civil air agency is expected to have a news conference shortly to talk about the Russian Metrojet passenger plane that Egyptian authorities say has crashed in Egypt's Sinai peninsula. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Συγγενείς  των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο ρωσικό αεροσκάφος  θρηνούν τους αγαπημένους τους

Από την Ουάσιγκτον έγινε γνωστό την Δευτέρα ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνωρίζουν πλέον, από τις παρακολουθήσεις Ρώσων αξιωματούχων, ότι στη Μόσχα θεωρούν πλέον βασική πιθανή αιτία για την πτώση του Airbus την έκρηξη βόμβα στο εσωτερικό του.
Η Ρωσία, όπως και η Αίγυπτος, δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα επισήμως την αιτία της πτώσεις και διαμαρτύρονται σε διπλωματικό επίπεδο για τις εκτιμήσεις ξένων υπηρεσιών και τις μονομερείς κινήσεις χωρών να ακυρώσουν αεροπορικές συνδέσεις με την περιοχή.
Την ίδια περίπου ώρα, ωστόσο, ανακοινώθηκε στο Κάιρο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σκότωσαν ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών ανταρτών στην Χερσόνησο του Σινά, που είχε σχεδιάσει και εκτελέσει σειρά δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων, όπως και επιθέσεων σε ξένους πολίτες.
Ο Αχράφ Αλί αλ Γκαραμπαλί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, ήταν ηγέτης της Επαρχίας του Σινά, της οργάνωσης που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο. Εχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην Αλ Μαρτζ, βόρεια περιοχή του Καΐρου, η οποία ωστόσο δεν προσδιορίζεται χρονικά.
Μεταξύ όσων του αποδίδονται είναι μία απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, αλλά και η δολοφονία τουλάχιστον τριών στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και πέντε εθελοντών.
Εμπλέκεται επίσης στην φονική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά του ιταλικού προξενείου στο Κάιρο τον Ιούλιο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μία απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στον αρχαίο ναό του Καρνάκ στο Λούξορ, μία απαγωγή Κροάτη στο Κάιρο και την απαγωγή και δολοφονία ενός Αμερικανού μηχανικού σε ερημική περιοχή πέρυσι.