Ο τουρκικός στρατός έδωσε άδεια στη ΔΕΑ σε 30 «ζώνες» για αναζήτηση λειψάνων αγνοουμένων

Πρόσβαση σε 30 `στρατιωτικές ζώνες` στα κατεχόμενα εξασφάλισε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για να προχωρήσει σε εκσκαφές τα επόμενα τρια χρόνια, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τα μέλη της Επιτροπής κατά την επίσκεψη που είχαν στα εργαστήρια εκπρόσωποι των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων.powadana1

Τα κόμματα κατά την επίσκεψή τους ενημερώθηκαν από τα τρία μέλη της ΔΕΑ για τη σημαντική αυτή εξέλιξη καθώς και για την ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία του εντοπισμού, των εκσκαφών και της ταυτοποίησης των αγνοουμένων.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Νέστορος είπε πως η παραχώρηση 30 αδειών από τον τουρκικό στρατό σε `στρατιωτικές ζώνες` θα βοηθήσει πάρα πολύ το έργο της ΔΕΑ. “Η άδεια θα ισχύσει για τα επόμενα τρία χρόνια, άρα το πιο πιθανό είναι να είναι (οι ανασκαφές) 10 και πλέον ανά χρόνο εκεί που είχαμε 2 ή 3 κάθε χρόνο και δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούμε άδεια αφού τις έχουμε όλες στα χέρια”, είπε και διευκρίνισε πως αυτό που θα γίνεται πλέον είναι μια συνεννόηση για τη διαχείριση των αδειών αυτών.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται αυτές οι `στρατιωτικές ζώνες`, ο κ. Νέστορος ανέφερε πως υπάρχουν αρκετές στη Βώνη, στον Αγιο Γεώργιο, στον Κοντεμένο, στην Αμμόχωστο και στη Λευκωσία, αλλά οι πιο πολλές και συγκεκριμένα 9 από αυτές, όπως είπε, βρίσκονται στη Βώνη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νέστορος είπε στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως γίνεται πάντα, κατατέθηκε αίτημα στη ΔΕΑ με πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων. “Είχαμε υποβάλει αίτημα για παραχώρηση άδειας αλλά δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση γιατί ήταν `στρατιωτικές ζώνες`, τώρα έχουμε πρόσβαση και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και θετικό βήμα και ευελπιστώ να έχουμε και άλλα βήματα προς τα εμπρός και για άλλα προβλήματα όπως είναι η μετακίνηση οστών, η παραχώρηση πληροφοριών από διάφορα αρχεία. Ευελπιστούμε πως θα τα λύσουμε και αυτά με καλή συνεργασία και καλή πίστη”, είπε.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των κομμάτων, ο εκπρόσωπος των ΗΕ στη ΔΕΑ Paul-Henri Arni είπε πως μαζί με τα άλλα δύο μέλη της ΔΕΑ αλλά και το επιστημονικό προσωπικό ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη σύνθετη διαδικασία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε καθώς και για τις κύριες προκλήσεις που η ΔΕΑ αντιμετωπίζει.

Η Τ/κ εκπρόσωπος Gulden Plumer Kucuk είπε πως η παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων σήμερα στο εργαστήριο εξυπηρετεί στον να υπενθυμίζει σε όλους ότι το θέμα των αγνοουμένων επηρεάζει όλους τους Κύπριους και υπερβαίνει τα πολιτικά όρια. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ΔΕΑ είναι αναμφισβήτητα το πιο επιτυχημένο δικοινοτικό έργο στην Κύπρο, όπου σχεδόν 80 Κύπριοι επιστήμονες και ερευνητές έχουν εργαστεί από κοινού για περισσότερα από εννέα χρόνια”, είπε και πρόσθεσε πως το έργο της ΔΕΑ εξυπηρετεί πάνω απ΄ όλα τις πολλές οικογένειες των συγγενών.

Η κ. Kucuk είπε πως στη σημερινή ενημέρωση, η ΔΕΑ υπενθύμισε στους επισκέπτες ότι, παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, τα λείψανα περισσότερων από 1000 Κυπρίων Αγνοουμένων πρέπει ακόμα να εντοπιστούν. “Η ΔΕΑ ζήτησε τη βοήθειά τους ώστε με την ενεργό συνεργασία με τις αντίστοιχες εκλογικές τους περιφέρειες να βοηθήσουν για την παροχή νέων πληροφοριών σχετικά με χώρους ταφής. Τονίσαμε ότι ο χρόνος εξαντλείται για τη λήψη κρίσιμων πληροφοριών από μαρτυρίες”, κατέληξε.

Ο κ. Νέστορος, στην κοινή δήλωση με τα άλλα μέλη της ΔΕΑ, είπε πως με τους εκπροσώπους των κομμάτων συζήτησαν και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΑ, η οποία εξαρτάται, για το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής της, από τη γενναιόδωρη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, τα μέλη της ΔΕΑ τόνισαν την ανάγκη όπως οι δύο κοινότητες αυξήσουν την οικονομική στήριξή τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκτηση, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων.

Τέλος, η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Οξάνα Τόμοβα, υπό την αιγίδα της οποία πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, εξέφρασε εκ μέρους των κομμάτων την εκτίμηση και την αναγνώριση της καλής δουλειάς που γίνεται από τη ΔΕΑ.

Για την επίσκεψη αλλά και για τα νέα δεδομένα με την παραχώρηση άδειας σε 30 `στρατιωτικές ζώνες` στα κατεχόμενα, μίλησαν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ε/κ κομμάτων.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Χαράλαμπος Σταυρίδης είπε πως η εξέλιξη με την παραχώρηση άδειας είναι πολύ θετική καθώς ήταν ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα της ΔΕΑ για εκταφές σε αυτούς τους χώρους. “Η ειρήνη και συμφιλίωση Ε/κ και Τ/κ περνά μέσα από τη συμφιλίωση με το παρελθόν μας, και είναι εφικτή μόνο με την απαραίτητη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων”, είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Χρύσανθος Ζαννέττος εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την άδεια που έδωσε ο τουρκικός στρατός. Επίσης, κάλεσε όσους έχουν πληροφορίες για τάφους αγνοουμένων, στο πλαίσιο της πλήρους εμπιστευτικότητας που διασφαλίζει η ΔΕΑ να δώσουν τις πληροφορίες για να εξακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου.

Από πλευράς ΔΗΚΟ ο Μάρκος Κυπριανού είπε πως η συγκατάθεση που δόθηκε για να ξεκινήσουν έρευνες σε 30 `στρατιωτικές ζώνες` είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. “Είναι γνωστό πως σε αυτές τις ζώνες είναι θαμμένοι αγνοούμενοι και έχει σημασία το γρηγορότερο δυνατό να αρχίσουν οι εργασίες σε αυτές τις στρατιωτικές ζώνες για να υπάρξουν αποτελέσματα και να αξιοποιηθεί η απόφαση του τουρκικού στρατού”, είπε.

Από τους Οικολόγους ο Κυριάκος Κυριάκου είπε πως το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να ενώνει τους Κύπριους και σημείωσε πως η τελευταία εξέλιξη είναι πάρα πολύ σημαντική.

Ικανοποίηση για την τελευταία εξέλιξη εξέφρασε εκ μέρους των ΕΔΗ ο Σπύρος Χατζηγρηγορίου.

Μέχρι στιγμής, αναγνωρίστηκαν τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων 614 αγνοουμένων, 469 Ε/κ και 145 Τ/κ από ένα σύνολο 2001 αγνοουμένων.