Στην Βουλή για ψήφιση οι προτάσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο

ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ   θα τα βρουν στο  3,6%

Στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση θα οδηγηθούν στις 26 Νοεμβρίου όλες οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα σε σχέση με τον εκλογικό νόμο.

ÓõíÝñ÷åôáé óÞìåñá ç ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ôùí Áíôéðñïóþðùí óå Ýêôáêôç óõíåäñßá, Ëåõêùóßá 17 Áðñéëßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Η συζήτηση του εκλογικού νόμου άρχισε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την εισήγηση του για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6% για είσοδο στη Βουλή στη δεύτερη κατανομή και όχι στο 5% που είναι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας και σχολιάζοντας τα περί συνεννόησης μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ είπε ότι «το πιο εύκολο πράγμα όταν δεν έχεις πειστικά επιχειρήματα στην κοινωνία είναι να αποπροσανατολίζεις και να στέλλεις άλλου τύπου μηνύματα που αυξάνουν την απαξίωση των πολιτικών κομμάτων».
«Αν αυτό είναι το επιδιωκόμενο τότε πολλοί πολίτες θα πουν ‘πολύ καλά κάμνετε να εκσυγχρονίσετε την πολιτική ζωή του τόπου’», προσθέτοντας ότι η πολιτική ζωή και οι θεσμοί έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού όχι προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού συγκροτημένων πολιτικών ομάδων «με παρουσία, με συλλογικό λόγο και σταθερές απόψεις» αλλά προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού «του ευκαιριακού και επιφανειακού λόγου».
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής και στα υπόλοιπα κόμματα σειρά προτάσεων εκσυγχρονισμού του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής. Ο κ. Λαμάρης είπε ότι το ΑΚΕΛ προτείνει, μεταξύ άλλων, ότι «για να αποτελείς κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει είτε το 7% ή 4 βουλευτές».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην επιτροπή Εσωτερικών της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου για είσοδο στη Βουλή στη δεύτερη κατανομή στο 5%».
«Διατηρείται με τη συγκεκριμένη πρόταση η απλή και ανόθευτη αναλογική για την πρώτη κατανομή σε επαρχιακό επίπεδο. Η συγκεκριμένη πρόταση εκσυγχρονίζει πλήρως την κυπριακή νομοθεσία σε σχέση με τις εκλογές και την κάνει να συνάδει με τα 25 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ», είπε.
Η πρόταση, πρόσθεσε, « εκσυγχρονίζει επίσης τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και μας προχωρεί μπροστά».
«Η συζήτηση για τη συγκεκριμένη πρόταση και των άλλων προτάσεων που κατατέθηκαν από άλλα πολιτικά κόμματα θα συνεχιστεί στην επιτροπή Εσωτερικών και έχει συμφωνηθεί πως όλες οι προτάσεις θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής στις 26 Νοεμβρίου», είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «έχει γίνει μια εισήγηση από το ΑΚΕΛ για να κατεβεί το ποσοστό που προτείνει ο ΔΗΣΥ από το 5% στο 3,6%. Αυτή την πρόταση τη συζητούμε. Θα τη δούμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα τοποθετηθούμε στις επόμενες συνεδρίες της επιτροπής Εσωτερικών».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής είπε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ αφορά τους συνασπισμούς κομμάτων. «Δύο κόμματα σήμερα για να μπορούν να πάνε στη δεύτερη κατανομή πρέπει να έχουν 10%. Εμείς εισηγούμαστε αυτό το ποσοστό να είναι 8%, ενώ για το συνασπισμό πέραν των τριών κομμάτων εισηγούμαστε το 20% να μειωθεί στο 16%».
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας μιλώντας ενώπιον της επιτροπής και εξηγώντας την πρόταση της ΕΔΕΚ είπε ότι προβλέπει την κατάργηση του εκλογικού μέτρου στη δεύτερη κατανομή «και η κατανομή των εδρών να γίνεται στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες με βάση την εκλογική δύναμη της κάθε μιας αντί στη βάση του ότι η Δημοκρατία θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια».
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη συμπεριφορά στη λειτουργία της δημοκρατίας να αλλάζει ο εκλογικός νόμος 4-5 μήνες πριν τις εκλογές. Αυτή τη στρέβλωση θα την πληρώσει και πάλι η Δημοκρατία της Κύπρου γιατί είναι τέτοιες ευκαιριακές πλειοψηφίες που κατέστρεψαν πάρα πολλές φορές την Κύπρο».
«Η δική μας πρόταση είναι αν πράγματι –και φαίνεται ότι έτσι τείνουν – δεν ευαισθητοποιούνται για τον χρόνο αλλαγής της νομοθεσίας είναι ότι το μεγαλύτερο αίτημα της κυπριακής κοινωνίας σήμερα είναι να εφαρμοστεί η οριζόντια ψηφοφορία και έχουμε κάμει συγκεκριμένη πρακτική πρόταση η οποία και με αυτό τον τρόπο ανεβάζει και το εκλογικό μέτρο περίπου στο 2,5% άρα αφαιρείται και καμπόσο από το επιχείρημα που μας λένε οι υποστηρίζοντες την αύξηση του εκλογικού μέτρου».
Εξηγώντας την πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ ο κ. Συλλούρης είπε: «Είναι πολύ απλό. Σήμερα έχουμε 56 βουλευτές, αφαιρούμε τους 14 και τους παίρνουμε επικρατείας, μένουν οι 42 και κατανέμονται στις επαρχίες, γίνεται η εκλογή των 42 με το ίδιο σύστημα που έχουμε σήμερα, χωρίς καμία αλλοίωση, με απλή αναλογική, αλλά θα πάει περίπου στο 2,5% το εκλογικό μέτρο για την είσοδο στη Βουλή».
«Οι 14 βουλευτές επικρατείας εκλέγονται όπως εκλέγονται οι ευρωβουλευτές αντί δύο σταυρούς όμως θα είναι 4 σταυροί», είπε.«Αν υπάρχει καλοπιστία και δεν είναι σκοπιμότητα απλώς για να εξοντώσουν κόμματα θα δεχθούν την πρόταση μου η οποία καλύπτει και το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας και την αύξηση του εκλογικού μέτρου».
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «εμείς καταθέσαμε μια πρόταση την οποία είχαμε καταθέσει και το 2011 και το 2014. Δυστυχώς και τότε δεν προωθήθηκε καν στην Ολομέλεια για συζήτηση ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα προωθηθεί για να έχει την ευκαιρία αυτή η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και επί της οριζόντιας ψηφοφορίας».
«Και μάλιστα μια πρόταση η οποία παρά τα λεγόμενα μειονεκτήματα που βλέπουν κάποιοι είναι καθαρή και ανόθευτη διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας κατά την οποία ο πολίτης επιλέγει πρόσωπα και όχι κάποιο κόμμα».
«Εμείς διαφωνούμε με την οποιαδήποτε αύξηση του εκλογικού μέτρου και επιμένουμε στη διατήρηση της απλής αναλογικής», είπε και πρόσθεσε ότι «φαίνεται ότι υπήρξε συνεννόηση και συναντίληψη μεταξύ των δύο μεγάλων Κομμάτων παρασκηνιακά εξού και η κοινή τους τοποθέτηση στο θέμα της χορηγίας των πολιτικών κομμάτων».