Π.τ.Δ:«Η Ε.Ε. αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των Κυπρίων»

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας Heinz Fischer δήλωσε το βράδυ της Τρίτης  ότι η Αυστρία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και επεσήμανε ότι η επανένωση της Κύπρου αποτελεί σημαντικό στόχο για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ μαζί με τον Πρόεδρο της Αυστρίας δρα Heinz Fischer.

Ο κ. Fischer που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μιλούσε μετά από συνάντηση και συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι ο ρόλος της ΕΕ και η ενεργότερη εμπλοκή και στήριξη της αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας, ειδικότερα τώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε μια εντατική φάση.

Αναστασιάδης και Fischer είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό και ακολούθως οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες, ενώ υπεγράφη και Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των τεχνών από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και την Ομοσπονδιακή Υπουργό Παιδείας και Γυναικείων Θεμάτων της Αυστρίας Gabrielle Heinisch.

Κατά τη συνάντηση τους οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν μεταξύ άλλων τις διμερείς σχέσεις και συνεργασία τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο, το Κυπριακό και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ για την επίλυση του, την πρωτοφανή ανθρωπιστική μεταναστευτική κρίση, την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Κύπρου.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Fischer ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για ένα πραγματικό φίλο της Κύπρου αναφέροντας μάλιστα ότι η φιλία τους πάει 20 χρόνια πίσω όταν ο Πρόεδρος της Αυστρίας ως επικεφαλής τότε της αυστριακής κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείας επισκέφτηκε την Κύπρο στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αυστρίας τόνισε ότι στην Αυστρία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και επεσήμανε ότι η επανένωση της Κύπρου αποτελεί σημαντικό στόχο για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. «Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να είναι υποσχόμενες» σημείωσε και εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης θα φτάσουν σε μια συμφωνία προς όφελος, όπως είπε, των πολιτών της Κύπρου αλλά και προς όφελος της ίδιας της Ευρώπης.

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ αποτελεί τον καλύτερο προστάτη και εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε ακριβώς τον Αυστριακό ομόλογο του σε ό,τι αφορά το σημαντικό ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο, όπως είπε, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο επαναβεβαιώθηκε, όπως είπε, κατά τις επαφές των δύο Προέδρων, αλλά και την άριστη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Συμφωνήσαμε να εντοπίσουμε νέους τομείς συνεργασίας με στόχο να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, θα μπορούσε να είναι τομείς όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση» σημείωσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών ενημέρωσε τον Πρόεδρο Fischer για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει για την ισχυρή του δέσμευση να εργαστεί άοκνα μαζί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

«Μια λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα προστατεύει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, και η οποία θα είναι σε πλήρη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αξίες και αρχές» τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση του προς την Αυστρία αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, για το ειλικρινές ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και τερματισμό της απαράδεκτης κατοχής που διαρκεί εδώ και 41 χρόνια. Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη για τη συμβολή της Αυστρίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Τόνισε ακολούθως ότι μαζί με τον Αυστριακό ομόλογο του έχουν κοινή πεποίθηση ότι μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων των μερών, της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην επίτευξη λύσης είναι ζωτικής σημασίας και πως αναμένεται από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και να συμβάλει έμπρακτα στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακολούθως ότι με τον Πρόεδρο Fischer είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση σε σειρά διεθνών και περιφερειακών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, πολλά από τα οποία, όπως είπε, η Κύπρος και η Αυστρία αντικρίζουν με τον ίδιο τρόπο.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν, όπως είπε, και η πρωτόγνωρη ανθρωπιστική μεταναστευτική κρίση, ζήτημα το οποίο, όπως συμφωνούν με τον Πρόεδρο της Αυστρίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ επιδείξουν συλλογική αλληλεγγύη, επιμεριστούν την ευθύνη και αντιμετωπίσουν τις ρίζες του προβλήματος οι οποίες περιλαμβάνουν το Μεσανατολικό, την αυξανόμενη απειλή του Ισλαμικού Κράτους, τον εξτρεμισμό, την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

«Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών θεμάτων, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της και κυρίως με μετριοπαθείς δυνάμεις της περιοχής» επεσήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ.

Δήλωσε τέλος ότι στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Αυστριακό Πρόεδρο ήταν και οι ενεργειακές εξελίξεις και προοπτικές, και ο τρόπος με τον οποίο αυτές μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ΕΕ για δημιουργία ενός επιπρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου με στόχο την ικανοποίηση των ενεργειακών της αναγκών.

«Η Κύπρος σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και άλλες χώρες στην περιοχή, εργάζεται για τη δημιουργία συνεργιών για επίτευξη αυτού του στόχου» τόνισε, υποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αυστρίας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στην Αυστρία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και την πρόοδο που σημειώνει η χώρα αλλά και σε ό,τι αφορά το μέλλον.

Ειδικότερα για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Fischer είπε ότι η επανένωση της Κύπρου αποτελεί στόχο για την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κοινότητα, υποδεικνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται για λύση του Κυπριακού αλλά και οι ηγετικές ικανότητες τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Τ/κ ηγέτη, φαίνεται να είναι υποσχόμενα στοιχεία.

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που δεν γνωρίζει όλες τις πολύπλοκες λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν, νοιώθει αισιόδοξος ότι θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας προς όφελος όλων των ανθρώπων που κατοικούν στο νησί αλλά και προς όφελος της Ευρώπης. «Γιατί αν αυτό το πρόβλημα επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από ένα ειρηνικό τρόπο, όπως λέμε στα γερμανικά, μια πέτρα θα πέσει από τις καρδιές μας για μια τέτοια επιτυχία» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας σημείωσε ακολούθως ότι οι διμερείς σχέσεις Αυστρίας – Κύπρου είναι πολύ φιλικές, εξαίρετες και αξιόπιστες, ενώ είπε ότι ο ίδιος πέρα από τις δύο φορές που έχει επισκεφτεί την Κύπρο ως Πρόεδρος της Αυστρίας έχει έρθει σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, κάποιες φορές και για διακοπές με την γυναίκα και τα παιδιά του καθώς, όπως είπε, η Κύπρος είναι μια υπέροχη χώρα που του αρέσει να επισκέπτεται.
Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις είπε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, καθώς υπήρξε, όπως ανέφερε, μια οπισθοδρόμηση τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία θα πρέπει να καλυφτεί, με επέκταση των διμερών σχέσεων. «Όπως είδαμε κατά την προετοιμασία αυτής της συνάντησης αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας υπάρχουν καλές συνθήκες και έχουμε αναγνωρίσει κάποιους τομείς της οικονομίας όπου μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα» σημείωσε.

Ο κ. Fischer ανέφερε ακολούθως πως είναι αλήθεια ότι για τον ίδιο αλλά και την Αυστρία η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Αυστρία είναι ένα από τα πλέον επείγοντα ζητήματα, καθώς, όπως σημείωσε, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες περνούν τα σύνορα και εισέρχονται στην Αυστρία. «Αυτό» εξήγησε «απαιτεί πολλή οργανωτική δουλειά, προετοιμασίες, εθελοντές, την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αυτοί οι άνθρωποι με ανθρωπιστικό τρόπο, αν γίνουν σεβαστές οι διεθνείς συμβάσεις, να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αξιών κλπ».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, τονίζοντας παράλληλα ότι την ίδια στιγμή η Αυστρία είναι όπως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να επιτηρούνται στενά και να προστατεύονται χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται νέα σύνορα εντός της ΕΕ ή να επιστρέψουμε σε μια εποχή που τα σιδηρούν παραπετάσματα ή άλλου είδους παραπετάσματα χώριζαν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ανέφερε ακόμη πως συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Ουκρανικό, υποδεικνύοντας πως και οι δύο τους συμφωνούν ότι η Ευρώπη και η Ρωσία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα αλλά και κοινή ευθύνη. «Δεν παραγνωρίζουμε και δεν ξεχνούμε εύκολα αυτό που έγινε στην Κριμαία, όμως πρέπει να ξαναβρούμε μια αξιόπιστη σχέση, μια σχέση για το κοινό όφελος, βάζοντας στην άκρη κάποιες προκαταλήψεις ή και άλλους λόγους που μπορεί να υπάρχουν για να μην τεθεί ένα τέρμα στην σύγκρουση στην Ουκρανία» τόνισε.

Υπέδειξε δε πως η βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων θα επιφέρει οφέλη και εκτός Ευρώπης, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο είναι εμφανές για την περίπτωση της Συρίας αλλά και για άλλα θέματα.

Κάλεσε τέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφτεί εκ νέου την Αυστρία ως το επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.