Απίστευτη δήλωση Υπ.Παιδείας Ελλάδας πως δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων

Στην απίστευτη δήλωση ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία «με την επιστημονική έννοια του όρου» και ότι θα πρέπει να διαχωρίζεται από την εθνοκάθαρση, προχώρησε ο υπουργός παιδείας, Ν. Φίλης, εμμένοντας σε προκλητική άποψη που είχε εκφράσει και παλαιότερα.nikos_filis

Οι αναφορές του αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις  από όλα τα κόμματα, ενώ η κυβέρηση του ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε να αναφέρει ότι  αποτελούν προσωπικές απόψεις.

Να τι είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης:

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από την θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Star και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αν η συζήτηση γίνει «ψύχραιμα και επί επιστημονικού επιπέδου» προκύπτει ότι είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση- όσο αιματηρή και αν είναι αυτή- και άλλο πράγμα η γενοκτονία.
«Το γεγονός της γενοκτονίας υποβαθμίζεται όταν οι χώρες-όχι μόνο η Ελλάδα- ονομάζουν έτσι τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης» υποστήριξε ο Ν. Φίλης, προσθέτοντας ο όρος γενοκτονία αναφέρεται στην «προγραμματισμένη, με βιομηχανικό τρόπο εξόντωση ενός ολόκληρου έθνους».
«Υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει η επιστημονική κοινότητα, ας κριθεί εκεί, δεν θα μπω σε αντιπαράθεση», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται  ότι :
Η ελληνική βουλή το 1994 κήρυξε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» κατά την περίοδο 1916-1923 όταν εξολοθρεύτηκαν από τους Τούρκους 353.000 άνθρωποι.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε καθώς στις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και ξεκίνησε τη δεύτερη και πιο βίαιη φάση του αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου.
Η γενοκτονία αποτέλεσε επίσημη τουρκική πολιτική και επιδίωξη από το 1911, με στόχο την πλήρη εξαφάνιση των χριστιανικών λαών της περιοχής.

ΚΚΕ: Ψηφίσαμε στη Βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων
Το ΚΚΕ έχει ψηφίσει στη Βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και στέκεται στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων για τη διεθνή αναγνώρισή της, αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

“Είναι γνωστό ότι η πορεία της συγκρότησης του έθνους – κράτους της τουρκικής αστικής τάξης συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του Πόντου. Τα πλήγματα δεν ήταν ίδια σε όλους, αφού ο φτωχός λαός ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες συνέπειες.
Δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αόριστα τους Τούρκους, αλλά την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία ήθελε να βγάλει από τη μέση το ελληνικό κεφάλαιο, καθώς και την αστική τάξη της Ελλάδας, η οποία τους άφησε στη μοίρα τους” υπογραμμίζεται στο σχόλιο του κόμματος, το οποίο καταλήγει αναφέροντας ότι “από κει και πέρα, για πολλοστή φορά ανοίγονται ζητήματα που αξιοποιούνται για αποπροσανατολισμό απ’ την αντιλαϊκή λαίλαπα, για την οποία είναι συνυπεύθυνοι η κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα”.