Εκλογικός νόμος: ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ φαίνεται να καταλήγουν στο 3.6%

Παρα τις καθημερινές διαψεύσεις ότι δεν υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ τους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φαίνεται να κατάληξαν σε συμφωνία για να αυξηθεί το ποσοστό της εισδοχής του εκλογικού νόμου στο 3,6% προκειμένου να μην μείνουν εκτός Βουλής παραδοσιακά κόμματα όπως η ΕΔΕΚ.Σύμφωνα με έγκυρη πηγή από το ΔΗΣΥ την  συμφωνία αυτή ανακοίνωσε ekloges2το βράδυ της Τρίτης στη διαρκεια συνεδρίας του  Π.Γ του Συναγερμού ο Αβέρωφ Νεοφύτου.Βέβαα η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του σώματος αφορούσε άλλες αποφάσεις όπως να μετονομαστεί το  κτίριο της Πινδάρου σε Μέγαρο Γλαύκου Κληρίδη  και άλλα παρεμφερή για να τιμηθεί ο ιδρυτής του κόμματος

ΕΔΕΚ:Ταύτιση ΑΚΕΛ με ΔΗΣΥ

Νωρίτερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου κατάγγειλε ότι:«Η πολιτική ταύτιση του ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ δεν περιορίζεται πια μόνο στο κυπριακό και στο μοίρασμα αλλά επεκτείνεται και στη νόθευση της δημοκρατίας μέσω της επιχειρούμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου.»

Επίσης η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της  κατηγόρησε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι θυσιάζουν τη Δημοκρατία για κομματικά και οικονομικά συμφέροντα.» Και σημειώνει:

«Η εφαρμογή των δημοκρατικών θεσμών δεν μπορεί να βρίσκεται στη βάση της προώθησης ή της εκπλήρωσης κομματικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Αυτό το οποίο επιχειρούν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, σε συνδυασμό με τον τρόπο παραχώρησης της κρατικής χορηγίας συνιστά μια δημοκρατική εκτροπή. Κυρίως θυσιάζεται η Δημοκρατία για να ευνοηθούν κοινοβουλευτικά και οικονομικά τα δύο μεγάλα κόμματα.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι από τη στιγμή που έχουμε Προεδρική Δημοκρατία και δεν κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα στον τόπο, θα πρέπει στο Κοινοβούλιο να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση κομμάτων και ομάδων πολιτών ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η λειτουργία του νομοθετικού σώματος –και όσον αφορά τη νομοθεσία, και όσον αφορά τον έλεγχο της εξουσίας.
Γι’ αυτό το λόγο από την ίδρυση της η ΕΔΕΚ είχε πρωταγωνιστήσει στην υιοθέτηση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την εκλογή των βουλευτών. Στο παρελθόν διάφορες σκοπιμότητες και συμφέροντα δεν επέτρεψαν να εφαρμοστεί η απλή και ανόθευτη αναλογική.
Το εκλογικό σύστημα που έχουμε σήμερα αποτελεί τη δεύτερη εκδοχή δημοκρατικού εκλογικού συστήματος. Εμείς προτείνουμε να «μετακινηθούμε» στο πρώτο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα που είναι η απλή ανόθευτη αναλογική, όπως την έχουμε καταθέσει ως πρόταση νόμου στο Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι η πρόταση μας αυτή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές. Πρέπει να τηρηθεί η πάγια απόφαση των κομμάτων να μην αλλάζει ο εκλογικός νόμος τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές κάτι το οποίο επιχειρείται να παραβιαστεί από τις ηγεσίες των άλλων δύο κομμάτων.
Καλούμε τους πολίτες και όσους ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία, την πολυφωνία και τη διαφάνεια να ασκήσουν με τις παρεμβάσεις τους όσο το δυνατόν πίεση προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτή της δημοκρατικής εκτροπής.»

Οικολόγοι: Ανατολίτικο παζάρι μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με ανακοίνωση του  καταγγέλλει ότι:« το ανατολικό παζάρι μεταξύ των δύο κομμάτων συνεχίζεται για το εκλογικό μέτρο και η κατάληξη του θα είναι – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – στο 4%. Μαζί προχωρούν στον αποκεφαλισμό της δημοκρατικής πολυφωνίας γιατί τους ενοχλεί – φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις τους – η διαφορετική φωνή και η φωνή της αλήθειας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώνουμε τις επιθέσεις και των δυο μεγάλων κομμάτων κατά των Οικολόγων και του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη.

Είναι ξεκάθαρο, προσθέτει,  ότι αυτό το ανέντιμο πολιτικό παιχνίδι που ξεκίνησε ο ΔΗΣΥ, στόχο έχει να περνούν τα μνημονιακά τους νομοσχέδια ανεμπόδιστα. Αλλά φαίνεται ότι στο βάθος της συνεργασίας των δύο κομμάτων ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ για την κατάργηση της δημοκρατικής πολυφωνίας, βρίσκεται η αγαστή τους συνεννόηση για το Κυπριακό.

Μόνο ντροπή για το Ναό της Δημοκρατίας μπορεί να χαρακτηριστεί η μεθόδευση αυτή. Καλούμε όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτές τις μεθοδεύσεις να συστρατευτούν μαζί μας για να δώσουμε τη μάχη της δημοκρατίας και της πολυφωνίας.»

 

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι κύριο θέμα θα έπρεπε να αποτελεί η διεύρυνση και όχι η μείωση της δημοκρατίας. Για αυτό και καλεί  τους πολιτικούς αρχηγούς του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, οι οποίοι διατείνονται ότι κόπτονται για τη δημοκρατία, να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να υπερψηφίσουν τις 4 προτάσεις  της για:
Οριζόντια ψηφοφορία:Προτείνει  όπως οι 16 από τους 56 Βουλευτές να εκλέγονται οριζόντια ως Βουλευτές Επικρατείας χωρίς να χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των Βουλευτών και κατά συνέπεια το κόστος και οι δαπάνες τους κράτους. Σ’ αυτή την περίπτωση: Υπάρχει η επιλογή να διατηρηθεί η αρχή των υφιστάμενων εκλογικών περιφερειών, καθορίζοντας πχ. ότι το 25% των εδρών της περιφέρειας θα εκλέγονται με οριζόντια ψηφοφορία.
 Ανακλητό:Προτείνει όπως νομοθετηθεί το Ανακλητό για να μπορούν οι πολίτες με δημοκρατικές διαδικασίες να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αξιωματούχους που αθετούν τις δεσμεύσεις τους και δεν ανταποκρίνονται στο έργο το οποίο τους ανατέθηκε.
Εισαγωγή του Θεσμού του Δημοψηφίσματος:Να δημιουργηθεί το Νομοθετικό πλαίσιο που θα επιβάλλει στην εκάστοτε Κυβέρνηση τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για τη λήψη απόφασης από τον ίδιο το λαό για πολιτικές σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα.
Αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους:Όσοι κλείνουν τα 18 έτη, να εγγράφονται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η παλαιοκομματική τακτική να γράφουν στους εκλογικούς καταλόγους και να ελέγχουν τους πολίτες τα κόμματα.» καταλήγει η Συμμαχία Πολιτών .