Τη θέση της χώρας του για αναγνώριση ενός νόμιμου κράτους στην Κύπρο διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας εξέφρασε και τη στήριξη της Ουγγαρίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ενώ είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διατηρεί το απόσπασμά της στην UNFICYP .
Οι κύριοι Ομήρου και Szijjártó τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ουγγαρίας και της συμβολής τους στην περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, καλωσορίζοντας τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας στην Κύπρο εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας κάνοντας μνεία στα κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι δύο χώρες, την ταυτόχρονη ένταξή τους στην ΕΕ το 2004 και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από τις εστίες κρίσης και συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης των αιτιών και τερματισμού των πολεμικών συγκρούσεων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των κύριων πτυχών του Κυπριακού, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες της συνεχιζόμενης για 41 χρόνια κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Είπε ότι η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και στην επεμβατική και επεκτατική της πολιτική επισημαίνοντας ότι το κλειδί για τη λύση του εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.
Ο κ. Ομήρου είπε, επίσης, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία.
Ευχαρίστησε, εξάλλου, την Ουγγαρία, με την ευκαιρία αυτή, για τη συμμετοχή στρατιωτών της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ο κ. Szijjártó ενημέρωσε από πλευράς του τον Πρόεδρο της Βουλής για τα μέτρα που παίρνει η Ουγγαρία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ προς αποτελεσματικότερη επίλυση του θέματος.