Χρηματοδότηση κομμάτων:Η μερίδα του λέοντος σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος στη βάση εισήγησης του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ενώ τα υπόλοιπαν κόμματα εξέφρασαν διαφωνίες.lefta

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, τα μέλη κατέληξαν πως το 15% της χορηγίας θα κατανέμεται ισόποσα ανάμεσα στα κόμματα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατανέμεται, σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων.
Μέχρι σήμερα το ποσοστό ισόποσης κατανομής είναι στο 22%.

Την αλλαγή στηρίζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διαφωνούν και θα καταθέσουν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, όπου θα τεθεί προς ψήφιση.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, Νίκος Νικολαΐδης, είπε ότι “το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, για να ψηφιστεί σε νόμο”, ενώ πρόσθεσε πως “ετοιμάζεται η σχετική έκθεση της Επιτροπής παρά τις οποιεσδήποτε επί μέρους διαφοροποιήσεις των κομμάτων”.

“Θέλω να τονίσω την ομοφωνία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση να υπάρξει ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός μια πραγματική βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την πολιτική λειτουργία των κομμάτων και ειδικότερα αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων”, είπε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης “υπάρχει μια σαφέστατη βελτίωση των προνοιών της νομοθεσίας, που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων”, για να προσθέσει πως “μπαίνουν συγκεκριμένα νομοθετικά πλαίσια σε ό,τι αφορά τις εισφορές πέραν από την κρατική χορηγία και τον τρόπο που αυτή η χορηγία θα ελέγχεται και θα δημοσιοποιείται”.

“Πλέον αυτά τα ζητήματα”, ανέφερε, “θα γίνονται μέσα σε πλαίσια πλήρους διαφάνειας και πλήρους δημοσιοποίησης όλων των στοιχειών έγκαιρα ούτως ώστε να ξέρει ο κόσμος πως και με ποιο τρόπο χρηματοδοτούνται τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, υπάρχουν μέσα πρόνοιες που αφορούν τις ποινές για τις οποιεσδήποτε παραβιάσεις της νομοθεσίας, που θα αφορά αυτά τα ζητήματα”.

Αναφερόμενος στον τρόπο κατανομής, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως “υπάρχει μια πρόταση η οποία στηρίζεται από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, η οποία εισηγείται διαφοροποίηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και του τρόπου κατανομής της κρατικής χορηγίας”, σημειώνοντας πως “η κρατική χορηγία είναι δύο ειδών, είναι αυτή που αφορά την ετήσια κρατική χορηγία για τα πάγια λειτουργικά έξοδα των πολιτικών κομμάτων και είναι και οι έκτακτες χορηγίες, οι οποίες αφορούν τα έξοδα λόγω εκλογών”.

Είπε ακόμα ότι υπάρχει μια διευθέτηση, κατά την οποία το 22% αυτής της χορηγίας κατανέμετο εξίσου στα πολιτικά κόμματα και το δε υπόλοιπο με βάση τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.

“Η πρόταση που υπάρχει του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είναι το ποσοστό αυτό να κατέβει στο 15%, δηλαδή να κατανέμεται εξίσου σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το, δε, υπόλοιπον να κατανέμεται στη βάση των εκλογικών ποσοστών στις βουλευτικές εκλογές”, είπε.

Σημείωσε πως “τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα έχουν διαφωνήσει με τη διαφοροποίηση της κρατικής χορηγίας και θα τοποθετηθούν ασφαλώς στην Ολομέλεια, όπως και σε μια σειρά άλλα επί μέρους ζητήματα, τα οποία όμως δεν αλλάζουν την ομοθυμία να περάσει μια νέα νομοθεσία, η οποία πραγματικά να εκσυγχρονίζει και να εισάγει διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων”.

Συνέχισε λέγοντας πως αυτή η ρύθμιση θα είναι και για τις μόνιμες ετήσιες χορηγίες, αλλά και για τις χορηγίες λόγω εκλογών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως δεν γνωρίζει ακόμα ποιο θα είναι το ποσοστό για τις εκλογές του 2016.

Σε ερώτηση γιατί διαφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα, είπε: “Εμείς ως ΕΔΕΚ διαφωνούμε, γιατί θεωρούμε ότι η υφιστάμενη κατάσταση ήταν ένα σημείο ισορροπίας, που αναγνώριζε και τις ανάγκες των μικρότερων κομμάτων να καλύψουν κάποια πάγια έξοδα τα οποία έξοδα δεν εξαρτώνται από το μέγεθος των κομμάτων ήταν μια κατάσταση, ήταν ένας τρόπος κατανομής της κρατικής χορηγίας, η οποία ενίσχυε τον πλουραλισμό, ενίσχυε τη δημοκρατία και το διάλογο και τον κοινοβουλευτισμό στην Κύπρο”.

“Αυτή η διαφοροποίηση στην κατανομή δεν είναι άσχετη”, είπε, “”αν και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, δεν είναι άσχετη όμως με την προσπάθεια που γίνεται για αύξηση του εκλογικού μέτρου, μια προσπάθεια που ουσιαστικά κατά την άποψη μας πλήττει τον κοινοβουλευτισμό στην Κύπρο”.

Στο μεταξύ, ανέφερε πως “ο έλεγχος θα γίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες καθορίζονται ασφαλώς με την εμπλοκή του Εφόρου Εκλογικών Κομμάτων, μέσα από τις διαδικασίες, που προβλέπουν χρονοδιαγράμματα και προβλέπουν δημοσιοποιήσεις των στοιχείων για τα πολιτικά κόμματα, δημοσιοποιήσεις των ποινών και ασφαλώς προβλέπουν τη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων και άλλων ποινών”.