O πόλεμος των “Drones”

petrosΤου Πέτρου Μ. Πέτρου*
Πρόδηλα ο πόλεμος συνιστά πάντα ένα πεδίο ανισορροπίας, στο οποίο συναντώνται πάντα τα πιο αντιφατικά, η οικονομία και η στασιμότητα, η τεχνολογία και ο πρωτογονισμός, η εξαθλίωση, η απανθρωπιά και η ανθρωπιά, η ζωή και ο θάνατος, κυριολεκτικά τα πάντα.
Ο ανθρώπινος πολιτισμός, παρά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και γενικά την κατάρρευση του σοσιαλισμού εδώ και 25 χρόνια, παραπαίει και ακροβατεί ανάμεσα στην εξαθλίωση, την ανεργία, τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, τη βαρβαρότητα. Οι απλοί άνθρωποι βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια και ταπείνωση και εκείνοι και τα παιδιά τους, αφού οι ηγήτορες και οι τάξεις που τους εξουσιάζουν, ουσιαστικά τους έχουν «αποσύρει από την κυκλοφορία» στη ζωή των χωρών τους και τους έχουν ρίξει στο περιθώριο.
Οι μέρες που ζούμε είναι ιστορικές, όχι γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι πόλεμος, αλλά γιατί ο πόλεμος γύρω μας δεν είναι ένας τοπικός πόλεμος. Είναι μια σύγκρουση όχι μόνο τοπικών στρατιωτικών μηχανισμών, αλλά ολόκληρων τεκτονικών πλακών, ιδεολογικο-πολιτικών, οικονομικών φιλοσοφιών, διακύβευμα για ένα μονοπολικό ή πολύ-πολικό και πολύ-πολιτισμικό κόσμο. Η Συρία και η Μέση Ανατολή, είναι ίσως μυλόπετρες όπου θα συνθλιβούν πολλά κακά ή αναχρονισμοί του σημερινού κόσμου.
Η νόμιμη εμπλοκή της Ρωσίας δείχνει ένα καθαρό δρόμο αντιμετώπισης των προβλημάτων της τρομοκρατίας και όχι μόνον. Είναι η πιο αποφασιστική αντίδραση της «αρκούδας» που δεν δέχεται και δεν ανέχεται πια τα κτυπήματα του «θηριοδαμαστή». Η Ρωσία με τον Πούτιν, Λαβρόφ και Μιντβιέντεβ, Σοϊγκού και πλειάδα άλλων σε όλες τις βαθμίδες, έχει κάνει τρομερά άλματα στους τομείς των επιστημών και της άμυνας. Νομίζω ότι ξέρουν καλύτερα από όλους μας τη ρήση του Ναπολέοντα, πως «λαός που δεν θέλει να ταΐζει τον στρατό του, σίγουρα θα ταΐσει ξένο» και εδώ και καιρό δούλεψαν και προς αυτή την κατεύθυνση.
Το κληροδότημα της σύγχρονης Ρωσίας από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση με την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της αεροδιαστημικής και την έμφυτη τάση τους να βρίσκουν δικές τους λύσεις και προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα, τους βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της δικής τους πολεμικής μηχανής. Είναι γι’ αυτό που πολλοί σήμερα εκπλήσσονται από τις αμυντικές ικανότητες και δυνατότητές τους τόσο με τους πυραύλους από την Κασπία, την τεχνολογία στελθ σε πλοία και αεροπλάνα τους, τις βόμβες που διαρρηγνύονται αφού διατρήσουν κατασκευές σκυροδέματος μέχρι πάχους 5 μέτρων, τα ραντάρ τους που τυφλώνουν εχθρικά συστήματα, ακόμα και τα Drones που φέρουν την τεχνολογία αιχμής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Informador του Μεξικού, στις 23 περασμένου Σεπτεμβρίου έγινε για πρώτη φορά από τον συριακό στρατό χρήση ρωσικών ντρονς, χωρίς να δοθούν όμως στοιχεία για το μοντέλο τους και άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πηγές στο διαδίκτυο η Ρωσία έχει προχωρήσει στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών 6ης γενεάς, τα οποία πετούν σε υπερηχητικές ταχύτητες, μεταφέρουν οπλικά συστήματα και πολλές άγνωστες ακόμα τεχνολογίες. Και η Κίνα έχει προχωρήσει στην κατασκευή ντρονς και μάλιστα λέγεται ότι το μοντέλο της «Θεϊκός αετός» με τεχνολογία 7 ραντάρ είναι δολοφόνος των αεροπλάνων στελθ.
Με βάση πληροφορίες από την Τelemoticiasdemadrid που δημοσιοποιήθηκαν στις 24/11/2014, η Ρωσία φέτος θα ολοκλήρωνε την κατασκευή ακόμα δύο μοντέλων βαρέου τύπου, το ένα για αναγνωριστικούς σκοπούς και το άλλο ως ντρον μάχης, όπως και έντεκα άλλα βαρέα ντρονς .

Αυτό που κάνει τα ρωσικά ντρονς να ξεχωρίζουν είναι ο τεχνολογικός τους μηχανισμός που λειτουργεί ως μάτι που βλέπει τα πάντα και πέραν δηλαδή των ορίων του ανθρώπινου ματιού. Αυτό επιτυγχάνεται με την ικανότητά τους να αναλύουν και να προσδιορίζουν άμεσα το μοναδικό φάσμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει το κάθε αντικείμενο στη φυσική του μορφή (The technology we created can process hyperspectral data streams, leading to the creation of an “all-seeing eye” that allows our drones to look beyond the usual boundaries of the human eye’s electromagnetic spectrum). Με άλλα λόγια, ό,τι εμπίπτει στη σφαίρα της ορατότητας δεν προσλαμβάνεται απλά ως μια εικόνα από στίγματα(pixels)αλλά ως pixels ενός μοναδικού φάσματος και αυτό επιτρέπει στα ρωσικά ντρονς να ξεχωρίζουν τα τεχνητά αντικείμενα από τα φυσικά(πχ καμουφλάζ από δίκτυ ή φυσικά χόρτα και κλαδιά). Με αυτό τον τρόπο εντοπίζει στόχους αφού «διαβάζει» τα αντικείμενα και υλικά στη βάση ψηφιακών δεδομένων υπερφασματικών χαρακτηριστικών. Διακρίνει ακόμα και αξιολογεί το έδαφος και περιβάλλον, αν είναι μολυσμένο ή όχι και πολλά άλλα.(Πηγή: http://drone-rss.com/2015/10/russian-uav-to-see-through-camouflage).
Πολλά και διάφορα θα φανούν και καλύτερα να μην γινόταν αυτό ποτέ. Όμως είπαμε, η «αρκούδα» αγρίεψε και μαζί της δείχνουν να συμπαρατάσσονται πολλοί άλλοι που δεν συμφωνούν με μονοπολικούς κόσμους και επεκτατισμούς. Ίδωμεν!
*M.A. in International Journalism