Κρίση στις σχέσεις Οζγκιουργκιούκ–Ακιντζί

Δεν υπάρχει καμία διαφορά απόψεων μεταξύ των Ακιντζί και Ναμί, κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, λέγοντας ότι σχετικά σχόλια και ειδήσεις είναι φανταστικά.

Σύμφωνα με την Αφρίκα, ο κ. Μπουρτζιού μιλούσε σε εκπομπή ιδιωτικού καναλιού 3455672-5567.o-ozgkiourgkioun-neos-proedros-tou-kommatos-ethnikis-enotitas.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002στα κατεχόμενα κατά την οποία δήλωσε ότι στο θέμα των ΜΟΕ η τ/κ πλευρά έκανε ό,τι της αναλογούσε και τώρα περιμένει από την ε/κ πλευρά να κάνει κάποια βήματα. Τα οδοφράγματα σε Δερύνεια και Απλίκι θα ανοίξουν είπε, προσθέτοντας ότι για τη Δερύνεια δεν υπήρξε πρόβλημα με το στρατό και πως Τούρκοι αξιωματούχοι με τους οποίους είχαν επαφές τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη λύση.

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, στις συνομιλίες δεν συζητούν τα κεφάλαια των εγγυήσεων και του εδαφικού και διέψευσε χάρτες που έχουν κυκλοφορήσει στην τ/κ πλευρά ότι έχουν δήθεν συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε επίσης ότι η καθαρή πλειοψηφία και το πρωτογενές δίκαιο πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή για όλους τους Τ/κ. “Όλη η κοινότητα πρέπει να νιώσει άνετα, ασφαλής, να δει αυτά τα κριτήρια, γιατί υπάρχουν τα γεγονότα του παρελθόντος, υπήρξε εμπειρία, ο κόσμος μας πρέπει να πει ναι σε μια λύση με ευκολία”.

Τα λεγόμενά του δεν πρέπει να γίνονται λάθος αντιληπτά, ανέφερε διευκρινίζοντας ότι “δεν λέω ότι δεν θα έρθουν καθόλου Ε/κ ανάμεσά μας, θα έρθουν χιλιάδες Ε/κ, αλλά η καθαρή πλειοψηφία πρέπει να είναι δική μας”.

 

Μαλιά κουβάρια και για τους διορισμούς σε αξιώματα

Την ίδια ώρα σάλος έχει προκληθεί στα κατεχόμενα με την μη έγκριση από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί του διορισμού του “επάρχου” Λευκωσίας, Κεμάλ Ντανά στη θέση του “υφυπουργού” τουρισμού και του Σιαχάπ Ασίκογλου. Πρόκειται για “διατάγματα” διορισμών ατόμων στη θέση “συμβούλων” ή πολιτικών διορισμών από την εκάστοτε “κυβέρνηση”. Ο κ. Ακιντζί αρνήθηκε να επικυρώσει το διορισμό, κάνοντας λόγο για διαμοιρασμό θέσεων από τον πρόεδρο του ΚΕΕ, – όπου ανήκει ο Ντανά – ενόψει του εκλογικού συνεδρίου.

Ο Οζγκιουργκιούν αντέδρασε έντονα στην κίνηση Ακιντζί, εμμένοντας στο διορισμό, ο τ/κ Τύπος έγραψε για κρίση μεταξύ των δύο, το ΡΤΚ μίλησε για διορισμό που είναι νόμιμος και μπορεί να γίνει, ενώ όλα τα άλλα κόμματα τάχθηκαν υπέρ του Ακιντζί κατακεραυνώνοντας το ΚΕΕ και το ΡΤΚ. Ακόμη και ο Σερντάρ Ντενκτάς χαιρέτισε τη δίκαιη ένσταση του Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας λόγο σε γραπτή του δήλωση για προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών στο ΚΕΕ ενόψει του συνεδρίου και στόχευση του Τ/κ ηγέτη που έχει κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει, όπως είπε.

Εσωκομματικές εκλογές στο ΚΕΕ 
Η Ιζλέμ Γκιούρτσαγ, που πρόσκειται στον νυν πρόεδρο του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, κέρδισε τις τοπικές εσωκομματικές εκλογές του κόμματος Εθνικής Ενότητας στην επαρχιακή Κερύνειας, έναντι του Νετσντέτ Νουμάν, παλαίμαχου στελέχους του ΚΕΕ, που τώρα πρόσκειται σε ένα από τους έξι ανθυποψηφίους του Οζγκιουργκιούν στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου, του Ουνάλ Ουστέλ.

Η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία χρειάστηκε δύο γύρους για να ξεκαθαρίσει καθώς την προηγούμενη Κυριακή Γκιουρτσάγ και Νουμάν δεν είχαν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 961 έγκυρων ψήφων των οπαδών του ΚΕΕ στην “επαρχία” Κερύνειας. Η “βουλευτής” του ΚΕΕ είχε πάρει 444 ψήφους και ο Νουμάν 357, τρίτος υποψήφιος ο Γιαλτσίν Κοτσγιγίτ είχε πάρει 137.

Ο Νουμάν, που ήταν γραμματέας της επαρχιακής Κερύνειας και δεν είχε στηρίξει τον Ντερβίς Έρογλου στις τελευταίες “προεδρικές” εκλογές στα κατεχόμενα, προσέφυγε στο “δικαστήριο” επειδή σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΕΕ η Γκιουρτσάγ έπρεπε ως “βουλευτής” να είχε εξασφαλίσει άδεια για να είναι υποψήφια στις επαρχιακές εκλογές, πράγμα που δεν έπραξε. Το “δικαστήριο” απέρριψε το αίτημα του Νουμάν και στο δεύτερο γύρο χτες η Γκιουρτάγ εξελέγη νέα γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής με 612 ψήφους έναντι 381 του Νουμάν.

Σημειώνεται ότι οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΕΕ θα διεξαχθούν στις 30 Οκτωβρίου. Εκτός από τον νυν πρόεδρο, κ. Οζγκιουργκιούν, υπάρχουν άλλοι έξι υποψήφιοι που έχουν συνασπιστεί εναντίον του και εναντίον της “συγκυβέρνησης” του ΚΕΕ με το ΡΤΚ.