Καταρρακτώδεις βροχές και βόθροι «έπνιξαν» την Πάφο

Καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν ακατάπαυστα από τις 7.30 μέχρι τις 9.30 το βράδυ μετέτρεψαν την Πάφο, τη Γεροσκήπου και αρκετές κοινότητες σε λιμνοθάλασσα.20151023_geroskipou4

Σε ό,τι αφορά την Πάφο δημιουργήθηκε και πάλι σοβαρό πρόβλημα, με τους οχετούς λυμάτων να γεμίζουν κυριολεκτικά τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Με βοθρολύματα πλημμύρισαν πολλά υποστατικά από τη λεωφόρο Ποσειδώνος μέχρι τη Γεροσκήπου, ανάμεσα  στα οποία και μια ξενοδοχειακή μονάδα.

Συνεργεία του Δήμου, της Αστυνομίας, των Δημοσίων έργων και της Πυροσβεστικής εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στα Μαντριά η γέφυρα πλημμύρισε και σημειώθηκαν αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αποκοπής ηλεκτρικών καλωδίων.

Και σε κτηνοτροφικά υποστατικά.

Τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και αλλων υπηρεσιών  επιστρατεύθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την πόλη και επαρχία Πάφου.

Παρόλο που η κατάσταση εξομαλύνθηκε κάπως χθες το μεσημέρι ωστό το βράδυ γύρω στις 8.30  οι βροχοπτώσεις επανήρχησαν με αποτέλεσμα να προκληθεί πτώση κυπαρισσιών στην περιοχή Ανατολικού, της κοινότητας Μανδριών και στο παλαιό δρόμο Αχέλειας – αεροδρομίου.

Τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης έμειναν σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο μεταξύ προκαθορισμένη ήταν η σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου στην Επαρχιακή Διοίκηση στην παρουσία εκπροσώπων της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολιτικής Άμυνας, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Μαντριών Παναγιώτης Παπαϊωάννου δήλωσε  πως η κοινότητα του υπέστη βιβλική καταστροφή.Διεκ΄πη το ηλεκτρικό ρεύμα  ενώ οι είσοδοι της αποκλείστηκαν λόγω της αποκοπής καλωδίων. Ζημιές προκλήθηκαν στην κτηνοτροφική περιοχή και στα θερμοκήπια.Πλημμύρισε η υπόγεια είσοδος του χωριού ενώ λόγω διακοπής του ρεύματος δεν λειτούργησαν οι αντλίες για να βγάλουν το νερό από την υπόγεια είσοδο της κοινότητας. Αρκετές καλλιέργειες και πατάτες κατέστρεψε ο αέρας.

Στην πόλη της Πάφου όπως και στην πλατεία της Γεροσκήπου οι εικόνες ήταν πρωτόγνωρες και έμοιαζαν με λιμνοθάλασσες.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δήλωσε ότι τα βοθρολύματα που κάλυψαν τους δρόμους οφείλονται σε κακοτεχνίες του ΣΑΠΑ κατά την εκτέλεση της Β’ φάσης του έργου, γι’ αυτό το νέο ΔΣ του ΣΑΠΑ προτίθεται να καταχωρήσει αγωγές εκατομμυρίων ευρώ εναντίον του ιδίου του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής καταιγίδας δεκάδες δένδρα αποκόπηκαν. Ένα εντός των δημοτικών ορίων Πάφου και ένα στη Γεροσκήπου κατέπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  ανέφερε  πως από χθες το πρωί μέχρι σήμερα το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 63 ειδικές εξυπηρετήσεις και σε 11 πυρκαγιές παγκύπρια, σημειώνοντας ωστόσο πως από τις 63 ειδικές εξυπηρετήσεις οι 53 αφορούσαν την Πάφο για άντληση νερού από υποστατικά και πτώσεις δέντρων.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χριστίνα Παπαδοπούλου δήλωσε πως στην περιοχή Μαντριών, λόγω της κακοκαιρίας, σημειώθηκε βλάβη η οποία ακόμη να αποκατασταθεί σε ένα σημείο.

Από την αποκοπή πασσάλου της ηλεκτρικής προκλήθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 8.30 το βράδυ χθες, η οποία αποκαταστάσθηκε στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο  σε μια μικρή περιοχή των Μαντριών όπου υπάρχουν κατοικίες ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί.

Οι περιοχές στις οποίες διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας ήταν  του Κόσμοπλαστ, του Ανατολικού, η Κάτω Πάφος, η περιοχή του αεροδρομίου, η περιοχή της Αχέλειας, η περιοχή του ΓΝ Πάφου και η περιοχή του Aphrodite Hills.

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά σε σπίτι στη Δερύνεια

Η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε χθες το βράδυ την ολοκληρωτική καταστροφή κατοικίας στη Δερύνεια, .

Εξάλλου φωτιά ξέσπασε   μετά την πτώση κεραυνού σε σπίτι στη Δερύνεια.

γύρω στις δέκα, κατά την διάρκεια έντονης βροχόπτωσης, έπεσε κεραυνός στη κατοικία 40χρονου με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά στη σοφίτα.

Εκείνη την ώρα στο σπίτι βρίσκονταν η σύζυγος, τα δύο ανήλικα παιδιά του και φιλικά προς την οικογένεια πρόσωπα, τα οποία εξήλθαν της οικίας χωρίς να διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο.

Απο τη φωτιά, που κατασβέστηκε απο τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καταστράφηκε στρατιωτικός εξοπλισμός του έφεδρου ιδιοκτήτη, συμπεριλαμβανομένου και του τυφεκίου G3 και πυρομαχικών καθώς και ο ιματισμός.