Κατεχόμενα: Εστησαν και ομάδα εργασίας για τους ομοσπονδιακούς νόμους

Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με θέματα ομοσπονδιακών νόμων στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, ανακοίνωσε η σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σαμανί είπε ότι οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές έχουν επισπεύσει το έργο τους και ότι η ομάδα εργασίας που θα προετοιμάσει τους ομοσπονδιακούς νόμους αποτελείται από νομικούς από τις δύο πλευρές. Η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα, είπε και πρόσθεσε ότι οι νόμοι ετοιμάζονται στη βάση και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ως εκ τούτου νομικός από την Κομισιόν θα λαμβάνει μέρος στις συναντήσεις.b88a066c55eab9737c73b04fcc6006a1_L

Αναφερόμενη στη διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, είπε ότι οι εργασίες έχουν μεν ολοκληρωθεί αλλά υπάρχουν νομικά εμπόδια λόγω ενστάσεων από την ρυθμιστική αρχή.

Αυτή την περίοδο, είπε, εργαζόμαστε για άρση των εμποδίων αυτών και εξέφρασε την απογοήτευσή της για το θέμα.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για αντίθεση απόψεων μεταξύ του Τ/κ ηγέτη και του διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συνεργασία τους.

Αντιπροσωπεία ΕΚΤ στα κατεχόμενα 

Αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μεταβεί στα κατεχόμενα τον ερχόμενο μήνα για να πραγματοποιήσει διεργασίες για την μετάβαση στο ευρώ σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης.

Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϊράκ, σε δηλώσεις του στο κανάλι ο “βουλευτής” του ΡΤΚ και επικεφαλής της “επιτροπής” της “βουλής” για την εναρμόνιση με την ΕΕ, Αρμαγάν Τζιαντάν, ανέφερε ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ΕΚΤ θα έρθει στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο και θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους από την “κεντρική τράπεζα”, την τεχνική επιτροπή για την οικονομία, καθώς και την ad-hoc επιτροπή για την εναρμόνιση με την ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν πόσο καιρό θα χρειαστεί για να μεταβεί η τ/κ συνιστώσα πολιτεία στο ευρώ και για πόσο καιρό θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τουρκική λίρα. “Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό ως ένα σημαντικό μήνυμα ότι μια λύση είναι κοντά”, υποστήριξε ο κ. Τζιαντάν.

Τόσο η ΕΕ όσο και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση του Κυπριακού, χρειάζεται να δουν μια ιστορία επιτυχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε και “αυτή η (επιτυχημένη) ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί στην Κύπρο”.