Ανενόχλητοι οι Τούρκοι με τη συνδρομή των κατοχικών αρχων συνεχίζουν τις παράνομες ενέργειες του σχετικά με το φράγμα νερού που δημιούργησαν στα Πάναγρα και σε ε/κ περιουσίες για να διοχετεύεται το νερό από τον αγωγό στην Τουρκία Σύμφωνα με τον ψευδοϋπουργό περιβάλλοντος και πολιτισμού, Κουτλού Εβρέν στα κατεχόμενα θα δημιουργηθεί εκδρομικός χώρος δίπλα από το φράγμα στα Πάναγρα όπου συγκεντρώνεται το νερό που έρχεται από την Τουρκία.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Εβρέν ανέφερε ότι το έργο διαχειρίζονται από κοινού η Γενική Διεύθυνση Δασών της Τουρκίας και το “τμήμα” δασών που ανήκει στο δικό του “υπουργείο”.
Το έργο, πρόσθεσε, έχει τέσσερα μέρη: εκδρομικοί χώροι, περιοχή προστασίας της φύσης, οικοσύστημα άγριας ζωής και χώρο νέας δεντροφύτευσης. Οι εκδρομικοί χώροι, συνέχισε, θα καλύπτουν μια συνολική έκταση 220 εκταρίων με πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μονοπάτια πεζοπορίας, παιδότοποι, χώρο για ποδήλατα, χώρο εκδηλώσεων κ.ά. Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχουν υπαίθρια εστιατόρια, εκδρομικοί χώροι και πύργοι παρατήρησης της άγριας ζωής.
Οι κατασκευές θα είναι ξύλινες και δεν θα χρησιμοποιηθεί τσιμέντο, ενώ για το φωτισμό θα χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα παράγουν και την ενέργεια που χρειάζεται η μονάδα εκεί.
Ο χώρος προστασίας της φύσης, εξήγησε, θα είναι μια έκταση 70 εκταρίων νότια του φράγματος, όπου δεν θα υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα και θα ληφθούν ειδικά μέτρα για την συνέχιση και αύξηση της υφιστάμενης χλωρίδας και πανίδας. Έχουν σκεφτεί επίσης, συνέχισε, στους χώρους που ανήκουν στον “τμήμα” δασών να παραχωρούν ειδικές άδειες σε επιστήμονες και “πανεπιστήμια” για επιστημονικές έρευνες.
Ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί το οικοσύστημα άγριας ζωής, ανέφερε ο κ. Εβρέν, θα είναι περιφραγμένος και σκέφτονται να μεταφέρουν εκεί αγρινά που είναι σήμα κατατεθέν της Κύπρου. Σε συνεργασία και με την Γενική Διεύθυνση Πάρκων και του Τμήματος κτηνοτροφίας της Τουρκίας θα επιτευχθεί η απαραίτητη φροντίδα, διατήρηση και ασφάλεια όλων των ζώων που θα τοποθετηθούν εκεί.
Στο δρόμο από το φράγμα μέχρι το χωριό θα φυτευθούν 15.000 πεύκα, η φροντίδα των οποίων θα αφεθεί στους κατοίκους στα Πάναγρα, και οι οποίοι θα συλλέγουν τα κουκουνάρια και τους καρπούς τους, τα πινόλια, που θα τους αποφέρουν έσοδα.
Τα προϊόντα αυτά, συνέχισε, θα αγοράζει το “τμήμα” δασών και σε 20 χρόνια που τα πεύκα θα μεγαλώσουν η περιοχή θα μπορεί να χρησιμοποιείται και ως εκδρομικός χώρος.
Ο κ. Εβρέν είπε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στο έργο αυτό το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2018.