Γ.Γ. ΑΚΕΛ : «Το Κυπριακό δεν είναι θέμα χρόνου αλλά θέσεων…»

Τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν θέση στις συζητήσεις για τη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας παράλληλα πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε οι συζητήσεις να κινηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα γιατί ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας.

Ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôçò Ê.Å. ôïõ ÁÊÅË ¢íôñïò Êõðñéáíïý óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ãéá ôçí óõæÞôçóç ôïõ ðñþôïõ Êñáôéêïý Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ 2014 ï ïðïßïò êáôáñôßóèçêå ìå âÜóç ôéò äåóìåýóåéò ðïõ áíÝëáâå ç ÊõðñéáêÞ Äçìïêñáôßá óôï ðëáßóéï ôïõ Ìíçìïíßïõ Óõíáíôßëçøçò ìå ôçí Ôñüéêá, Ëåõêùóßá 18 Äåêåìâñßïõ 2013.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να δίνει συνεχώς το ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες για να συνειδητοποιήσουν πως η προσοχή πρέπει να στραφεί στην Τουρκία για λύση του Κυπριακού και ότι η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει εκείνα που η ίδια η ΕΕ αποφάσισε για την Κύπρο.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν φαίνεται ότι δεν βλέπει να μπορεί να γίνει το Μάρτιο δημοψήφισμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν θέση στις συζητήσεις για τη λύση στο Κυπριακό. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα χρόνου αν θα λυθεί ή όχι αλλά είναι θέμα θέσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης, συνέχισε ότι «η θέση η δική μας ως ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι συζητήσεις να κινηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, όχι σε βάρος βέβαια των αρχών λύσης του Κυπριακού, γιατί ο χρόνος σίγουρα δεν εργάζεται υπέρ μας. Εχει τεράστια σημασία να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχθηκε το ΑΚΕΛ από πολιτικά κόμματα αναφορικά με τον αγωγό νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ότι δηλαδή δεν μίλησε όταν έπρεπε και ότι δεν έγιναν οποιεσδήποτε ενέργειες κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου.

«Κάποιοι που βιάστηκαν να κατηγορήσουν το ΑΚΕΛ έμειναν εκτεθειμένοι γιατί το ΑΚΕΛ είχε εκδώσει ανακοινώσεις για όλες τις εξελίξεις, λέγοντας ότι είναι παράνομο αυτό το οποίο γίνεται, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αύξησης της εξάρτησης της τ/κ κοινότητας από την Τουρκία και ότι ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση έχει συμπεριφερθεί για ακόμα μια φορά ως κυρίαρχος σε ό,τι αφορά και αυτό το θέμα με τρόπο που δείχνει ότι θεωρεί τους Τ/κ ως μία κοινότητα υποταγμένη πλήρως στις διαθέσεις της Αγκυρας», είπε.

Σημείωσε ότι «δεν είναι τα πολιτικά κόμματα που έπρεπε να προβούν σε παραστάσεις, είναι η κυβέρνηση που έπρεπε να καταδείξει και να καταγγείλει αυτές τις ενέργειες στα διεθνή σώματα έτσι ώστε να υπάρχει η σχετική αντίδραση».

Ανέφερε ακόμα ότι «επειδή τις τελευταίες μέρες ακούγονται φωνές από διάφορες πλευρές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα πρέπει να δούμε πώς κατορθώνουμε να προωθήσουμε τους στόχους, τις απαιτήσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ήταν εγκληματικό από την πλευρά του όποιου Ευρωπαίου να λειτουργήσει με τρόπο υποστηρικτικό στις απαιτήσεις της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραγνωρίζει και δεν εφαρμόζει τις απαιτήσεις της ΕΕ για την Κύπρο».

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι «εμείς δεν πρόκειται ως ΑΚΕΛ να αποδεχθούμε ποτέ το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων από τη στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον αδιάλλακτο και προκλητικό τρόπο. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα πρέπει να δίνει συνεχώς η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να στραφεί η προσοχή προς την Τουρκία και η Τουρκία να υιοθετήσει και να εφαρμόσει εκείνα που η ίδια η ΕΕ αποφάσισε για την Κύπρο, όχι τις δικές μας απαιτήσεις αλλά τις απαιτήσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης .

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που συμφωνούν με την πρόθεση να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία λόγω της κρίσης στο προσφυγικό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «αυτό το επισημαίνω και το τονίζω εμφαντικά: μπορεί οι προθέσεις κάποιων στις Βρυξέλλες να είναι αυτές, έχουμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας και αν χρειαστεί θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε αυτό το δικαίωμα. Δεν μπορεί η Τουρκία την ώρα που συμπεριφέρεται παράνομα, απαράδεκτα, αδιάλλακτα και προκλητικά εμείς να υποτασσόμαστε στις όποιες επιθυμίες και απαιτήσεις της».

Ο Αντρος Κυπριανού κλήθηκε επίσης να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ, Χριστόφια – Αναστασιάδη καταρρέει μέρα με τη μέρα σαν χάρτινος πύργος.

Αφού διερωτήθηκε «ποια πολιτική ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, Χριστόφια – Αναστασιάδη εφαρμόζεται πρώτα και κύρια» ο κ Κυπριανού είπε ότι «το ΑΚΕΛ υποστηρίζει σήμερα θέσεις όπως τις υποστήριζε τα τελευταία 38 χρόνια όταν στην προεδρία της Δημοκρατίας ήταν και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος τότε συμφωνούσε απολύτως με τη πολιτική του ΑΚΕΛ και την εφάρμοζε και την προωθούσε δίχως να έχει τις οποιεσδήποτε ιδιαίτερες δυσκολίες».

Πρόσθεσε πως «θα πω στον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι οι θέσεις που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ στα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας συγκέντρωσαν τα πιο ευμενή σχόλια από τον Τάσσο Παπαδόπουλο όταν κατατέθηκαν από τον Δημήτρη Χριστόφια στο Εθνικό Συμβούλιο. Οπότε ο κ. Παπαδόπουλος θα πρέπει να διερωτηθεί ποιος έχει αλλάξει προσεγγίσεις, σίγουρα αυτός δεν είναι το ΑΚΕΛ είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε σχέση με τις θέσεις του ΔΗΚΟ που διατυπώνονταν όταν στην προεδρία του ήταν ο Τάσος Παπαδόπουλος».

Σημείωσε επίσης πως «αντί κάποιοι να αναλώνονται στο πώς θα υποσκάψουν, θα προκαλέσουν τριβές στο εσωτερικό μέτωπο θα ήταν καλύτερα να έρθουν να συνεργαστούμε για να δούμε πώς με τον καλύτερο τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Αυτή είναι η δική μας η προσέγγιση, εμείς είμαστε ανοικτοί για συζήτηση με τον οποιονδήποτε και εύχομαι και ελπίζω να τεθεί πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα και τα εκλογικά ποσοστά ενόψει των βουλευτικών εκλογών».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα ότι «είναι εύκολο να ασκείς κριτική σε μια πολιτική, το δύσκολο είναι να πεις εσύ τι προτείνεις. Εχει σημασία εκείνο το οποίο θα προταθεί βέβαια να είναι εφικτό διότι είναι εύκολο να λέμε συνθήματα που να χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου. Εκείνο που έχει σημασία είναι να λύνουν προβλήματα οι προτάσεις μας και όχι απλώς να χαϊδεύουν αυτιά προσωρινά».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα ενημερώσουμε για το Κυπριακό, θα μεταφέρουμε τις θέσεις και απόψεις της ε/κ πλευράς και θα οργανώσουμε μια εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα».

Εξήγησε ότι «η ιδιαιτερότητα αυτής της επίσκεψης είναι ότι μαζί μας θα είναι και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος γιατί στη συζήτηση που θα οργανώσουμε με αντικείμενο το Κυπριακό, θέλουμε να ακουστεί και η φωνή της τ/κ κοινότητας. Υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές μεταξύ μας παρ’ όλα αυτά εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με προσήλωση στις αρχές λύσης του Κυπριακού αλλά ταυτόχρονα και με ανοικτό μυαλό, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στην εκδήλωση καλούνται ευρωβουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα που λειτουργούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανέφερε ακόμα ότι η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα έχει συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη και την Διευθύντρια του γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, που ασχολείται με το Κυπριακό.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον ηγέτη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τον Πρόεδρο των Πρασίνων και με το Βελγικό Κομουνιστικό Κόμμα, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα ενημερώσει την ομάδα τ