«Άβολη αλήθεια» ή συκοφαντία; Το ντοκιμαντέρ που ξεσήκωσε το Μεξικό

«La noche de Iguala»

Προτού καν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, ένα ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση και το φρικτό τέλος των 43 φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Ιγουάλα του Μεξικού, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.DD7B6F3236BB9884BBE84FDF43CB7060

Οι συγγενείς κατηγορούν τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ La noche de Iguala (Η νύχτα της Ιγουάλα) ότι εκμεταλλεύονται την τραγωδία και παρουσιάζουν τους φοιτητές ως εγκληματίες.

Ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να εμποδιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ σε άλλα ΜΜΕ.

Ο σεναριογράφος και συνδημιουργός του ντοκιμαντέρ Χόρχε Φερνάντες Μενέντες υπερασπίστηκε την ταινία του λέγοντας ότι δείχνει «μια άβολη αλήθεια».

Στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η αναπαράσταση της τραγωδίας.

Οι 43 αγνοούμενοι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου από διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο πριν παραδοθούν σε μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos υπό την υποκίνηση του δημάρχου της πόλης.

Στη συνέχεια δολοφονήθηκαν και τα πτώματά τους κάηκαν και πετάχτηκαν σε ένα ποτάμι, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών συλληφθέντων που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό αυτό.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ένας από τους φερόμενους ως δολοφόνους να κατηγορεί τα θύματα ότι ανήκαν σε μια αντίπαλη συμμορία. Σε μια άλλη σκηνή παρουσιάζονται τα πτώματα των φοιτητών στοιβαγμένα και καμένα.

Ανεξάρτητοι ερευνητές και οι γονείς των φοιτητών έχουν ήδη απορρίψει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η κυβέρνηση του Μεξικού, σύμφωνα με την οποία οι σπουδαστές σκοτώθηκαν από τη συμμορία Guerreros Unidos επειδή τους μπέρδεψαν με μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ ναρκωτικών, του Rojos.