Τους εκβιασμούς του για κυπριακό και Αιγαίο θα θέσει εκ νέου ενώπιον της Μέρκελ ο Ερντογάν

Σκληρό πόκερ με τους εκβιασμούς και τα ανταλλάγματα στο τραπέζι αναμένεται να θέσει  κατα τη σημερινή συνάντηση του με τη γερμανίδα καγκελλάριο Αγκελα Μέρκελ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όπου το κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η προσφυγική κρίση.merkel_250

Η Γερμανίδα καγκελάριος που επισκέπτεται σήμερα  την Κωνσταντινούπολη, τάσσεται υπέρ της κατάταξης της Τουρκίας στις «ασφαλείς χώρες προέλευσης» και σε δηλώσεις της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.  είπε  ότι:.«Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Παράλληλα ανέφερε  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων».
«Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα», υπέδειξε  η καγκελάριος και εξηγεί ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες.
«Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.
Όπως αναφέρει η κυρία Μέρκελ, σημείο εκκίνησης των συνομιλιών αποτελεί η πεποίθηση της Άγκυρας ότι η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο, κατά την άποψη του Ταγίπ Ερντογάν, έπρεπε να έχει κατανεμηθεί καλύτερα. «Εγώ πάντως δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», διευκρίνισε η καγκελάριος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η ‘Αγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία στο μεταξύ έχει τεθεί σε ισχύ.
«Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο», σημειώνει, αλλά φαίνεται πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της «ασφαλούς χώρας προέλευσης».
«Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους» υπογραμμίζει.

Από την πλευρά  του ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει στο Προσφυγικό την ευκαιρία για να ξεφύγει από μια άτυπη διεθνή απομόνωση στην οποία τον έχουν οδηγήσει το αυταρχικό καθεστώς που έχει επιβάλει, οι διωγμοί εναντίον των ΜΜΕ, η πολεμική εναντίον των Κούρδων και δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησε να προσκληθεί για να συμμετάσχει σε μια Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Συγχρόνως απαιτεί από τους Ευρωπαίους απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια αλλά και ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τελικά η ΕΕ δέχεται να αυξήσει έως τα 3 δισ. ευρώ το ποσό της χρηματοδότησης της Τουρκίας και να χαλαρώσει το καθεστώς θεωρήσεων. Αλλά και αυτό αποτελεί κόκκινο πανί για την κοινή γνώμη πολλών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς πρακτικά ισοδυναμεί με το άνοιγμα των συνόρων σε 75 εκατομμύρια Τούρκους. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν τις πρώτες κινήσεις σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις επιχειρηματιών και σπουδαστών για την άνοιξη του 2016.
Η Κομισιόν
Η Κομισιόν φέρεται να έχει συμφωνήσει και στο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων, για τα δύο εκ των οποίων όμως η Κύπρος έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αποσύρει το βέτο της. Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλ. Τσίπρας μετέφερε τη θέση της Κύπρου (καθώς απουσίαζε ο κ. Αναστασιάδης στην Κίνα), με την οποία βεβαίως συμφωνεί η Ελλάδα και άλλες χώρες, ότι δεν πρέπει να εμπλακεί η ενταξιακή διαδικασία με τη συνεργασία για το Μεταναστευτικό.
Ακόμη όμως και για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων θα πρέπει να προηγηθεί ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο και η έστω de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που δεν προτίθεται να πράξει η Αγκυρα.

Πάντως όπως αποκαλύψε  πριν λίγες μέρες η εφ. Hurriyet ο Ερντογάν θα αντιπροτείνει  στα αιτήματα της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη έξι όρους που θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων..

Συγκεκριμένα  η τουρκική εφημερίδα  έγραψε ότι οι 6 αυτοί όροι είναι:

α) Κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες

β) Παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 2,5 δις ευρώ για τους πρόσφυγες

γ) Η συμμετοχή της Ε.Ε. και των λοιπών Οργανισμών στην κατασκευή των νέων
προσφυγικών καταυλισμών με ποσοστό 80%.

δ) Στην αποδοχή από την FRONTEX, των κανόνων που θα ορίσει η Τουρκία
όσον αφορά στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα. (Ο παραπάνω όρος τίθεται για να προλάβει τυχόν ενέργειες της Ελλάδας περί 12 ναυτικών μιλίων).

ε) Άμεσο άνοιγμα των Κεφαλαίων 23 (Δικαιοσύνη & ανθρώπινα δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, ελευθερία, ασφάλεια) της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε..

στ) Άμεσο άνοιγμα των 8 κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που έχουν παγώσει εξαιτίας του Κυπριακού. Ο όρος αυτός τίθεται διότι η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι 2 πλευρές στην Κύπρο έχουν εισέλθει σε διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Η χθεσινή προκλητική ομιλία του Τουρκου προέδρου στα κατεχόμενα είναι ενδεικτική των προθέσεων της Αγκυρας κσι σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η λευκωσία θα πρέπει να κινηθεί προκειμένου να μην γίνουν δεκτοί οι εκβιασμοί της Αγκυρας καθότι ήδη στην Ε.Ε. φαίνονται κάποια σημάδια σε βάρος της Κύπρου.