ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ / Υπερδιπλάσιο χαράτσι Θα πληρώνουν οι Παφίτες!

 

*40 σεντ οι Λεμεσιανοί 90 σεντ οι Παφίτες ανα κυβικό μέτρο επεξεργασμένου νερού!

*15 εκ. ευρώ περισσότερο στοίχισε ο βιολογικός σταθμός Πάφου και καταγγελίες στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση!

 

Βαρύ θα είναι το τίμημα, σχεδόν διπλάσιο από τις άλλες επαρχίες , που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες της Πάφου ανα κυβικό μέτρο  επεξεργασμένου νερού από το βιολογικό σταθμό που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του αποχετευτικού συστήματος της πόλης. Κι αυτό λόγω της αδικαιολόγητης και ανεξέλεγκτης εκτόξευσης του κόστους κατασκευής του όλου συστήματος, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε συγκριτικά με τα αρχικά συμβόλαια και σχεδιασμούς, με αποτέλεσμα να γίνεται διερεύνηση για ενδεχόμενη διασπάθσιη δημόσιου χρήματος, χωρίς να αποκλείονται και ποινικές ευθύνες, καθότι έγιναν ήδη σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία.> on April 8, 2010 in Lubmin, Germany.

Οπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας κ. Μιχαηλίδης στο   βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων Πάφου   συμπεριλαμβάνονται δύο στοιχεία: α)το κόστος κατασκευής που συνυπολογίζεται στα 110 εκ. ευρώ που ήταν το κόστος κατασκευής της β φάσης του αποχετευτικού συστήματος στο σύνολό του, χωρίς τις απαιτήσεις των 30 εκ. που εγείρουν οι εργολάβοι, και ( β) το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του σταθμού που είναι περίπου, όπως έχει συμφωνηθεί από το ΣΑΠΑ και τον Εργολάβο γύρω στα 40 εκ. ευρώ. Ο Γενικός Ελεγκτής και η Υπηρεσία του θεωρούν ότι υπάρχει ένα ποσό της τάξης   των 15 εκ. ευρώ που κρίνουν ότι δεν δικαιολογείται και είναι ακριβώς αυτό που θα κληθεί ο πολίτης να πληρώσει αδρά.

Οπως εείπε ο κ.Μιχαηλίδης ενώ π.χ ο δημότης της Λεμεσού πληρώνει ένα κόσρτος γύρω στα 40 σεντ ανά κυβικό μέτρο επεξεργασίας νερού από το βιολογικό σταθμό Λεμεσού, ο πολίτης της Πάφου θα πληρώνει 90 σεντ! Επίσης οι δημότες της Λάρνακας και του Παραλιμνίου πληρώνουν ποσά σαφώς χαμηλότερα από 50 σεντ. Γίνεται αντιληπτό ότι θα είναι βαρύ και αβάσταχτο το τίμημα για τους παφίτες δημότες, ακριβώς γιατί υπερκοστολογήθηκε αδικαιολόγητα, όπως πιστεύει ο Γενικός Ελεγκτής το όλο έργο.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια του ΣΑΠΑ για την Β φάση από 78 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκτοξευτεί στα 110 εκ. ευρώ. Ηδη, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, μιλάμε για 30 εκ. πληρωμένες υπερβάσεις ενώ  υπάρχουν και απαιτήσεις των εργολάβων γύρω στα 30 εκ. ευρώ! Οπως διευκρίνισε κάποιες από αυτές   έχουν διευθετηθεί τελευταία.

Σύμφωνα πάντα με το Γενικό Ελεγκτή το θέμα του αποχετευτικού της Πάφου ενδεχομένως να είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Μιλάμε, πρόσθεσε, για συμβόλαια πέραν των 100 εκ. ευρώ στη β φάση του έργου που έγινε τα τελευταία χρόνια και που  ήταν χωρισμένη σε 5 συμβόλαια για τα οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει κάνει αρκετές έρευνες τους τελευταίους μήνες και κατέληξε σε αρκετές σημαντικές διαπιστώσεις. <<Κατά τη δική μας άποψη μιλάμε για διασπάθιση αρκετών εκατομμυρίων>>, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης και επεσήμανε:Το μεγαλύτερο θέμα που εξετάσαμε είναι για το βιολογικό σταθμό που είναι το συμβόλαιο Δ . Πέραν του κόστους κατασκευής του Σταθμού που περιλαμβάνει και κάποιες ανακαινίσεις για το οποίο υπήρξαν και κάποιες απαιτήσεις από τον εργολάβο , το Συμβούλιο του ΣΑΠΑ έκρινε ότι έπρεπε να παραχωρήσει επιπλέον και ένα ποσό της τάξης του 1.3 εκ. ευρώ , προβάλλοντας τη συμφωνία αυτή και ως μεγάλη επιτυχία! Η Ελεγκτική Υπηρεσία ωστόσο έχει κρίνει ότι όχι μόνο δεν δικαιολογείται αυτό το 1.3 εκ. ευρώ αλλά ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει σοβαρές αποκοπές από τον εργολάβο , δεδομένου ότι υπήρξαν 2 χρόνια καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι το κυριότερο συστατικό της υλοποίησης του έργου είναι η μεγάλη υπέρβαση του αρχικού κόστους το οποίο καλούνται να πληρώνουν οι χρήστες του Αποχετευτικού όχι μόνο του Δήμου Πάφου, αλλά της ευρύτερης περιοχής Πάφου . Συγκεκριμένα τόνισε ότι για τη δεκαετία που αφορά αυτή η σύμβαση θα κληθούν να καταβάλουν ένα κόστος της τάξης των 40 εκ. ευρώ, ενώ με βάση στοιχεία που η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει μαζέψει από άλλα αποχετευτικά φαίνεται ότι το κόστος θα έπρεπε να ήταν κάπου κοντά στο μισό. <<Μιιλάμε για ένα τεράστιο ποσό>>είπε και πρόσθεσε:. <<Εμείς έχουμε εκτιμήσει ότι η απώλεια από τη συμφωνία που έχει γίνει είναι της τάξης των 15 εκ. στη δεκαετία και μάλιστα ήταν πολύ χαρακτηριστικό ότι όταν έγινε η συμφωνία με τον ανάδοχο αντί να τους χρεώνει 1 ευρώ το κυβικό μέτρο   ενώ σε άλλα αποχετευτικά είναι κάτω από μισό ευρώ, τους έκανε και έκπτωση και πέσανε στα 90 σεντ και μπήκε και ειδική ρήτρα ότι για να ισχύει αυτό θα πρέπει να αποποιηθεί το ΣΑΠΑ το δικαίωμα να θέσει οποτεδήποτε θέμα ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι ορθή. Εχουμε ακριβώς επισημάνει ότι είναι ένας πολύ παράξενος όρος για να μπαίνει σε δημόσια σύμβαση. Αλλες μας διαπιστώσεις είναι ότι ο μετρητής έπρεπε να ήταν στην έξοδο του σταθμού και όχι στην είσοδο και το επιχείρημα του ΣΑΠΑ ήταν ότι δεν μπορούσαμε να θέσουμε αυτό το θέμα επειδή έχουμε ήδη συμφωνήσει>>!

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είπε ο κ. Μιχαηλίδης έχει προσεγγίσει το θέμα του ΣΑΠΑ από την άποψη της διασπάθισης δημόσιου χρήματος και κακοδιαχείρισης κλπ , αλλά πάντα πρέπει να γνωρίζουμε, τόνισε, ότι τέτοιες υποθέσεις   ειδικά όταν φανεί ότι υπάρχουν γενικότερες περιστάσεις που δικαιολογούν ποινικές διερευνήσεις και δεδομένου ότι τώρα έχουν ανοίξει και τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων, θεωρούμε ότι θα διαβιβάσουμε και σχετική επιστολή στην Αστυνομία γι αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι ήλθε η ώρα να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν ή όχι οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες, κατέληξε.