Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων στα σχολεία

Σε,αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων στα σχολεία προσανατολίζεται το Υπουργείο Παιδείας, και προς το σκοπό αυτό έχει ήδη ετοιμαστεί από επιστημονική επιτροπή σχετική έκθεση, οι κυριότερες πρόνοιες της οποίας αφορούν διαχωρισμό των απολυτήριων εξετάσεων από τις κατατακτήριες στα πανεπιστήμια, αλλά και διεξαγωγή των επαναλητπικών εξετάσεων για τους ανεξεταστέους στο τέλος Ιουνίου αντί το Σεπτέμβριο.CNA_M2286c0665b93461e976ef43b40f9cb78

Εφόσον οι αλλαγές ψηφιστούν από τη Βουλή, πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καδή, είναι να εφαρμοστούν από τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Σε δηλώσεις του χθες μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, στη Λευκωσία, για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που κάνουν λόγο για αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων για εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο κ. Καδής ανέφερε ότι καθώς κάθε χρόνο κατά την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εξετάσεων «ακούμε σχόλια, παράπονα για τη διαδικασία των παγκύπριων εξετάσεων και όχι σε σχέση με τη διαφάνεια και την αξιοκρατία», το Υπουργείο ανέθεσε σε μια ομάδα τεχνοκρατών τη διενέργεια μιας επιστημονικής μελέτης με στόχο τη βελτίωση του θεσμού των παγκυπρίων εξετάσεων.

Όπως δήλωσε, η μελέτη η οποία παραδόθηκε στο Υπουργείο, ουσιαστικά προνοεί διαχωρισμό των απολυτηρίων εξετάσεων και των εξετάσεων για πρόσβαση στα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Διότι, εξήγησε, πρόκειται για δύο εξετάσεις που υπηρετούν ξεχωριστό σκοπό και δεν υπήρχε λόγος να είναι μαζί, έχουν και διαφορετικό χαρακτήρα. «Γι αυτό και θέλουμε ακριβώς να τις διαχωρίσουμε», ανέφερε.

Όπως είπε, οι απολυτήριες εξετάσεις θα γίνονται ανά τετράμηνο, μια το πρώτο τετράμηνο και μια το δεύτερο ενώ οι εξετάσεις για πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα γίνονται με το τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης μια άλλη καινοτομία που προνοεί η μελέτη είναι ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις δεν θα γίνονται το Σεπτέμβριο αλλά στα τέλη του Ιούνη.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι μαθητές οι οποίοι θα επανεξετάζονται θα τυγχάνουν στήριξης από τους καθηγητές μέσα στο σχολείο.

Ο κ. Καδής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει τα παιδιά στο να εμπεδώσουν κάποια πράγματα και να πετύχουν στις εξετάσεις, ενώ παράλληλα θα περιορίσει και το πρόβλημα της παραπαιδείας, καθώς, όπως είπε, τη δουλειά που κάνουν μέσα στον Αύγουστο τα φροντιστήρια για να προετοιμάσουν τα παιδιά, ουσιαστικά θα την κάνει το ίδιο το σχολείο μέσα στον Ιούνιο.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά και στο θέμα της στελέχωσης των σχολείων ,«καθώς θα ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες για τη στελέχωση των σχολείων μέχρι τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινούμε με τη στελέχωση της νέας χρονιάς. Άρα είναι πολλά τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν μέσα από τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής», υπέδειξε.

Ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος διαβουλεύσεων για να υπάρξει οριστική κατάληξη σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες της πρότασης και απ` εκεί και πέρα η πρόταση θα οδηγηθεί στη Βουλή. «Ελπίζουμε ότι από την επόμενη χρονιά (2016-2017) θα εφαρμοστούν οι πρόνοιες της πρότασης» πρόσθεσε.