ΗΠΑ -Γαλλία -Τουρκία εμμένουν στην απομάκρυνση του Ασαντ

Η κίση στη Συρία και η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δέσποσε στη χθεσινή Γενική συνέλευση του ΟΗΕ με τη Ρωσία και το Ιράν να υπερασπίζονται σθεναρά την νομιμότητα της Συριακής κβέρνησης και την ανάγκη πάταξης της τρομοκρατίας από τους τζχαντιστές

Ο Αμερικανός προεδρος η χώρα του οποίου ευθύνεται για τη δημιουργία του ISIS είπε ότι είναι  έτοιμος να συνεργαστεί» με τη Ρωσία ενω έριξε τα πυρά του κατά  της Μόσχας.Οπως είπε:
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη» στη Συρία, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του ΟΗΕ, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν μπορεί «να υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον πόλεμο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, έναν «τύραννο» που «σφαγιάζει αθώα παιδιά».
Ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε, αναφερόμενος εμμέσως στη στάση της Μόσχας, τη λογική που συνίσταται στο να προσφέρεται υποστήριξη «σε τυράννους όπως ο Μπασάρ αλ Άσαντ» με το πρόσχημα ότι η εναλλακτική «θα ήταν χειρότερη».
Την ίδια ωστόσο ώρα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί» με τη Ρωσία και το Ιράν με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία, που διαρκούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια.
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη», τόνισε ο Ομπάμα.newego_LARGE_t_1101_54571895_type12713
«Ωστόσο πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορεί – έπειτα από τόσο αιματοκύλισμα, τόσες σφαγές – να υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον πόλεμο» υπογράμμισε.
«Δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθεί μια αποκαλυπτική αίρεση όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι ΗΠΑ δε θα απολογηθούν επειδή χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις μας ως τμήμα του ευρύτερου συνασπισμού που καταδιώκει» το Ισλαμικό Κράτος, τόνισε ο ίδιος.
Στην ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν μια επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο» με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση.
Ο ίδιος άλλωστε υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Ιράν τον Ιούλιο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Πούτιν: Το Ισλαμικό Κράτος δεν εμφανίστηκε από το πουθενά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε σήμερα ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να μην υπάρξει συνεργασία με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες –όπως τόνισε– αποτελούν τη μόνη ένοπλη δύναμη που πραγματικά πολεμά εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
«Πιστεύουμε πως είναι τεράστιο λάθος να αρνηθούμε τη συνεργασία με την συριακή κυβέρνηση και τις ένοπλες της δυνάμεις που πολεμούν με σθένος (…) την τρομοκρατία», δήλωσε ο Πούτιν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Θα πρέπει τελικά να αναγνωρίσουμε ότι κανείς, παρά μονάχα οι ένοπλες δυνάμεις του Άσαντ και οι (Κούρδοι) μαχητές παλεύουν στην πραγματικότητα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία», επισήμανε.
Πρόσθεσε πως το Ισλαμικό Κράτος δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, αλλά αναπτύχθηκε ως ένα όπλο ενάντια σε ανεπιθύμητα καθεστώτα. «Το Ισλαμικό Κράτος δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Αρχικά αναπτύχθηκε ως ένα όπλο ενάντια σε ανεπιθύμητα κοσμικά καθεστώτα», δήλωσε ο Πούτιν.
Παράλληλα υπογράμμισε πως το κενό εξουσίας σε αρκετά κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχει καλυφθεί από τρομοκράτες. «Είναι ήδη αποδεδειγμένο ότι το κενό εξουσίας, που προέκυψε σε αρκετές χώρες στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική οδήγησε σε ζώνες αναρχίας, που καλύφθηκε κατευθείαν από εξτρεμιστές», είπε.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι υποκριτικό και ανεύθυνο να κάνουμε ηχηρές δηλώσεις για την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας και την ίδια στιγμή να κλείνουμε τα μάτια στα δίκτυα χρηματοδότησης των τρομοκρατών, περιλαμβανομένων της διακίνησης ναρκωτικών, του παράνομου εμπορίου πετρελαίου και όπλων, ή να προσπαθούμε να χειραγωγήσουμε εξτρεμιστικές οργανώσεις, να τις θέτουμε σε δράση για να πετύχουμε τους δικούς πολιτικούς στόχους», τόνισε ο Πούτιν.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε –όπως έχει ήδη προτείνει επανειλημμένα η Μόσχα– να σχηματιστεί μια ευρεία διεθνής συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία, στην οποία τα μουσουλμανικά κράτη θα πρέπει να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Προτείνουμε να μην οδηγηθούμε από φιλοδοξία, αλλά από κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα. Να ενώσουμε τις προσπάθειες μας να επιλύσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο θέματα που αντιμετωπίζουμε και να δημιουργήσουμε μια αληθινά ευρεία διεθνή συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να γίνουν οι βασικοί εταίροι αυτής της συμμαχίας, καθώς το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι η μόνη άμεση απειλή για αυτές, αλλά επίσης ατιμάζει το Ισλάμ, την μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου, με τα τρομερά του εγκλήματα».
Παράλληλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας και να βοηθήσει την αποκατάσταση της κρατικής δομής στη Λιβύη.
Ακόμη, παραδέχθηκε πως η Ρωσία συνεχίζει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια σε χώρες που εμπλέκονται στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, ανάμεσα τους η Συρία και το Ιράκ.
Ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, ως επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών για να αναλυθούν οι τρομοκρατικές απειλές και κάλεσε για την ψήφιση μιας απόφασης για συντονισμένες προσπάθειες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Αναφορικά με την εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η μόνη λύση είναι η αποκατάσταση του πολιτειακού καθεστώτος των χωρών που έχουν καταστραφεί.

Ολάντ: Θα συνεργαστούμε, αλλά όχι με τον Ασαντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε  ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, σημειώνοντας όμως ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος μιας πολιτικής μετάβασης.
“Η Ρωσία και το Ιράν λένε ότι θέλουν να εμπλακούν περισσότερο σε μια πολιτική λύση. Θα πρέπει να εργαστούμε με αυτές τις χώρες, να τους πούμε ότι η λύση, η μετάβαση πρέπει να γίνει αλλά χωρίς τον Άσαντ” είπε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν εκφωνήσει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία. Αυτή η λύση περνάει από την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Τίποτα δεν άλλαξε”, επέμεινε.
Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης την “παραπλανητική” στάση του Σύρου προέδρου ο οποίος “θέλει να κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι αν κάποιος είναι κατά του Ντάες (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), τότε είναι υπέρ του Μπασάρ αλ Άσαντ”, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Από το Παρίσι, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα εξαπολύσουν και άλλα πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, μετά την πρώτη επιχείρησή τους, την Κυριακή, που είχε ως στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης.
“Θα υπάρξουν και άλλα πλήγματα, και άλλες ενέργειες για να προστατευτούμε, για να μην συνεχίσουν αυτά τα στρατόπεδα των ξένων μαχητών να υπάρχουν και να εκπαιδεύουν τρομοκράτες που θα έρχονταν εδώ στη Γαλλία ή στην Ευρώπη για να μας επιτεθούν” είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλαι BFMTV.
Το Ιράν είναι «έτοιμο να βοηθήσει»
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Συρία και στην Υεμένη».
«Υποστηρίζουμε την εδραίωση της εξουσίας μέσω των εκλογών παρά μέσω των όπλων» προσέθεσε ο Ροχανί, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης και προσφέρει στήριξη στους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη.
Την ίδια ώρα ο Χασάν Ροχανί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός «κοινού μετώπου» εναντίον του εξτρεμισμού.
«Θα ήθελα να προσκαλέσω ολόκληρο τον κόσμο και ιδίως τις χώρες της περιοχής μου να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του εξτρεμισμού και της βίας» είπε ο Ροχανί, καταγγέλλοντας την «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» να επιλύσει τις κρίσεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Νταβούτογλου: Μετάβαση σε μία Συρία χωρίς τον Ασαντ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να αποτελέσει μέρος σε οποιαδήποτε διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην εμπόλεμη Συρία.
«Ο Άσαντ είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση στη Συρία. Έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μια διαδικασία μετάβασης είναι απαραίτητη στη Συρία χωρίς τον Άσαντ και χωρίς οργανώσεις που εμπλέκονται σε εγκλήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα χαρακτήρισε τον Άσαντ και την κυβέρνηση του ως το βασικό εμπόδιο στην εύρεση λύσης στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
«Κανείς δεν μπορεί να δει το μέλλον της Συρίας με τον Άσαντ. Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε έναν άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία 300.000 μεταξύ και 350.000 ανθρώπων… ενός δικτάτορα», δήλωσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με την Daily Sabah.