Το ένοχο μυστικό των Κένεντι

newego_LARGE_t_420_54558599_type12713

Φωτογραφία που δημοσίευσε το περιοδικό People με τη Ρόουζμαρι Κένεντι και την αδελφή της Γιούνις

Το επώνυμό της βαρύ, όπως άλλωστε και η ιστορία της ζωής της, μια ιστορία τραγική και «ένοχη», που έμεινε στο σκοτάδι ως επτασφράγιστο μυστικό για πάνω από εξήντα χρόνια. Γόνος της διασημότερης πολιτικής δυναστείας των ΗΠΑ, η Ρόουζμαρι ήταν η μεγαλύτερη κόρη των Κένεντι.

Γεννήθηκε το 1918 και έφτασε να ζήσει ως τα 86, έχοντας ωστόσο εν τω μεταξύ περάσει πάνω από πέντε δεκαετίες σε άσυλα, καλά κρυμμένη από τα φώτα της αδηφάγου αμερικανικής δημοσιότητας. Η Ρόουζμαρι γεννήθηκε με νοητική υστέρηση ήπιας μορφής, και μεγάλωσε στη σκιά των ανταγωνιστικών αδελφών της προτού καταλήξει στο απόλυτο σκοτάδι.
Αριβίστας σε βαθμό… κακουργήματος, ο πάτερ φαμίλιας Τζόζεφ Κένεντι (κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος και πρέσβης των ΗΠΑ στο Λονδίνο την περίοδο 1938-40) αντιμετώπισε την «καθυστερημένη» κόρη του ως «οικογενειακό ελάττωμα».

Φοβήθηκε μάλιστα ότι αυτό το «ελάττωμα» υπήρχε κίνδυνος να αποτελέσει εμπόδιο στις πολιτικές φιλοδοξίες των υιών του (του μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ Τζον, του μετέπειτα γερουσιαστή Ρόμπερτ και των άλλων). Γι’ αυτό και αποφάσισε να το «διορθώσει». Το 1941 πήρε την πρωτοβουλία και, χωρίς να ενημερώσει τα υπόλοιπα οχτώ παιδιά του, υπέβαλε την 23χρονη τότε Ρόουζμαρι σε λοβοτομή.

Η λοβοτομή είχε αποτέλεσμα να χάσει η Ρόουζμαρι Κένεντι κάθε δυνατότητα επικοινωνίας και αυτοσυντήρησης

Η επέμβαση απέτυχε με αποτέλεσμα η νεαρή κοπέλα να χάσει κάθε ικανότητα επικοινωνίας και αυτοσυντήρησης. Τα επόμενα περίπου 60 χρόνια έως τον θάνατό της, η Ρόουζμαρι τα πέρασε αποκλεισμένη σε ένα άσυλο για άτομα με νοητική υστέρηση στο Ουισκόνσιν.
Δύο νέα βιβλία, τα «The Missing Kennedy» και «Rosemary: The Hidden Kennedy Daughter», αποσπάσματα των οποίων προδημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό People, έρχονται να ρίξουν φως στο σκοτεινό παρελθόν της «αγνοούμενης κόρης των Κένεντι» αποκαλύπτοντας τις τραγικές διαστάσεις ενός δράματος που ξεκίνησε… στον τοκετό.

Φωτογραφία που δημοσίευσε το περιοδικό People με τη Ρόουζμαρι Κένεντι και την αδελφή της Γιούνις
Ο γιατρός που επρόκειτο να φέρει τη Ρόουζμαρι στον κόσμο άργησε να έρθει, και για να τον περιμένει, η μαία προσπάθησε να καθυστερήσει τη γέννηση πιέζοντας πίσω μέσα στη μήτρα το κεφάλι του νεογνού και συμβουλεύοντας τη μητέρα να κρατήσει κλειστά τα πόδια της.
Ο τοκετός τελικώς ολοκληρώθηκε αλλά τα προβλήματα φάνηκαν στην πορεία, όταν η «ντροπαλή και αδέξια» μικρή άρχισε να δυσκολεύεται στη γραφή, την ομιλία, την επικοινωνία κ.α.
«Επικίνδυνη» ομορφιά
Οι γονείς την έστειλαν σε οικοτροφεία σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν το «πρόβλημα», το οποίο ωστόσο γινόταν εντονότερο καθώς η μικρή εξελισσόταν σε μια εντυπωσιακά όμορφη αλλά και ατίθαση νεαρή γυναίκα.
Η ομορφιά της φέρεται να προβλημάτισε και τον πατέρα Κένεντι που, φοβούμενος τις πολιτικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης «ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης», αποφάσισε να υποβάλει την κόρη του σε λοβοτομή το 1941 καταστρέφοντάς την οριστικά.
Οσο για την υπόλοιπη οικογένεια, αυτή πρωτοέμαθε για την πραγματική κατάσταση της Ρόουζμαρι… με 20 χρόνια καθυστέρηση, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Επρεπε μάλιστα να περάσουν άλλα 35 χρόνια, έως το 1995, για να αποκαλύψει η μητέρα Ρόουζ Κένεντι ότι η κόρη της είχε υποβληθεί σε λοβοτομή.
Η ιστορία της «αγνοούμενης κόρης» έρχεται να συμπληρώσει το «μύθο» των «καταραμένων» Κένεντι που είδαν τρεις από τους διάσημους γιους τους να πεθαίνουν πρόωρα.
Παράλληλα ωστόσο, η εν λόγω περιπέτεια, αν και άγνωστη στο ευρύ κοινό, αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τη διοργάνωση των πρώτων διεθνών θερινών αγώνων «Special Olympics» του 1968 στο Σικάγο από τη Γιούνις Κένεντι Σράιβερ, αδελφή της Ρόουζμαρι.