*Κατρακυλά το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας με ισοτιμία 41 ρούβλια έναντι 1 δολαρίου
*Μειώνουν τις τιμές του πετρελαίου για να προκαλέσουν οικονομικό σοκ και πανικό
Πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ($11 δις) αναγκάστηκε να ξοδέψει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, μέσα σε δύο εβδομάδες, για να σταματήσει την «κατρακύλα» του εθνικού νομίσματος χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα .Η παρέμβαση έγινε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, ωστόσο το ρούβλι συνεχίζει να πέφτει.
Την Παρασκευή βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι δολαρίου. Με την ισοτιμία να αγγίζει τα 41 ρούβλια για ένα δολάριο, το ρωσικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σχεδόν 25%.
Οπως μετέδωσε το Euronews :«Ο κίνδυνος αυτής της πολιτικής είναι να φτάσει η ισοτιμία σε επίπεδο, όπου ο πληθυσμός θα αρχίσει να ζητά σκληρό νόμισμα, εξαιτίας πανικού, και θα προσπαθεί να μετατρέψει τις καταθέσεις από ρούβλια σε άλλα νομίσματα ή να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις από ρούβλια σε δολάρια. Μία τέτοια διαδικασία θα είναι δύσκολο να ανασχεθεί.» εκτιμά ο αναλυτής ευρασιατικών αγορών Ντμίτρι Πολέβοβ.
Η μεγάλη αιμορραγία για τα ρωσικά ταμεία προκαλείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Η Ρωσία αντλεί πάνω από τα μισά της έσοδα από την πώληση ενέργειας. »
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με την υποχθόνια πολιτική της Ουάσγκτον να γονατίσει την ρωσική οικονομία και να την εξαναγκάσει να αλλάξει τη «σκληρή πολιτική» της όπως τη χαρακτηρίζει τόσο στο ζήτημα της Ουκρανίας όσο και τη στάση που τηρεί στη Μ.Ανατολή.
Είναι ενδεικτικό πως Ουάσιγκον και Σαουδική Αραβία σε μια αγαστή συνεργασία εξόντωσης της Ρωσικής οικονομίας επιστρατεύον βρόμικα παίγνια και μεθοδεύσεις προκειμένου να ρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού και να «γονατίσουν» το Κρεμλίνο.
Συνέβαλαν και οι κυρώσεις της Ε.Ε.
Να υπενθυμίσουμε πως στις 16 Σεπτεμβρίου του 2014 όταν το ρούβλι υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό η Ουάσινγκτον έσπευσε να διεκδικήσει τα εύσημα. «Είναι προφανές ότι η Ρωσία πληρώνει το τίμημα» για την επιθετικότητά της στην ανατολική Ουκρανία, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο ταξίδι του στην Ατλάντα.Ο Έρνεστ σημείωνε ότι η «υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος συνάδει με τις επιπτώσεις που έχουμε δει μέχρι τώρα στη ρωσική οικονομία λόγων των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα».
Και ο οίκοε Moody`s στο χορό …
Στο μεταξύ :Ο οίκος «αξιολόγησης» της πιστοληπτικής ικανότητας Moody`s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα η αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας, από “Baa1 σε Baa2”, λόγω των οικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ταυτόχρονα η προοπτική παραμένει αρνητική, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μια μελλοντική νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε “Ba” που σημαίνει ότι τα ρωσικά χρεόγραφα θεωρούνται κερδοσκοπικά και φέρουν σημαντικό κίνδυνο.
Ο Moody`s που είχε υποβαθμίσει σε “Baa1″ τη ρωσική οικονομία τον περασμένο Ιούνιο παραθέτει στο σκεπτικό της απόφασης την μέτρια ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, σε συνδυασμό με την επέκταση της ουκρανικής κρίσης και των διεθνών κυρώσεων.Ο Moody`s αναφέρει επίσης τη σταδιακή αλλά σταθερή διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, λόγω της φυγής κεφαλαίων και της μειωμένης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τους Ρώσους δανειολήπτες….Ακόμη και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης στη Ρωσία μειώθηκε κυρίως λόγω των ελλείψεων σε υποδομές την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων καθώς και την ισχυρή εξάρτηση από την ενέργεια», ανέφερε ο διεθνής οίκος.
Καταλήγοντας ο οίκος Moody`s αναφέρει:«.Η ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει ήδη αρχίσει να επιδεινώνει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών προς τη χώρα. Η εγχώρια ζήτηση κατέρρευσε στο δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων και των επενδύσεων”