Σε υγρό τάφο προσφύγων μετατρέπεται η Μεσόγειος

newego_LARGE_t_1101_54557675_type12713Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  του ΟΗΕ φέτος πνίγηκαν στη Μεσόγειο  2,500 πρόσφυγες ενώ πέρσι  3,500

Σοκάρουν ακόμα οι εικόνες των πτωμάτων μικρών παιδιών που εκβράστηκαν στις ακτές της Τουρκίας και η Μεσόγειος μετατρέπεται σε υγρό τάφο των προσφύγων που στην προσπάθεια τους να γλυτώσουν από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές βρίσκουν οικτρό θάνατο είτε στη θάλασσα είτε σε καμιόνια δουλεμπόρων.

“Πτώματα της συνείδησής μας” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ τα πτώματα των παιδιών στις ακτές της Αλικαρνασού, που είχαν πνιγεί στην προσπάθειά τους μαζί με τις οικογένειές τους να διαφύγουν στην Κω.

“Ας βροντοφωνάξουμε ώστε η η Μεσόγειος, η οποία μετατράπηκε σε τάφο προσφύγων να μην μετατραπεί σε τάφο συνείδησης. Τα πτώματα των παιδιών βγήκαν στις ακτές, πότε θα ξυπνήσουν οι συνειδήσεις;”, διερωτάται στο λογαριασμό του στο τουϊτερ ο Μεχμέτ Γκιορμέζ. Αναφέρει ακόμη ότι “τα πτώματα των παιδιών, που ενώ κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και πνίγηκαν στα κύματα και βγήκαν στις ακτές στην πραγματικότητα είναι τα πτώματα της συνείδησής μας”.

Οι δεκαεφτά Σύριοι πρόσφυγες ξεκίνησαν με δύο φουσκωτά από το Μπόντρουμ (Αλικαρνασό) για την Κω αλλά καθοδόν βούλιαξαν με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δώδεκα άνθρωποι ανάμεσά τους και πέντε παιδιά. Τα πτώματα τριών παιδιών, της τρίχρονης Αϊλάν Κουρντί, του πεντάχρονου αδελφού της Γκαλίπ Κουρντί και ενός άλλου παιδιού που δεν έγινε γνωστό το όνομά του βρέθηκαν στις ακτές της Αλικαρνασού, στην παραλία Αλί Κοτζά. Η φωτογραφία του πτώματος του ενός παιδιού έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ στην Τουρκία προκάλεσε διχασμό η δημοσίευσή της. Κάποια μέσα αποφάσισαν να δημοσιεύσουν την φωτογραφία αλλοιωμένη, κάποια την δημοσίευσαν όπως ήταν, ενώ κάποια δεν την δημοσίευσαν καθόλου.

Στο πρώτο φουσκωτό επέβαιναν επίσης δύο παιδιά έντεκα και εννέα χρόνων, τα οποία πνίγηκαν και τα δύο. Η μητέρα τους όταν είδε τα νεκρά πτώματα των δύο από τα τρία παιδιά της έπαθε νευρική κρίση και προσπάθησε να βρει παρηγοριά στην εφτάχρονη κόρη της που σώθηκε. Αργότερα ζήτησε να φιλήσει τα νεκρά παιδιά της για τελευταία φορά.

Ο Ομέρ Μοχσίν ο οποίος είχε κολυμπήσει μέχρι τις ακτές του Μόντρουμ φτάνοντας σε κατάσταση λιποθυμίας είπε ότι αναζητά τον αδελφό του Μπεκίρ Μοχσίν και δεν τον βρίσκει. Ανέφερε ότι το φουσκωτό στο οποίο επιβιβάστηκε ήταν για δέκα άτομα αλλά τελικά ανέβηκαν 17. Μαζί με τον αδελφό του πλήρωσαν από 2050 ευρώ, όπως ανέφερε.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της οργάνωσης προσφύγων του ΟΗΕ φέτος πνίγηκαν στη Μεσόγειο ενώ προσπαθούσαν να περάσουν 2,500 πρόσφυγες. Πέρσι πνίγηκαν 3,500.

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Τουρκία διέφυγαν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία ενώ εκατοντάδες επιβιβάζονται σε φουσκωτά κατά τη διάρκεια της νύχτας και με κίνδυνο τη ζωή τους πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά, Μυτιλήνη, Χίο και Κω από εκεί στην Αθήνα και στη συνέχεια αναζητούν οδό για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται ότι η Γερμανία δέχτηκε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, η Βρετανία, 140 χιλιάδες. Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη έχουν υποβάλει αίτηση για να γίνουν δεχτοί ως πρόσφυγες 526 χιλιάδες άνθρωποι.