Η Γερμανίδα που διαμένει μόνιμα μέσα σε ένα …τρένο

028A3A779614F2E5EE16AC98D371D135Οπου τρένο και …πατρίς
Βαρέθηκε να πληρώνει νοίκι. Κουράστηκε επίσης να μαλώνει για τα αυτονόητα με τον κάθε σπιτονοικοκύρη της.

Και ένα πρωινό, η Γερμανίδα Λεόνι Μίλερ πήρε την -δύσκολη- απόφαση: αντί να κάθεται να «χαλιέται» με τον καθένα, να κάνει το τρένο μόνιμη κατοικία της.

Ήταν μια σκέψη που στριφογυρνούσε καιρό στο κεφάλι της 23χρονης φοιτήτριας του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, λίγο έξω από την Στουτγάρδη: άλλωστε, περνούσε ήδη πολλή ώρα από την καθημερινότητα της μέσα σε μια αμαξοστοιχία, είτε διανύοντας τα 370 χλμ. μέχρι την Κολωνία προκείμενου να επισκεφτεί το αγόρι της, είτε ταξιδεύοντας άλλα 632 χλμ. στο Βερολίνο για να δει την μητέρα της στο πατρικό της σπίτι.

«Κατάλαβα πως δεν ήθελα να ζω πουθενά συγκεκριμένα», δήλωσε η Μίλερ στην Washington Post.

Έτσι, η Μίλερ πλήρωσε 380 ευρώ για να βγάλει την BahnCard 100, δηλαδή την μηνιαία κάρτα απεριόριστων σιδηροδρομικών διαδρομών, μάζεψε μερικά (όχι όλα φυσικά) από τα υπάρχοντα της όπως ρούχα, το λάπτοπ της, αρκετά βιβλία και μια τσάντα με είδη υγιεινής και ξεκίνησε για το Μεγάλο Σιδηροδρομικό Πείραμα της.

«Διαβάζω, γράφω, κοιτάζω έξω από το παράθυρο και γνωρίζω ευγενικούς ανθρώπους συνέχεια. Πάντα υπάρχει να κάνεις κάτι στα τρένα», προσθέτει.

Φυσικά, υπάρχουν και οι αναμενόμενες δυσκολίες: τα μαλλιά της τα λούζει και τα στεγνώνει στο μπάνιο του τρένου, ενόσω αυτό τρέχει με 190 χλμ. την ώρα, ενώ το μόνο της σοβαρό πρόβλημα είναι η φασαρία από τους επιβάτες που συχνά την εμποδίζουν να κοιμηθεί στο κάθισμα της –για το λόγο αυτό κι έχει αγοράσει ένα ακριβό ζευγάρι ακουστικά που απομονώνουν εντελώς τον εξωτερικό θόρυβο.

«Ο στόχος μου δεν ήταν μόνο το πιο φθηνό ενοίκιο. Θέλω να εμπνεύσω τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τις συνήθειές τους και από αυτά που θεωρούν φυσιολογικά. Πάντα υπάρχουν περισσότερες επιλογές από αυτές που πιστεύουμε πως έχουμε: η ευκαιρία, τις περισσότερες φορές, έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις», τονίζει η 23χρονη.

«Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου στα τρένα και μπορώ, ταυτόχρονα, να επισκέπτομαι όσους φίλους και πόλεις θέλω. Είναι σαν να είσαι σε συνεχόμενες διακοπές», λέει η φοιτήτρια που καταγράφει τις εμπειρίες της στο μπλογκ της www.tyatravel.com.

«Οι περισσότεροι φίλοι μου συμφωνούν με αυτό που κάνω αν και κάποιοι με θεωρούν αρκετά περιπετειώδη. Υπάρχουν και κάποιοι βέβαια που έχουν αντιδράσει αρνητικά λέγοντάς μου πως αμφισβητώ την καθεστηκυία τάξη», είπε σε συνέντευξή της στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό SWR.

Οσο για το μέχρι πότε σκοπεύει η Λεόνι να διάγει αυτό τον νομαδικό βίο; Τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και θεωρητικά θα πάρει το πτυχίο της.