Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα

Η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) κατά την παράδοση παραλαβη του Γραφείου του Πρωθυπουργού, την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Κα Θάνου είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, 65 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος, έστω εάν το αξίωμα για αυτήν έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα, στα πλαίσια να οδηγηθεί η χώρα, ως ορίζει το Σύνταγμα, σε εκλογές.

Η ορκωμοσία της έγινε χθες, στις 8 το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.

Στους πολιτικούς κύκλους των Αθηνών συζητήθηκε το ότι η ορκωμοσία έγινε ώρα βραδινή, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται. Συνδέθηκε το γεγονός, από πολλούς, με την επείγουσα διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του και του ιδίου, προκειμένου «να μην υπομείνει η χώρα και μακράν προεκλογική περίοδο». Κατ’ άλλους κύκλους, όμως, για να υπάρξει «αιφνιδιασμός των αντιπάλων» και να μην δοθεί χρόνος να προετοιμαστούν καλά για την εκλογική δοκιμασία.

Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομα της κυρίας Θάνου για το αξίωμα της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, διατυπώθηκε έντονη αντίδραση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και τομεάρχης τώρα της ΝΔ επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ ολίγων ημερών, έθεσε θέμα μη επιλογής της κυρίας Θάνου.

Ο κ. Αθανασίου προέταξε το επιχείρημα ότι ακόμα και η ανάδειξή της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου έγινε κατόπιν «κατάφωρης παραβίασης της επετηρίδας», καθότι η επιλογή της από την προηγούμενη κυβέρνηση ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, «έγινε εσπευσμένα και στις 2 μεταμεσονύχτια της 29/6/2015, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του προηγούμενου Προέδρου, και παρά το γεγονός ότι ήταν τέταρτη στην σειρά αρχαιότητας Αντιπρόεδρος στην επετηρίδα».

Μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πληροφορίες φέρουν τη ΝΔ να είναι ευχαριστημένη από αυτήν, και κύκλοι της να εκθειάζουν την νέα Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως “η ακεραιότητά της δεν αμφισβητείται”.

Ως Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κυρία Θάνου είχε αποστείλει τον περασμένο Φεβρουάριο, ούτε ένα μήνα μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είχε προκαλέσει αίσθηση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε αυτήν, ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της λιτότητας», περιέγραψε «τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες», που έφεραν «τη φτωχοποίηση, το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, την ανεργία, την ύφεση της οικονομίας και τη δυστυχία του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, ο οποίος ουδεμία ευθύνη έχει για τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για την εσφαλμένη φορολογική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε, μετά την υπογραφή του μνημονίου και κάτω από την επίβλεψη της τρόικας» και τόνισε πως τα ανωτέρω μέτρα «αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού η ύφεση συνεχίζεται, όπως επίσης, συνεχίζεται η φοροδιαφυγή των πλουσίων».
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, υποστήριξε η νέα Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα.

Και υπογράμμισε παράλληλα ότι αρμοδιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των εκλογών, με αδιάβλητο τρόπο.

«Μέσα σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, κλήθηκα να αναλάβω ένα μεγάλο βάρος» πρόσθεσε η ανώτατη δικαστής.
Το βιογραφικό της:
Η κα. Βασιλική Θάνου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005.
Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.

Είναι έγγαμος και μητέρα τριών παιδιών.