Διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ για τη διάρκεια και το περιεχόμενο του Συνεδρίου

Για τρίτη ημέρα θα συνεχιστεί αύριο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλείται να περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και τα διαδικαστικά θέματα εν όψει Κεντρικής Επιτροπής και του συνεδρίου. Η συνεδρίαση της Δευτέρας της Πολιτικής Γραμματείας έγινε παρόντος του πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.tsipras-sunedrio

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κόμμα, έγινε κυρίως πολιτική συζήτηση τόσο για το ό,τι προηγήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, όσο και για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει το κόμμα στη νέα περίοδο που έχει ανοίξει μετά τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Την Τρίτη αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα αφορούν στον χρόνο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και στην πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή αναφορικά με το συνέδριο, δηλαδή αν θα είναι έκτακτο ή διαρκές, πότε θα γίνει κλπ. Πάντως τις προηγούμενες ημέρες έχει προκύψει διαφωνία ανάμεσα σε κομμάτι της πλειοψηφίας του κόμματος και την εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως αυτή εκφράζεται από την Αριστερή Πλατφόρμα. Οι μεν πρώτοι επιθυμούν από το συνέδριο να εκφραστεί ο “κοινωνικός” ΣΥΡΙΖΑ και να ακουστούν οι φωνές των πολιτών που αποτέλεσαν το εκλογικό 36% του Ιανουαρίου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ένα έκτακτο συνέδριο του οποίου οι σύνεδροι θα εκλέγονταν εκ νέου. Από την άλλη πλευρά, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται να επιμένει σε ένα διαρκές συνέδριο, οι σύνεδροι του οποίου θα είναι οι ίδιοι με το τελευταίο τακτικό του Ιουλίου του 2013. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα στήριζαν την απόφαση για ένα διαρκές συνέδριο, ίσως και πριν από την ψήφιση της νέας συμφωνίας μέσα στον Αύγουστο, ώστε να αποφασιστεί η στάση των βουλευτών του κόμματος εντός της Βουλής.

Σύμφωνα με κομματική πηγή, κατά την συνεδρίαση κατατέθηκαν αρκετές διαφορετικές απόψεις, που ξεπερνούσαν τις τέσσερις. Οι απόψεις αυτές, δεν πρότειναν μόνο τρόπους άρσης των δυσκολιών και του ρήγματος μέσα στο κόμμα, αλλά έθεταν και νέα ερωτήματα. Ανώτατο κομματικό στέλεχος αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης παραδεχόταν: «βιώνουμε μια πρωτόγνωρη φάση».

Τέλος στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν θέματα όπως η πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί, η Αριστερά, τα κέρδη και οι ζημιές της κυβέρνησης.

Εξάλλου ο Ελληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με Αθηναϊκά ΜΜ.Ε ,  κάλεσε τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να πουν καθαρά εάν κατά τη γνώμη τους η κυβέρνηση έκανε όλα όσα μπορούσαν να γίνουν μέχρι τώρα, και κυρίως αποδεχόμενη τη συμφωνία νέου Προγράμματος Βοήθειας στην Ευρωσύσκεψη της 12ης Ιουλίου, και κυρίως να απαντήσουν ευθέως, όπως είπε, στο ερώτημα εάν υπήρξε κάποιο «ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε;», και «ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;».

Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας που πρέπει, είπε ο κ. Τσίπρας, να αποτιμηθεί διεξοδικά, να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δις για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δις αναπτυξιακό πακέτο), και να τεθούν επίσης επί τάπητος «και τα λάθη που κάναμε».

«Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και τη μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη. Το ζήτημα είναι υπαρκτό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας σαφή αναφορά στο εσωκομματικό ρήγμα που δημιουργήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και «τη δραματική στροφή Τσίπρα», όπως χαρακτηρίστηκε από τα ξένα ΜΜΕ, η επίτευξη της νέας δανειακής συμφωνίας με τους εταίρους.

«Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΓ του κόμματος.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, αλλά και κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις του Πρωθυπουργού «παραπέμπουν ευθέως σε τέλεση έκτακτου συνεδρίου» από το οποίο, συμπληρώνουν οι αναλυτές, ο κ. Τσίπρας θα θελήσει «να γίνει ανοικτό ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ώστε να ξέρει πώς θα βαδίσει από εκεί και ύστερα.

Στη συνέχεια της σημερινής τοποθέτησής του, και αναφερόμενος στα στάδια από τα οποία θα περάσει η διαπραγμάτευση και η εφαρμογή των νέων μέτρων της δανειακής σύμβασης, ο Πρωθυπουργός μίλησε για «μέτωπα μάχης, που έχει να δώσει η Αριστερά» και γι αυτό, υπογράμμισε, «απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης».

Είπε ότι στη διαπραγμάτευση που αρχίζει με τους εταίρους υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της συμφωνίας σε θέματα όπως τα εργασιακά, τη σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, και επανέλαβε στα στελέχη του κόμματός του ότι για να γίνουν αυτά, «σημασία έχει να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες».

«Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς», τόνισε, αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, και άλλα. «Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας», συμπλήρωσε.

«Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά. Γι αυτό απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε».

Τέλος, έκανε λόγο για τον «εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα», που έχει να παίξει «μια κυβέρνηση της Αριστεράς», όπως για παράδειγμα στη συζήτηση, λέει, που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη «και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης», γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης, και στην την ανάγκη για απομείωση του χρέους.

«Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος», κατέληξε.