Τη συντονισμένη αντίδραση της ομογένειας στη Βρετανία έχει προκαλέσει η «κατ’ αρχήν» απόφαση του αρμοδίου εκπαιδευτικού οργάνου της χώρας για κατάργηση των εξετάσεων A Level στην ελληνική γλώσσα από το 2017. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στο τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και χρησιμεύουν ως κριτήριο εισόδου στα βρετανικά πανεπιστήμια.
Το εξεταστικό συμβούλιο Edexcel, ένας από τους οργανισμούς που διενεργούν τις εξετάσεις A Level στη Βρετανία, ακολουθεί την κίνηση δύο άλλων εξεταστικών συμβουλίων να καταργήσουν τις αντίστοιχες εξετάσεις σε μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών, αφρικανικών και ασιατικών γλωσσών.
Οι αποφάσεις προέκυψαν μετά από την οδηγία του κρατικού φορέα επίβλεψης της παροχής εκπαίδευσης στη Βρετανία Ofqual για «αναβάθμιση» των εξετάσεων A Level στις ξένες γλώσσες. Ως λόγοι για την κατάργηση των εξετάσεων των συγκεκριμένων ξένων γλωσσών προβάλλονται μεταξύ άλλων η χαμηλή προσέλευση στις εξετάσεις και η δυσκολία εύρεσης εξεταστών και ειδικών.
Οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις A Level στην ελληνική γλώσσα στη Βρετανία δεν ξεπερνούν τους 300 κάθε χρόνο, ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι σταθερός εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, όπως αναφέρει ο παροικιακός Τύπος. Παράλληλα, οι μαθητές που δίνουν τις ίδιες εξετάσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και άλλες χώρες ξεπερνούν τις 2.000.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις της ομογένειας, οι οποίες λειτουργούν δεκάδες παροικιακά σχολεία ανά τη βρετανική επικράτεια, με την ενεργή συμμετοχή της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής και τη σύμπραξη της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Αποστολής αντέδρασαν άμεσα με την κυκλοφορία σε σχολεία και διαδίκτυο ειδικής αίτησης (petition) για τη συλλογή υπογραφών.
Η αίτηση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.change.org/p/edexcel-john-fallon-pearson-chief-executive-officer-nicky-morgan-mp-tristram-hunt-mp-keep-the-modern-greek-language-a-level-exam-5?just_created=true και ήδη, εντός τεσσάρων ημερών, έχει συγκεντρώσει πάνω από 3.300 υπογραφές.
Η κίνηση αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης επί του επικεφαλής του Edexcel και της Υπουργού Παιδείας Νίκι Μόργκαν, η οποία στη Βουλή των Κοινοτήτων τον περασμένο μήνα είχε εγγυηθεί τη συνέχιση των εξετάσεων GCSE και A Level σε άλλες γλώσσες που «κινδυνεύουν» με κατάργηση, όπως μεταξύ άλλων τα τουρκικά και τα πολωνικά.
Η εκστρατεία των εκπαιδευτικών φορέων της ομογένειας έχει τη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας και της ελληνικής πρεσβείας, καθώς επίσης της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου και του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Βρετανίας.
Ετοιμάζεται, επίσης, επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας και το εξεταστικό συμβούλιο Edexcel.
Οι αρμόδιοι φορείς της παροικίας κάνουν λόγο για μεγάλη απειλή για τους μαθητές των καλά οργανωμένων παροικιακών σχολείων που επιλέγουν να έχουν την εξέταση των ελληνικών ως ένα από αναγκαία κριτήρια εισδοχής στα βρετανικά πανεπιστήμια. Σε περίπτωση κατάργησης των ελληνικών A Level θα περιοριστούν και τα κίνητρα για τα Ελληνόπουλα και άλλα παιδιά της Βρετανίας να φοιτούν σε αυτά τα σχολεία, που προσφέρουν ελληνική εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο κείμενο που συνοδεύει το petition σημειώνεται επίσης ότι η μελέτη της ελληνικής γλώσσας διατηρεί τη συνοχή μιας κοινότητας με δυναμικό και λειτουργικό ρόλο στην πολυπολιτισμική Βρετανία, ενώ επίσης προσφέρει την ευκαιρία να εκτιμηθεί ο πλούτος του ελληνικού πολιτισμού και μιας γλώσσας με ιστορία 34 αιώνων.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό σχολείο Manor Hill συνάντηση των αρμοδίων φορέων της ομογένειας στην οποία παρέστη η βουλευτής βορείου Λονδίνου (και Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας στην κυβέρνηση των Συντηρητικών) Τερέζα Βίλιερς, η οποία συντάχθηκε πλήρως με την εκστρατεία διατήρησης των εξετάσεων A Level στα ελληνικά.
«Στην περιφέρειά μου έχω έναν μεγάλο αριθμό εξαιρετικά επιτυχημένων ελληνικών σχολείων που παρέχουν σημαντικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες για την ελληνική κοινότητα», δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Βίλιερς. «Οι αρμόδιοι φορείς πιστεύουν ότι τα ελληνικά σχολεία του βορείου Λονδίνου θα επιβιώσουν με δυσκολία αν δεν μπορούν να προσφέρουν σπουδές επιπέδου A Level. Αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη συνοχή της κοινότητας. Η μελέτη της ελληνικής γλώσσας ήταν πάντα ένας κρίσιμος τρόπος να διατηρείται ενωμένη η κυπριακή κοινότητα και να δίνεται στη νεότερη γενιά η δυνατότητα να εκτιμά την πολιτιστική της κληρονομιά», συμπλήρωσε η Βρετανίδα βουλευτής.
Στη συνέχεια η κ. Βίλιερς είπε ότι το θέμα των εξετάσεων ξένων γλωσσών είναι «ζήτημα ισότητας», σε μια πολυεθνική κοινωνία όπως είναι η βρετανική και ιδίως στο δήμο του Μπάρνετ όπου η ίδια εκλέγεται και όπου ιδίως οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας με μεγάλη επιρροή. «Η κατάργηση των A Level στα ελληνικά θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα αναφορικά με τον σεβασμό μας για την κυπριακή κοινότητα», πρόσθεσε η βουλευτής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της και για την πρόθεση κατάργησης των τουρκικών εξετάσεων.
Η Τερέζα Βίλιερς σημείωσε ότι η σχολική μελέτη των σύγχρονων γλωσσών είναι επί δεκαετίες η «θεμέλιος λίθος» του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος και κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Βρετανίας στην παγκόσμια κούρσα για θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Η κατάργηση αυτών των A Level θα ήταν «αντιπαραγωγική» προειδοποίησε η Συντηρητική πολιτικός.
«Ενώ πολλά έχουν αλλάξει στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, ισχύει ακόμα ότι η κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, που αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μπορεί να παράσχει πολύτιμη κατανόηση της βρετανικής ιστορίας. Επίσης, η κατάργηση των A Level στα ελληνικά θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τα πανεπιστήμια να διατηρήσουν τα τμήματα κλασικών σπουδών και γλωσσών», κατέληξε η Τερέζα Βίλιερς, η οποία εξέφρασε την πρόθεση μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του βορείου Λονδίνου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα παροικιακά σχολεία, να επικοινωνήσουν τόσο με την αρμόδια υπουργό όσο και με το Edexcel.