Στάνισλαβ Οσάτσι: Η Ρωσία έτοιμη να βοηθήσει για λύση του κυπριακού

Την ευχή όπως οι δύο κοινότητες στην Κύπρο βρουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει αν χρειαστεί στη λύση του Κυπριακού.ÑÙÓÏÓ ÐÑÅÓÂÇÓ ÓÔÇÍ ÊÕÐÑÏ STANISLAV OSADCHIY

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πραγματώσουμε το όραμά μας και να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον διπλωμάτη για τη “διαχρονική στήριξη της Ρωσίας τόσο όσον αφορά το εθνικό μας πρόβλημα αλλά και στις σχέσεις τις οικονομικές μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου”.

Ανασκόπησαν, είπε, τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, την επανέναρξη του διαλόγου και ζήτησε τη στήριξη της Ρωσίας σε όλη αυτήν την προσπάθεια.

“Πέραν από φιλική χώρα είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σημαντικό χώρες μέλη του ΣΑ μονίμων μελών, αλλά και ιδιαίτερα γνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία, να είναι όπως ήταν και στο παρελθόν, δίπλα από μας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού”, είπε.

Ο κ. Οσάτσι είπε ότι συζήτησαν και διμερείς σχέσεις που είναι σε άνοδο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “και σημειώσαμε οι δύο μας ότι το Κυπριακό “βρίσκεται σε αποφασιστικό στάδιο τώρα και η Κύπρος έχει μπροστά της έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει. Αυτός ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αυτός ο δρόμος ονομάζεται διευθέτηση, θα υπάρξουν εμπόδια, εμείς ευχόμαστε να είναι λιγότερα αυτά τα εμπόδια και αν υπάρξουν είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν”, πρόσθεσε.

Και βεβαίως, συμπλήρωσε, “σαν μέλη του ΣΑ και σαν Ρωσία έχοντας υπόψη τις καλές μας διμερείς σχέσεις, είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε αν χρειαστεί στη λύση του Κυπριακού”.

Πραγματικά εύχομαι αυτό το πράγμα να γίνει γιατί, είπε ο κ. Οσάτσι, “θα είμαι ο μοναδικός διπλωμάτης ο οποίος έχει παρακολουθήσει το πραξικόπημα και την εισβολή σαν νεαρός διπλωμάτης και τώρα βρίσκομαι στην Κύπρο ως πρέσβης και ελπίζω πως θα παρακολουθήσω και τη λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η ευχή μου από καρδιάς και εύχομαι σε όλο λαό της Κύπρου και στις δύο κοινότητες να βρουν όσο είναι το δυνατό πιο γρήγορα αυτή τη λύση”.

Συμπληρώνοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι νέοι του ` 74 είναι στη τρίτη ηλικία σήμερα και οι αγέννητοι του 1974 είναι σήμερα μεσήλικες. “Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πραγματώσουμε το όραμά μας να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα”.

Τέλος ευχαρίστησε ξανά τον Πρέσβη τόσο για τη στήριξη της Ρωσίας όσο και τη δική του συμβολή στη διατήρηση των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσία