Ρωσία:«Ρομπότ-διασώστης» για έκτακτες ανάγκες

Το νέο ανθρωπόμορφο ρομπότ τύπου android που θα ενταχθεί στο δυναμικό διασωστών, παρουσίασε το ρωσικό Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων.Employees work together with robots for the first time at VW

Το ρομπότ έχει την ικανότητα να μιμείται πλήρως την ανθρώπινη κίνηση και λειτουργεί σε δύσκολες περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες. Οπως δήλωσε ο ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής Άμυνας και Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Κατσάνοφ, οι πρώτες επίσημες δοκιμές θα γίνουν μέσα στο 2016.

«Πρόκειται για ένα πρότζεκτ του Υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων σε συνεργασία με το Ταμείο προοπτικών μελετών, και το έχουμε ονομάσει τίτλο “ρομπότ-διασώστης”. Είναι εξαιρετικό εύκολο στη χρήση και μπορεί να αντεπεξέλθει σε πολύ επιχειρήσεις διάσωσης», είπε ο Κατσάνοφ.

Το ρομπότ διαθέτει δυνατότητες τηλεχειρισμού, ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις, ώστε να μπορεί να πλησιάσει και να εκτελέσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του σε κάθε δύσβατη περιοχή, όπου εμφανίζεται έκτακτη ανάγκη, ανεξάρτητα από την απόσταση από το χειριστή. Ο χειριστής μπορεί να βρίσκεται ακόμα και χιλιόμετρα μακριά.

Ο στόχος των νέων ρομπότ είναι η έρευνα και οι εργασίες διάσωσης στην άμεση πληγείσα περιοχή, όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι αδύνατη ή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η πλατφόρμα παρουσιάζει διάφορους τύπους του νέου ρομπότ με ποικίλες εκδόσεις εξοπλισμού βίντεο, αισθητήρων, χειριστών και άλλων συσκευών, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε έκτακτου περιστατικού.