Κοράι -Τσινέμ: «Αν μας καταδικάσουν θα οδηγήσουμε την Τουρκία στο ΕΔΑΔ»

Επεισόδια πριν την «δίκη » του ζεύγους των τ/κ που ύψωσαν την Κυπριακή σημαία 

Στήριξη στους Κοράι Μπασογρουλματζί και Τσινέλ Σενέμ Σουνέλ, το ζεύγος Τ/κ οι οποίοι σύρονται στα «δικαστήρια» του ψευδοκράτους διότι ανύψωσαν την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράστηκε σε αποψινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Συμπαράστασης, που απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητους βουλευτές, Δημάρχους και κοινοτάρχες.anavlithike-i-diki-tous-zeygous-tk-pou-anartisan-tin-kypriaki-simaia-exo-apo-to-spiti-tous-th

Στην εκδήλωση το παρών τους έδωσε ο Κοράι και η Τσινέλ, αμφότεροι ζωσμένοι με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έφθασαν στο Λήδρα Πάλας αμέσως μετά το πέρας της ακρόασης ενώπιον “δικαστηρίου” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

«Δεν αναγνωρίζουμε τη σημαία του ψευδοκράτους. Εμείς δεν έχουμε παράπονο από την (λεγόμενη) Αστυνομία, εμείς έχουμε παράπονο με τον εποικισμό», δήλωσε μέσω μεταφραστή ο Κοράι, εισπράττοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, πολλοί από τους οποίους έφεραν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ άλλοι κρατούσαν κλαδιά ελιάς.

Ο Κοράι ανέφερε ότι έξω από το “δικαστήριο” συγκεντρώθηκαν γκρίζοι λύκοι, οι οποίοι προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να αποσπάσουν από τη Σινέλ την κυπριακή σημαία, με αποτέλεσμα να υποστεί μερικές εκδορές. Σημείωσαν πως η λεγόμενη αστυνομία τους συνοδεύει, ενώ «αστυνομικοί» βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση. Είτε μας αθωώσουν είτε μας καταδικάσουν. Αν μας καταδικάσουν εμείς θα οδηγήσουμε την Τουρκία στο ΕΔΑΔ», πρόσθεσε ο Κοράι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, αξιωματούχοι της Συμμαχίας Πολιτών, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και εκπρόσωποι οργανώσεων.

«Βρισκόμαστε εδώ για να καταγγείλουμε το ψευδοκράτος, για να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σημαία μας που με θάρρος ανεμίζουν στις κατεχόμενες περιοχές ο Κοράι και η Σινέλ», αναφέρει ομιλία εκ μέρους των διοργανωτών, που διαβάστηκε στην εκδήλωση και προσθέτει: «Είμαστε εδώ με μοναδικό λάβαρο τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπερασπιστούμε κάθε τίμια φωνή που διακηρύττει το δικαίωμα για μια ελεύθερη πατρίδα».

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι σκοπός μας δεν είναι να ποδηγετήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τον αγώνα των δύο συμπατριωτών μας. Σκοπός μας δεν είναι επικοινωνιακά ή άλλως πώς να εκμεταλλευτούμε τον αγώνα τους, αλλά να εκφράσουμε τη γνήσια αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας και την αγωνία μας για την άδικη και παράνομη δίωξη τους», προστίθεται.

Η εκδήλωση κάλεσε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τους Ευρωβουλευτές, τους αρμόδιους Υπουργούς και αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καταγγείλουν τις κατοχικές αρχές και να προβούν σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των δύο Τ/κ που διώκονται άδικα, καθώς και την ΕΕ να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να τερματιστεί η κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Δικαίου και η παράνομη δίωξη των δύο πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά την εκδήλωση.

«Συμπαραστεκόμαστε στους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας Κοράι Μπασογρουλματζί και Σινέλ Σενέμ Σουνέλ, που διώκονται επειδή ύψωσαν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το ψήφισμα καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταγγείλει τις κατοχικές αρχές και να προβεί σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των δύο συμπατριώτες μας που διώκονται άδικα και εκφράζει στήριξη σε όλους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον το ψήφισμα διατρανώνει «την απόφασή μας μας για συνέχιση του κοινού αντικατοχικού αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινή μας πατρίδα».

 

Επεισόδια έξω από ψευδοδικαστήριο  

Στι μεταξύ αύριο στις 10 το πρωί θα συνεχιστεί η “δίκη” του ζεύγους των Τ/κ που ύψωσαν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2013, έξω από το υποστατικό τους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, την ώρα που οι Κοράι Μπασντογρουλτματζί και Τζινέλ Σενέμ Σουνέλ προσέρχονταν στο “επαρχιακό δικαστήριο” Αμμοχώστου μια ομάδα εθνικιστών είχαν ανοίξει μια μεγάλη σημαία του ψευδοκράτους και είχαν υψώσει σημαίες της Τουρκίας, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως “Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει”, “Ερχόμαστε ξαφνικά και πάλι μια νύχτα”, “Οι ελληνομπ… στο νότο”, “Δεν πεθαίνουν οι ήρωες, δεν διχοτομείται η πατρίδα” κ.ά.

Όταν ο Κοράι ξεδίπλωσε  τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ομάδα αυτή του επιτέθηκε και προσπάθησαν να του πάρουν τη σημαία, με τη σύζυγό του Σενέμ να φωνάζει ότι ζητεί σεβασμό και δεν δίνει τη σημαία, ενώ “αστυνομικοί” προσπάθησαν να τους προστατεύσουν από τους εθνικιστικές.

Ο Δήμαρχος Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου που ήταν παρών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το επεισόδιο συνέβη κατά την είσοδο του ζεύγους των Τ/κ για δεύτερη φορά στο κτίριο του “δικαστηρίου” καθώς η διαδικασία είχε ορισθεί για τις 14.00 αλλά αναβλήθηκε με την έναρξή της για τις 16.00 για να διακοπεί τελικά για αύριο. Οι “αστυνομικοί”, είπε, είχαν σχηματίσει κλοιό για να προστατεύσουν το ζευγάρι, αλλά οι γκρίζοι λύκοι – όπως είπε – τον έσπασαν και επιτέθηκαν στον Κοράι με στόχο να του πάρουν την κυπριακή σημαία “που κρατούσε με πάρα πολύ περηφάνια. Προσπαθήσαμε να τους σταματήσουμε. Αλλά η πιο γενναία φυσιογνωμία ήταν η σύζυγός του που τα έβαλε μόνη της με τους 30-40 γκρίζους λύκους και κρατούσε σφιχτά την κυπριακή σημαία μέχρι που μπήκαμε στο δικαστήριο”.

Στην έξοδο δεν υπήρχαν παρά δυο – τρία άτομα, σημείωσε ο κ. Καριόλου, αναφέροντας ότι εκεί βρέθηκαν σήμερα γύρω στους 25 Ε/κ που πήγαν εκεί ως άτομα για να στηρίξουν το ζευγάρι “γιατί αισθανόμαστε έντονα για την κυπριακή σημαία και θέλαμε τουλάχιστον να μας βλέπει ο άνθρωπος και να μην παλεύει για εμάς χωρίς εμάς. Εδώ έχουμε κάποιον που παλεύει για την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ο κ. Καριόλου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και αύριο το πρωί να βρίσκονται εκεί και Ε/κ για να δηλώσουν τη στήριξή τους στο ζευγάρι και στην κυπριακή σημαία. Για τον ίδιο, τα κόμματα που διοργανώνουν την εκδήλωση στήριξης του ζευγαριού των Τ/κ στο Λήδρα Πάλλας, όπου κατευθύνθηκαν οι Κοράι και Σενέμ μετά, “όφειλαν να κατέβουν εκεί μπροστά στο δικαστήριο, μπροστά στους γκρίζους λύκους. Εκεί στο Λήδρα Πάλλας τι να τους κάνω;”. Είναι μαρτύριο, όπως είπε, να βάζεις ένα ζευγάρι που βασανίζεται από το πρωί να έρχεται στη Λευκωσία για να “κάνουν το σόου τα κόμματα” λέγοντας πως αυτό δεν είναι σωστό, “είναι τεράστιο σφάλμα. Εγώ θέλω να τους δω όλους αυτούς αύριο το πρωί στο δικαστήριο, εκεί μπροστά από τους γκρίζους λύκους”. Οι άνθρωποι αυτοί, κατέληξε, παλεύουν για μας, χωρίς εμάς και ο ίδιος ο Κοράι φώναζε σήμερα “πού είσαστε Κύπριοι;”.

Πρέπει να τονιστεί ο συμβολισμός της “δίκης” και ο κόσμος να καταλάβει τις δυσκολίες που περνά αυτό το ζευγάρι κάθε μέρα και κάθε νύχτα αλλά δεν το βάζει κάτω, σημείωσε ο κ. Καριόλου.