Ξεπέρασαν τις 1.860 οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο

Πέραν των 1.860 αναφορών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έγιναν στην Κύπρο από το 2017 μέχρι σήμερα, με το φαινόμενο να καταγράφει αυξητική τάση στο νησί, αναφέρθηκε διά στόματος του Αρχηγού της Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την για την έναρξη της εκστρατείας «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ».

Μόνο το 2024 υπήρξαν 258 αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 263 παιδιά και πιο συγκεκριμένα 187 κορίτσια και 76 αγόρια. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης σήμερα επιτηρούνται από την Αρχή Εποπτείας, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, 70 περίπου άτομα που υπήρξαν σεξουαλική παραβάτες κατά ανηλίκων.

Αφορμή για την έναρξη της εκστρατείας αποτελεί η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, η οποία τιμάται κάθε 18η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που διοργανώνει η Αστυνομία και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου, σε συνεργασία με το Support cy της Τράπεζας Κύπρου, έχοντας παράλληλα τη στήριξη του Συμβουλίου «Φωνή», καθώς και του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Αναφερόμενος σε στοιχεία που διατηρεί η Αστυνομία, ο Αρχηγός του Σώματος είπε ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», σημειώνοντας ότι το 2017, όταν πρωτοσυστάθηκε η Ανακριτική Ομάδα, είχαν γίνει στην Αστυνομία 138 αναφορές, το 2018 είχαν γίνει 167 αναφορές, το 2019 είχαν γίνει 211 αναφορές, το 2020 είχαν γίνει 197 αναφορές, το 2021 είχαν γίνει 278 αναφορές, το 2022 είχαν γίνει 303 αναφορές, ενώ το 2023 είχαν γίνει 315 αναφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη κατά το 2024 (μέχρι σήμερα) έγιναν 258 αναφορές, που αφορούν συνολικά 263 παιδιά.

«Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι μία από τις σοβαρότερες και πιο ειδεχθείς μορφές εγκληματικότητας, εφόσον επιφέρει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία, στην ανάπτυξη, στη σωματική και στην ψυχική υγεία των παιδιών. Πρόκειται για ένα διαχρονικό, παγκόσμιο, κοινωνικό φαινόμενο και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Οι ανησυχητικές διαστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει, έχουν κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους Φορείς, σε εθνικό επίπεδο, για λήψη μέτρων σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Αρναούτης.

Σε σχέση με την ψήφιση της Νομοθεσίας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, είπε πως «ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η Νομοθεσία από μόνη της σίγουρα δεν θα βοηθούσε», για να σημειώσει πως «η δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής με εμπλεκόμενους όλους τους Φορείς του Κράτους, η σύσταση και ωφέλιμη λειτουργία του Συμβουλίου Φωνή, καθώς και η Ίδρυση του Σπιτιού του Παιδιού κάτω από την εποπτεία του ΜΚΟ ‘Hope for Children’, με την επαγγελματική και πολυθεματική προσέγγιση που το χαρακτηρίζουν, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα που αφορούν σε θέματα δικαιοσύνης, ασφάλειας, στήριξης και φροντίδας των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους».

Σημείωσε πως πολύ σημαντική κρίνεται σε όλα τα επίπεδα η καταλυτική συμβολή των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, για να προσθέσει ότι η Αστυνομία Κύπρου έχει αναλάβει ενεργά τον ρόλο που της αναλογεί, αφού το 2017, συστάθηκε και λειτουργεί ειδική ανακριτική ομάδα διερεύνησης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, είπε πως σήμερα ο Κλάδος Διερεύνησης Αδικημάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων, που υπάγεται στην Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, στελεχώνεται με 13 μέλη, ειδικά εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα στη διερεύνηση και χειρισμό των υποθέσεων αυτών.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι μέσα από τις υποθέσεις που διερευνήσαν όλα αυτά τα χρόνια οι Ανακριτές, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, πολλά παιδιά θεωρούν πως έχουν ευθύνη σε αυτό που τους συμβαίνει και σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, όπως φόβος, σχέση με τον δράστη, ηλικία και επιπτώσεις/αντιδράσεις αποκάλυψης, τα παιδιά δεν μιλούν ή καθυστερούν να μιλήσουν για την κακοποίησή τους. 

Κάλεσε, τέλος, τα παιδιά να μιλήσουν, ενώ διαβεβαίωσε για στήριξη και φροντίδα από μέρους της Αστυνομίας, αλλά και από όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες που συνεργάζονται.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, είπε με τη σειρά του ότι «η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων αποτελεί ένα θλιβερό φαινόμενο που ταλανίζει τις κοινωνίες μας», προσθέτοντας πως «συνεχίζει να υφίσταται και να αναπαράγεται, συχνά στο σκοτάδι και στη σιωπή, στα σπίτια, τα σχολεία και τις κοινωνίες μας».

Πρόκειται, είπε, «για μια μορφή βίας που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχολογία των παιδιών και επιφέρει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όχι μόνο για τα θύματα, αλλά για τις οικογένειες και ολόκληρη την κοινωνία. Δεν σας κρύβω ότι σοκάρει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης προέρχεται από ενήλικες που βρίσκονται, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, στο στενό περιβάλλον των παιδιών που κακοποιούνται».

Αναφορικά στα αδικήματα σε σχέση με την σεξουαλική παραβατικότητα κατά ανηλίκων, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως επισύρουν με βάση τον Νόμο 91(Ι)/2014 υψηλή τιμωρητικότητα, για να προσθέσει ότι σε σχέση με το θέμα αυτό η Αστυνομία διατηρεί Αρχείο, στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία των προσώπων που καταδικάσθηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων και  οποιοσδήποτε προτίθεται να εργοδοτήσει πρόσωπο για επαγγελματικές ή οργανωμένες δραστηριότητες ή δραστηριότητες εθελοντικού χαρακτήρα, οι οποίες περιλαμβάνουν τακτικές επαφές με παιδιά, υπέχει υποχρέωση όπως μην προχωρήσει στην εργοδότηση οποιουδήποτε προσώπου, εκτός αν αυτό προσκομίσει πιστοποιητικό ότι δεν περιλαμβάνεται στο Αρχείο που τηρεί η Αστυνομία.

Επίσης, είπε ότι το 2015, με βάση την σχετική νομοθεσία, άρχισε την λειτουργία της η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, η οποία έχει αρμοδιότητα να τηρεί μητρώο για τους σεξουαλικούς παραβάτες κατά ανηλίκων, να αξιολογεί τον βαθμό επικινδυνότητας τους και να καταρτίζει προγράμματα εποπτείας, ελέγχου και επανένταξης των ατόμων αυτών.

Όπως συμπλήρωσε «σήμερα επιτηρούνται από την Αρχή Εποπτείας, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, 70 περίπου  άτομα», για σημειώσει ότι «με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της Αρχής Εποπτείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης (σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες/Υπουργεία) ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο, και το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων/εξουσιών της Αρχής, ώστε να μπορεί να επιβάλει οποιοδήποτε εύλογο μέτρο κρίνει σκόπιμο και να εντείνει την επιτήρηση όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά αδικήματα.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για τον εντοπισμό κενών και αδυναμιών στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και εκεί όπου χρειάζεται υποβάλλει εισηγήσεις για την τροποποίηση της με σκοπό την αποτελεσματικότερη εποπτεία των σεξουαλικών παραβατών μετά την αποφυλάκιση τους.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Κλέα Παπαέλληνα, είπε  πως το να εγκαινιάζει σήμερα η Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων της Αστυνομίας Κύπρου, σε συνεργασία με το SupportCY της Τράπεζας Κύπρου την ενημερωτική αυτή εκστρατεία, για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, «είναι η καλύτερη επιλογή».

«Σήμερα η  Φωνή πλαισιώνεται από την Αστυνομία, ως την αρμόδια υπηρεσία του Κράτους που βλέπει, στηρίζει και σώζει τα παιδιά μας. Είμαστε τυχεροί που ως ΦΩΝΗ είμαστε κρίκος αυτής της αλυσίδας για την προστασία των παιδιών και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της εκστρατείας αυτής», είπε.

Σημείωσε πως τους ενώνει κοινό όραμα και ανθρωποκεντρική προσέγγιση και «όταν ενώνουμε δυνάμεις για ένα σπουδαίο σκοπό, τότε τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν την προσπάθεια».

Σημειώνεται ότι η «Φωνή» έχει ιδρυθεί δια νόμου από το 2018 και έχει την ευθύνη να συντονίζει όλες τις ενέργειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο και να εφαρμόζει την εθνική στρατηγική για το θέμα αυτό.

Σε χαιρετισμό της, η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου, Έλλη Ιωαννίδου, είπε ότι η  πρωτοβουλία  της Αστυνομίας Κύπρου «αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της δέσμευσής μας να ενώσουμε δυνάμεις για το καλό της κοινωνίας μας και την προστασία των παιδιών μας».

Διαβεβαίωσε πως το SupportCY στέκεται διαχρονικά στο πλευρό του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων και σήμερα «με συγκίνηση και υπερηφάνεια» συνεργάζεται με την Αστυνομία Κύπρου για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης.

Ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου «Σπίτι του Παιδιού», αλλά και για όλα τα υπόλοιπα που γίνονται με τη σύμπνοια της κοινωνίας, αλλά και των θεσμών του κράτους και αφορούν στην επιβίωση των παιδιών.