Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ αποκαλύπτει από που βρίσκουν χρήματα για την Ουκρανία: «Κάναμε 37 δισ. ευρώ κοινωνικές περικοπές όπως ήθελε ο Ο.Σολτς»

Η Γερμανία βρίσκεται στην ευθεία για την κάλπη και φαίνεται ότι ξεκινούν ένας-ένας να παίρνουν αποστάσεις από το ουκρανικό αποκαλύπτοντας ή καλύτερα «καρφώνοντας» ο ένας τον άλλον.

Η γερμανική οικονομία μετά από τις αποφάσεις υπέρ του Κιέβου έχει βρεθεί πλέον με το φάσμα της συρρίκνωσης, ήδη ύφεση θα υπάρχει και για φέτος, και των μαζικών απολύσεων γιατί πρώτα από όλα θέλησε να αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να έχει κάποια βιώσιμη εναλλακτική.

Θεώρησαν ότι από τις κυρώσεις θα πληγεί η Ρωσία και θα ζητήσει διαπραγματεύσεις από την ΕΕ πριν φανούν τα αποτελέσματα στην γερμανική οικονομία αλλά οι εξελίξεις έδειξαν ότι η Ρωσία ανέβηκε οικονομικά και η Γερμανία θα υποχρεωθεί σε οικονομική ακόμα και καταστροφή.

Έτσι σε μια δήλωση που ανατρέπει όλα όσα έπραξε η Αναλένα Μπέρμποκ, Γερμανίδα ΥΠΕΞ και επικεφαλής των Πρασίνων, είπε ότι, και εν όψει εκλογών θέλει να χτυπήσει τον Ο.Σολτς, βγάζοντας τον εαυτό της από το «κάδρο» του ουκρανικού για να μην χρεωθεί πολιτικά:

«Τα χρήματα που στάλθηκαν στην Ουκρανία οδήγησαν σε περικοπές για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς στην Γερμανία, ενώ είναι η αιτία που δεν δίνονται χρήματα εκσυγχρονισμού για τους σιδηροδρόμους».

«Η γερμανική οικονομία είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση γιατί δώσαμε 37 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το προηγούμενο έτος γιατί έτσι θεωρούσε ο Ο.Σολτς ότι θα έχουμε ειρήνη στην Γερμανία».

Βέβαια ξεχνά τις αντίστοιχες δηλώσεις της όπου δήλωνε ότι θα στηρίζει τους Ουκρανούς και τον Ζελένσκι ασχέτως πολιτικού κόστους.

Οι δηλώσεις δεν έρχονται τυχαία καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων στη Γερμανία μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με προδημοσίευση έρευνας που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) θα κάνουν τους άλλοτε συμμάχους να βρεθούν εκλογικοί εχθροί.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση του INSA για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Bild, δείχνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υποχωρεί στο 15%, χάνοντας μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι Πράσινοι παραμένουν αμετάβλητοι στο 10% αλλά φοβούνται πιέσεις από το SPD. Αμετάβλητο παραμένει επίσης το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο 4%, κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στην Bundestag.

Η συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, αφού παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη σε αυτήν τη δημοσκόπηση με ποσοστό 32%.

Η σκληρή δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 19%, ενώ η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) χάνει μία μονάδα και υποχωρεί στο 7%.

Το κόμμα Die Linke («Η Αριστερά») συγκεντρώνει 4%, ποσοστό που το αφήνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο καγκελάριος Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), με αποτέλεσμα το κόμμα του να αποχωρήσει από τον τρικομματικό συνασπισμό που κυβερνούσε τη Γερμανία από το 2021.

 Ο Όλαφ Σολτς έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

Η αντιπολίτευση πιέζει για επίσπευση της διεξαγωγής των εκλογών, απορρίπτοντας το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο καγκελάριος.