Η συνάντηση Μπάιντεν Χριστοδουλίδη και οι διθύραμβοι για τους «στρατηγικούς εταίρους ΗΠΑ-Κύπρου»
Της Ανδρούλας Γκιούρωφ
Με τυμπανοκρουσίες , διθυράμβους, πλατιά χαμόγελα και υπερβολικές εκτιμήσεις για την επερχόμενη λύση του κυπριακού λόγω της ενίσχυσης των σχέσεων ΗΠΑ -Κύπρου, έγινε και η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Μπορεί βέβαια να είναι απερχόμενος ο Μπάιντεν αλλά στη συνάντηση δεν έλειπαν τα τσακάλια του πολέμου και του βαθέως αμερικανικού κράτους Μπλίνκεν και Σάλλιβαν προκειμένου η Λευκωσία να παραμείνει η ορτινάντζα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένας δήθεν στρατηγικός εταίρος. Μια ημικατεχόμενη χώρα που θα προσφέρει απλόχερα όσα απαιτεί η Αστερόεσσα, εισπράττοντας τα ελάχιστα από την υπερδύναμη η οποία (πολλοί θέλουν να ξεχαστεί) ευθύνεται για την κυπριακή τραγωδία και την κατοχή του 37% των εδαφών της από την ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο της Τουρκία.
Πίσω από τις δηλώσεις, τις υπερβολικές ευχαριστίες ένθεν κακείθεν των δύο πλευρών, αποκαλύπτονται κάποιες ενδείξεις για τις στοχεύσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.
Κατά την συνάντηση Μπάιντεν Χριστοδουλίδη -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τονίστηκε η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και η διάθεση της Ουάσιγκτον για ενδυνάμωση της αμερικανοκυπριακής συνεργασίας.Όπως λέχθηκε από τις ίδιες πηγές, «η πρόσκληση των ΗΠΑ δεν εστάλη αμιγώς για το Κυπριακό, αλλά για τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι οι Αμερικανοί τόνισαν την «ετοιμότητα της Κύπρου για απομάκρυνση κατοίκων από το Λίβανο» και «ευχαρίστησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για την παροχή διευκολύνσεων εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε κυπριακό έδαφος».
Όσον αφορά την εμβάθυνση των αμερικανοκυπριακών σχέσεων οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Κύπρος να αναβαθμιστεί στρατιωτικά. Η κίνηση αυτή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προϋποθέτει την άρση του εμπάργκο όπλων, για το οποίο η συζήτηση έχει μεταφερθεί στο Κογκρέσο.
Σκοπός των δύο πλευρών είναι η επέκταση του Οδικού Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να αναβαθμιστεί εξοπλιστικά και επιχειρησιακά, με εκπαίδευση που θα αγγίζει τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα ενεργειακά και οι πρόσφατες επαφές της κυπριακής πλευράς με τις αμερικανικές εταιρείες Chevron και Exxon, οι προοπτικές αμερικανικών επενδύσεων στη Κύπρο, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας.
Παράλληλα, υπάρχει πρόθεση από τις ΗΠΑ να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στα προγράμματα πολιτικής προστασίας, μέσω των οποίων είναι δυνατή η παραχώρηση ελικοπτέρων για Έρευνα και Διάσωση, από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ.
Είναι ξεκάθαρο προς τα που οδηγείται η ενίσχυση των Αμερικανοκυπριακών σχέσεων. Ένας απέραντος μονόδρομος ως προς την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων. Η Κύπρος επί των ημερών Χριστοδουλίδη εξελίσσεται σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και η αιχμή του δόρατος στην περιοχή μας για να ενισχύουν το επιθετικό Ισραήλ για την διαμόρφωση μιας νέας Μέσης Ανατολής.
Μην μας ξεγελά η αισιοδοξία του μπάρμπα Μπάιντεν « για μια επανενωμένη Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» ή οι υποσχέσεις ότι « οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο».
Σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ είναι η Τουρκία η οποία διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στη βορειοατλαντική συμμαχία και τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μετά την Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσουν την Τουρκία να εξοκείλει προς την Ρωσία και να χάσει τις πολύτιμες βάσεις που διατηρεί στην αχανή αυτή χώρα.
Τουρκία, Κουρδικό, Αιγαίο , Κύπρος , Ελλάδα βρίσκονται στον οδικό χάρτη των ΗΠΑ οι οποίες μετά την μεγάλη ήττα στο Ουκρανικό μέτωπο φαίνεται πως έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν μια επεκτατική πολιτική στην διεθνή πολιτική σκακιέρα. Οι υποτακτικοί ηγέτες , όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, απλά θα είναι τα πιόνια και οι νεροκουβαλητές των Αμερικανικών συμφερόντων.
Όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωνε στον Μπάιντεν ότι υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, θα πρέπει να γνωρίζει πως οι Αμερικανοί έχουν γραμμένες στα αιματοβαμμένα άρβυλα τους «τις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Γιατί εάν τις ασπάζονταν, δεν θα εξόπλιζαν το Ισραήλ για να διεξάγει την μεγαλύτερη γενοκτονία στον κόσμο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν θα άφηναν την Τουρκία να παραμένει ατιμώρητη για 50 χρόνια καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και δεν θα την ενίσχυαν συνεχώς στρατιωτικά. Είναι και οι δύο (ΗΠΑ και Τουρκία) οι κορυφαίοι ηθικοί αυτουργοί και τα εκτελεστικά όργανα για τα δεινά της Κύπρου και την τραγωδία της. Ας μην ξεγελιόμαστε.
Όλοι το γνωρίζουν ανεξάρτητα εάν κάποιοι άλλα γράφουν επί πληρωμή κωπηλατώντας υπέρ των Αμερικανών.
Σίγουρα η Κύπρος βρίσκεται σε μια γεωπολιτική θέση μεγάλης σημασίας αλλά πόρρω απέχει από την θέση περί «μιας στρατηγικής εταιρικής σχέση των δύο χωρών» , όπως είπε ο Πρόεδρος.
Απλά οι Αμερικανοί θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο (όπως επεδίωκαν 60 χρόνια πριν ) σ΄ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο για να επιτίθενται ή να συνωμοτούν σε βάρος γειτονικών χωρών.
Γέμισαν την Ελλάδα με στρατιωτικές βάσεις , θα γεμίσουν τώρα και την Κύπρο , η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει στα εδάφη της το καρκίνωμα των βρετανικών βάσεων και τον τουρκικό στρατό κατοχής (αμφότεροι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι) θα έχουμε και τους Αμερικανούς για να τριτώσει το κακό.
Υπέρ ποιων θα ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι της Λάρνακας;
Για να υποβάλουμε ένα σοβαρό ερώτημα , το λιμάνι της Λάρνακας- όπως λένε οι κυβερνητικές πηγές -υπέρ ποιων τα συμφέροντα θα ιδιωτικοποιηθεί; Μήπως εννοούν πως θα γίνει μια δεύτερη Αλεξανδρούπολη όπως στην Ελλάδα για να έχουν οι Αμερικανοί στραμμένους τους πυραύλους τους κατά της Ρωσίας ή άλλων χωρών πρώην συμμάχων μας;
Η δήλωση Μπάιντεν -ο οποίος περιέργως θυμήθηκε ότι πριν 10 χρόνια όταν βρέθηκε στην Κύπρο ως αντιπρόεδρος -είχε πει ότι «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη μας όταν εργάζονται μαζί», μας ανησυχεί περισσότερο παρά μας καθησυχάζει.
Όπως και οι αναφορές των κυβερνητικών πηγών για την επέκταση «του Οδικού Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να αναβαθμιστεί εξοπλιστικά και επιχειρησιακά, με εκπαίδευση που θα αγγίζει τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ» (!!!)
Δηλαδή, σιγά σιγά αυτός ο Πρόεδρος οδηγεί την Κύπρο στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ και χωρίς να το καταλάβουμε από γέφυρα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας που πάντα αγωνιζόταν να γίνει η Κύπρος τώρα θα μετατραπεί σε ένα στρατοκρατούμενο νησί;
Καθόλου τυχαία, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Χριστοδουλίδη γιατί « η Κύπρος τα κατέστησε όλα αυτά δυνατά να συμβούν υπό την ηγεσία του».
Το τραγικό της όλης κατάστασης είναι ότι η Κύπρος εισέρχεται σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή την ώρα που στον πλανήτη η ισχύς των ΗΠΑ ξεθωριάζει. Το ευτύχημα είναι πως ανέρχονται άλλες δυνάμεις ικανές να τιθασεύσουν την επιθετικότητα τους.
Πρόσφατα, η βρετανική έκδοση του The Spectator δημοσίευσε ένα σκωπτικό άρθρο με τίτλο «Μπορεί η Αμερική να παραμείνει αστυνομικός του κόσμου;»
Σύμφωνα με τον Βρετανικό Spectator, λόγω της περηφάνιας, της απληστίας και της ρωσοφοβίας της, η «Αμερική φεύγει από την παγκόσμια σκηνή» και μετά την «προφανή ήττα στην Ουκρανία» μετατρέπεται σε «προσβεβλημένο ηγεμόνα».
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την Πολιτική Πληροφοριών και την Αλληλεπίδραση των ΜΜΕ Aλεκσέι Πουσκόφ ο οποίος αποκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «υπερδύναμη που ξεθωριάζει».
Η Ρωσία συνεχίζει με συνέπεια να χτίζει έναν νέο, δίκαιο και πολυπολικό κόσμο, το περίγραμμα του οποίου καταγράφηκε στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν.
Πάντως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχίζει το θλιβερό τροπάρι του, το οποίο επανέλαβε και στον Μπάιντεν ότι «η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας» τασσόμενη υπέρ της Ουκρανίας . Φαίνεται πως η απόλυτη εμπιστοσύνη του προς τους Αμερικανούς και η προσπάθεια του να επενδύει μονόπλευρα για την λύση του κυπριακού μόνο στις ΗΠΑ θα μας οδηγήσουν σε σοβαρές περιπέτειες.
Η συμβουλή του Λαοκόωντα προς τους Τρώες για τον Δούρειο ίππο «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», ευχόμαστε να μην ισχύσει για την καθημαγμένη Κύπρο. Ο χρόνος θα δείξει, εάν ο έμπλεος ενθουσιασμού σήμερα Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε λίγο καιρό δεν θα προσγειωθεί ανώμαλα και να μας πάρει και εμάς όλους στο λαιμό του.
Γιατί η ιστορία έχει πολλά δείγματα γραφής για την Αμερική. Πάντα θυσίαζε τους συμμάχους και τους υποτακτικούς της όταν όταν δεν τους είχε ανάγκη. Ενδεικτικά παραδείγματα ο Σάνταμ Χουσείν του Ιράκ με δημόσιο απαγχονισμό και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς της πρώην Γιουγκοσλαβίας ο οποίος πέθανε (; ) στις φυλακές της Χάγης. Πρόσφατο δε παράδειγμα ο αχυράνθρωπος τους Ζελένσκι, ο οποίος μετρά μέρες.