Ελπίδα για συνέχιση της συνεργασίας με την Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία με την Κύπρο θα συνεχιστεί σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και της περιφερειακής ασφάλειας.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη χαρά του που καλωσόρισε τον Κύπριο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο μετά την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ας συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας για την ενεργειακή διαφοροποίηση, την περιφερειακή ασφάλεια και την στήριξη στην Ουκρανία», κατέληξε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, λέει ο ΠτΔ

Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκλησή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «είναι μεγάλη τιμή να είμαι στον Λευκό Οίκο».

«Oι χώρες μας έχουν οικοδομήσει μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία και οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο» αναφέρει.

Το Κυπριακό, ο στρατηγικός ρόλος της Λευκωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και οι εξελίξεις στα ενεργειακά ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν τη διάθεση της Ουάσιγκτον για ενδυνάμωση της αμερικανοκυπριακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τις ίδιες πηγές, «η πρόσκληση των ΗΠΑ δεν εστάλη αμιγώς για το Κυπριακό, αλλά για τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μας ευχαρίστησαν για την συμβολή μας στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με την πρωτοβουλία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί τόνισαν την «ετοιμότητα της Κύπρου για απομάκρυνση κατοίκων από το Λίβανο» και «ευχαρίστησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για την παροχή διευκολύνσεων εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε κυπριακό έδαφος».

Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνομιλεί με χώρες, όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, για τους Αμερικανούς λειτουργεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφεραν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν φανερά συγκινημένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην οποία τονίστηκε η διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στους Κυπρίους, ενώ θύμισε ότι η τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Κύπρο ήταν ως Αντιπρόεδρος πριν δέκα χρόνια. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ήταν η τελευταία επίσκεψη στον Λευκό Οίκο πριν από τις εκλογές.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι αυτό που αποκόμισαν από την συνάντηση στο οβάλ γραφείο είναι ότι «για τις ΗΠΑ είναι σημαντικό να μείνουν κοντά στη Κύπρο, αλλά και να ενδυναμώσουν την αμερικανοκυπριακή συνεργασία».

Όσον αφορά την εμβάθυνση των αμερικανοκυπριακών σχέσεων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Κύπρος να αναβαθμιστεί στρατιωτικά. Η κίνηση αυτή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προϋποθέτει την άρση του εμπάργκο όπλων, για το οποίο η συζήτηση έχει μεταφερθεί στο Κογκρέσο.

Σκοπός των δύο πλευρών είναι η επέκταση του Οδικού Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να αναβαθμιστεί εξοπλιστικά και επιχειρησιακά, με εκπαίδευση που θα αγγίζει τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου (βίζα) αναμένεται επίσπευση της διαδικασίας, ενώ αμερικανική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Κύπρο για επαφές για το θέμα αυτό πριν τη λήξη της θητείας Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα ενεργειακά και οι πρόσφατες επαφές της κυπριακής πλευράς με τις αμερικανικές εταιρείες Chevron και Exxon, οι προοπτικές αμερικανικών επενδύσεων στη Κύπρο, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας.

Παράλληλα, υπάρχει πρόθεση από τις ΗΠΑ να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στα προγράμματα πολιτικής προστασίας, μέσω των οποίων είναι δυνατή η παραχώρηση ελικοπτέρων για Έρευνα και Διάσωση, από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ.