Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στον Πρόεδρο της Κύπρου στήριξη στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξος για μια επανενωμένη Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία είναι πιθανή.

Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του προς την κατεύθυνση αυτή.

«Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

«Κύριε Πρόεδρε, βασίζομαι στην υποστήριξή σας, την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση που βασίζεται στις κοινές μας αξίες και αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόσκληση.

Μίλησε για τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών λέγοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε στρατηγικό και ιστορικό υψηλό.

Σε περιφερειακό επίπεδο, είπε, η Κύπρος είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι επισκέφθηκε την Κύπρο πριν από δέκα χρόνια, ως Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι τότε είχε πει ότι «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη μας όταν εργάζονται μαζί».

Σήμερα, πρόσθεσε, σταθήκαμε ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινήσαμε στρατηγικό διάλογο και εντείναμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ενεργειακή ασφάλεια έως την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ είπε ακόμη ότι αυξήσαμε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε 8.000 μετρικούς τόνους στη Γάζα.

«Κύριε Πρόεδρε, η Κύπρος τα κατέστησε όλα αυτά δυνατά και θέλω να σας ευχαριστήσω για την ηγεσία σας ούτως ώστε να συμβούν αυτά» είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «φέτος είναι η 50ή επέτειος από την τεχνητή διαίρεση του νησιού» σημειώνοντας ότι τη θυμάται καλά καθώς ήταν στην πρώτη του χρονιά ως γερουσιαστής των ΗΠΑ, μια θλιβερή μέρα, είπε, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία.

«Αλλά παραμένω αισιόδοξος για την δυνατότητα μιας επανενωμένης Κύπρου, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και είπε ότι συνεργάζονται στενά στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, της ενέργειας, της επιβολής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα και σαφής και ισχυρή πολιτική βούληση και στις δύο χώρες μετά τον πρώτο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης.

Σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισε, η Κύπρος «είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας». Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή λέγοντας ότι η Λευκωσία έχει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, να στείλει την τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, επανέλαβε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, έχοντας κατά νου ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον, στις 11.45 τοπική ώρα (17.45 ώρα Κυπρου) για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υποδέχτηκε ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου. 

Ο Πρόεδρος συνοδεύεται στις ΗΠΑ από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραoυνά, την Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Σαλίνα Σιάμπου, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρο Βενέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης συνοδεύεται από τον Κύπριο Πρέσβη στις ΗΠΑ Ευάγγελο Σάββα.