Μητσοτάκης σε Σταϊνμάιερ: «Ζωντανό» θέμα οι γερμανικές αποζημιώσεις

Τη θέση ότι για την Ελλάδα τα ζητήματα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένουν ακόμη «ζωντανά» επανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Όπως γνωρίζετε, για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ ‘ζωντανά’ και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Γερμανό Πρόεδρο για το γεγονός ότι θα επισκεφθεί αύριο την Κρήτη και την Κάνδανο, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, με την παρουσία του «τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική χειρονομία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Σταϊνμάιερ.

Ευρύτερα, στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς και  η ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στο πλαίσιο της ΕΕ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζει ότι οι διμερείς σχέσεις «περνούν σε μια διαφορετική εποχή, αφήνοντας πίσω μας μια ταραχώδη περίοδο κρίσης».

«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ, πολύ καλύτερα στο πεδίο της οικονομίας. Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και ως Ευρωπαίοι εταίροι που αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να τα επιλύσουμε», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊνμάιερ εξέφρασε τη χαρά του που «η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας τις διμερείς οικονομικές μας συναλλαγές» και που «οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν όχι μόνο να είναι παρούσες αλλά και να επενδύουν εδώ, στην Ελλάδα».

«Μόλις χθες επισκεφθήκαμε την παραγωγική μονάδα της γερμανικής εταιρείας Boehringer – Ingelheim, κοντά στην Αθήνα», σημείωσε.

«Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι οι διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο οι οικονομικές. αλλά και οι ανταλλαγές στον πολιτιστικό τομέα και μεταξύ των δύο λαών θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει την ελευθερία παγκοσμίως και θα αποτελεί μέρος όπου αξίζει να ζει κανείς», κατέληξε ο Πρόεδρος της Γερμανίας.

Λήξαν το θέμα απαντά ο Σταϊνμάιερ

Το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων έθεσε νωρίτερα και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με τον τελευταίο να απαντά ότι για τη Γερμανία αυτό θεωρείται ένα νομικά λήξαν ζήτημα.

Σε σύντομο διάλογό τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τετάρτη το πρωί, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη «μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων που μένει εκκρεμές».

«Όπως δείχνει η Θεσσαλονίκη, είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία για ανοιχτά τραύματα του παρελθόντος. Η επούλωση τους θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μας στο μέλλον», σημείωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γερμανίας σημείωσε ότι για τη γερμανική πλευρά το θέμα θεωρείται λήξαν νομικά.

«Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού», επεσήμανε.

Όπως είπε, αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε σε επαφή με την εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός μνημείου για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν.

«Αυτό αποτέλεσε και την εκκίνηση, αν θέλετε, της όλης ιδέας του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο, όχι μόνο αναφορικά με τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής», ανέφερε.

«Αύριο θα μεταβώ στην Κρήτη, θα επισκεφθώ ένα από τα μαρτυρικά χωριά και θα μιλήσω δημοσίως, αναφερόμενος στην ευθύνη που φέρουμε εμείς οι Γερμανοί απέναντι στα θύματα και στα όσα έγιναν. Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, το οποίο, ωστόσο, παραμένει στη σχέση μας του παρόντος», κατέληξε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Πρόεδρος της Γερμανίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.