Την δυσαρέσκειά της να δει την Τουρκία ως μέλος των BRICS+ γνωστοποίησε η Ινδία, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με το Πακιστάν, όπως αποκάλυψε τούρκος διπλωμάτης σε σχετική του συνέντευξη και μεταδίδει η BILD.
Η Ινδία θέτει ζητήματα ασφαλείας και θεωρεί ότι η Τουρκία και η παροχή βοήθειας που δίνει στο Πακιστάν δεν επιτρέπουν να ενσωματωθεί στον νέο παγκόσμιο οργανισμό.
Έτσι παρά την επιθυμία της κυβέρνησης Ερντογάν να προσχωρήσει στον συγκεκριμένο οργανισμό εν όψει της 16ης συνόδου, αυτό που γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές είναι πως αυτή η προσπάθεια δεν θα ευδοκιμήσει.
Θυμίζουμε πως το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εντάχθηκαν πρόσφατα στο μπλοκ των BRICS.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη ωστόσο ακόμη δεν έχουν λάβει θετική απάντηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η «εισχώρηση» μιας χώρας στην οικογένεια των BRICS+ πρέπει να βρίσκει ομόφωνα όλα τα μέλη, διαφορετικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Προσχέδιο του κοινού νομίσματος
Στην 16η Σύνοδο των BRICS+ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε το πρώτο ((ανεπίσημο) χαρτονόμισμα του μεγάλου γεωπολιτικού μπλοκ! Αυτή δεν θα είναι η τελική του μορφή καθώς ακόμα είναι υπό συζήτηση και σχεδιασμό ως προς το ποια θα είναι η τελική εμφάνιση του.
Πρόκειται για ένα μη επίσημο χαρτονόμισμα το οποίο εμφανίστηκε για συμβολικούς λόγους.
Μάλιστα όταν το είδε η πρόεδρος της Κεντρικής Tράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, είπε ότι δεν της αρέσει αισθητικά και θα ήθελε έναν άλλο σχεδιασμό.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά το νέο νόμισμα των BRICS+, θα στηρίζεται κατά 40% σε αποθέματα χρυσού και αυτό θα του δώσει ιδιαίτερη ισχύ και βαρύτητα σε μία εποχή που το δολάριο και το ευρώ έχουν καταστεί ουσιαστικά πληθωριστικά νομίσματα.
Το οικονομικό μπλοκ της ομάδας των BRICS προωθεί εδώ και καιρό σχέδια για την ανάπτυξη ενός νομισματικού συστήματος που θα διευκολύνει τις διεθνείς πληρωμές εκτός του συστήματος του δολαρίου, με τον χρυσό να διαδραματίζει κύριο ρόλο στη νέα νομισματική τάξη.
Αρκετά από τα υπό ανάπτυξη projects περιλαμβάνουν μια κοινή λογιστική μονάδα (νόμισμα), μια πλατφόρμα για διεθνείς πληρωμές με χρήση ψηφιακού νομίσματος BRICS, ένα σύστημα πληρωμών, ένα αποθετήριο διακανονισμών, ένα σύστημα ασφαλών συναλλαγών και μια επιτροπή επιτήρησης.
Σύμφωνα με το TASS, το κλειδί για το νέο σύστημα είναι η «αποκέντρωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αλληλεπίδρασης».
Το αποθετήριο διακανονισμών θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain «για την καταγραφή τίτλων και την ανταλλαγή τους».
Η κοινή λογιστική μονάδα θα ήταν συνδεδεμένη κατά 40% με την τιμή του χρυσού.
Το υπόλοιπο 60% θα ήταν συνδεδεμένο με ένα καλάθι νομισμάτων BRICS.
Ο χρυσός βρίσκεται σε τροχιά για την καλύτερη απόδοση από το 2010, ξεπερνώντας ακόμη και το κέρδος 25,1% του 2020, καθώς η πανδημία του COVID-19 έδωσε ώθηση στο «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».
Εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιδεινωθεί, οι τιμές του χρυσού θα έχουν ανοδική ώθηση. Αλλά δεν είναι μόνο η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που ενισχύει τον χρυσό, καθώς οι ειδικοί συνδέουν την αυξημένη… όρεξη για χρυσό με γεωπολιτικούς κινδύνους παγκοσμίως, μεταξύ άλλων από τις εκλογές στις ΗΠΑ και τους συνεχιζόμενους πολέμους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Hamas.
Ο όγκος των παγκόσμιων αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχει τριπλασιαστεί από την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία επίσης ανησυχεί για την άνοδο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ.
Τα δύο χρόνια για μεγάλες αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα που έχουν καταγραφεί ήταν το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του εμπορεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αρνήθηκε να ενισχύσει τα αποθέματά της σε χρυσό από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, τερματίζοντας ένα σερί αγορών χρυσού 18 μηνών.
Οι τιμές του χρυσού συνήθως αυξάνονται σε περιόδους αβεβαιότητας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προσκολληθούν στο μέταλλο που θεωρείται πηγή αξίας για αιώνες, ξεπερνώντας τις αμέτρητες νομισματικές αλλαγές και συγκρούσεις.
Ο χρυσός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε έως και 255 δολάρια ανά ουγγιά το 2001, έχει γνωρίσει τρία ξεχωριστά ράλι από το 2000, συμπεριλαμβανομένων γύρω από την οικονομική κρίση του 2008, γύρω από την πανδημία COVID-19 και την περίοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού των τελευταίων δύο ετών.
Η συσσώρευση δολαρίων στο εξωτερικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη στήριξη του δολαρίου.
Επειδή λειτουργεί ως αποθεματικό νόμισμα, ο κόσμος χρειάζεται δολάρια Αυτή η ζήτηση για δολάρια δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να προχωρούν σε ασταμάτητο τύπωμα του νομίσματός τους.
Εάν η παγκόσμια ζήτηση για δολάρια μειωθεί, θα ήταν καταστροφικό για την αμερικανική οικονομία.
Μια υπερβολική προσφορά δολαρίων θα υποτιμούσε περαιτέρω το νόμισμα και θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών στις Η.Π.Α.
Εάν η αποδολαριοποίηση φτάσει αρκετά μακριά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, δηλαδή σχδόν πλήρη εκμηδένιση της αγοραστικής αξίας του δολαρίου.
Ενώ το δολάριο εξακολουθεί να είναι το κύριο παγκόσμιο μέσο συναλλαγής, ο ρόλος του ως αποθεματικού νομίσματος ήδη διαβρώνεται.
Τα αποθεματικά του δολαρίου παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά 14% από το 2002 και η αποδολαριοποίηση επιταχύνθηκε όταν οι Η.Π.Α. και οι δυτικοί σύμμαχοί της επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μετά την επέμβαση στην Ουκρανία.
Ωστόσο δεν ήταν μόνο η εμφάνιση του χαρτονομίσματος η σημαντική εξέλιξη από την σύνοδο των BRICS+, καθώς ανακοινώθηκε η ένταξη 13 χωρών στον οργανισμό ως εταίρων, όχι ακόμα ως κανονικών μελών και ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Τουρκία!
Οι υπόλοιπες 12 χώρες είναι: Αλγερία, Λευκορωσία, Κούβα, Βολιβία, Ινδονησία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ουγκάντα και Βολιβία!
Σημειώνεται ότι η διευρυμένη ομάδα BRICS+ έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Τα κράτη της ομάδας αντιπροσωπεύουν περίπου το 42% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου!