Της Ανδρούλας Γκιούρωφ
Τις τελευταίες μέρες αποδεικνύεται απροκάλυπτα πλέον η προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν την φίμωση σε όλες τις πλατφόρμες πληροφόρησης. Όσοι δεν συμμορφώνονται πίπτει ράβδος ή συλλαμβάνονται.
Βέβαια οι Αμερικανοί, έχουν το ελεύθερο να συμπεριφέρονται ως σερίφηδες σε μια σειρά χωρών της Ευρώπης καθότι τις έχουν ποδηγετήσει θεωρώντας τις ως αποικίες τους .
Η ελίτ των Βρυξελλών αποδεικνύει καθημερινά πως σε κάθε νεύμα των ΗΠΑ σπεύδει να ικανοποιήσει το όποιο παράλογο αίτημα τους.
Η σύλληψη το περασμένο Σάββατο του ιδρυτή της δημοφιλούς εφαρμογής Telegram, στο αεροδρόμιο Le Bourget κοντά στο Παρίσι, του ρωσικής καταγωγής Πάβελ Ντούροφ ενισχύει το κλίμα που θέλει να επιβάλει η Δύση για τον έλεγχο της πληροφόρησης και της κατάργησης της ελευθερίας του λόγου.
Οι ισχυρισμοί των γαλλικών αρχών ότι ο Ντούροφ βαρύνεται με κατηγορίες για συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων είναι ανυπόστατες και χωρίς τεκμηρίωση. Το πραγματικό του «έγκλημα» είναι ότι δεν επέτρεψε στις αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή προκειμένου να ελέγχουν τους χρήστες της.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι εξόργισε τον ισχυρό άνδρα του X, Έλον Μασκ, ο οποίος με ανάρτηση του προέβλεψε ότι το 2030 στην Ευρώπη θα συλλαμβάνεσαι επειδή κάνεις like ένα μιμίδιο… και ζήτησε την απελευθέρωσή του.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram Πάβελ Ντούροφ 39 ετών ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ μετά την άφιξή του από το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που ενεργοποίησε το γαλλικό ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε από το OFMIN της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας λόγω της ένταξής του σε φάκελο καταζητούμενων (FPR).
Στην υπόθεση παρενέβη και ο γνωστός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος μάλιστα είχε πάρει και συνέντευξη από τον Πάβελ. Έγραψε συγκεκριμένα:
«Ο Pavel Durov έφυγε από τη Ρωσία όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Αλλά τελικά, δεν ήταν ο Πούτιν που τον συνέλαβε επειδή επέτρεψε στο κοινό να ασκεί την ελευθερία του λόγου. Ήταν μια δυτική χώρα, σύμμαχος της κυβέρνησης Μπάιντεν και ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ, που τον έκλεισε.»
Αντιδράσεις Μόσχας
Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κατηγόρησε τις γαλλικές αρχές ότι «αρνούνται να συνεργαστούν» με τη Μόσχα ύστερα από τη σύλληψη του ιδρυτή της πλατφόρμας Telegram.
Είναι προφανές ότι πίσω από την σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, κρύβονται αποκλειστικά οι ΗΠΑ και όχι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι κοινό μυστικό πως παίρνει εντολές από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
«Οι ΗΠΑ διέταξαν ουσιαστικά τις γαλλικές αρχές να συλλάβουν τον ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, ως μέρος του πλαισίου των αντιρωσικών κυρώσεων», είπε η Εκατερίνα Μιζουλίνα, επικεφαλής του Safe Internet League της Ρωσίας και μέλος του Civic Chamber.
Γράφοντας στο Telegram την Κυριακή, η Μιζουλίνα είπε ότι η σύλληψη του Ντούροφ σε αεροδρόμιο του Παρισιού, δεν της προκάλεσε έκπληξη.
«Πίστευα από καιρό ότι τα ταξίδια εκτός Ρωσίας είναι μεγάλος κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες του Telegram, καθώς θα μπορούσαν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή», σημείωσε, αναφέροντας ότι παρόμοια περιστατικά όπου άνθρωποι κρατούνταν με εντολή των ΗΠΑ είχαν συμβεί και στο παρελθόν.
«Είναι προφανές ότι η σύλληψη είναι μια επίθεση στην [μια πλατφόρμα που βασίζεται σε blockchain που αναπτύχθηκε αρχικά από τους δημιουργούς του Telegram] στην οποία έχουν επενδύσει μεγάλες ρωσικές εταιρείες. Αυτό είναι, εν μέρει, μια συνέχιση της πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ», δήλωσε.
Τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ σχολίασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Ρωσία παραφράζοντας τα λόγια του Μπρεχτ για τις διώξεις την εποχή της ναζιστικής Γερμανίας .
«Πρώτα ήρθαν για το Tiktok, και δεν μίλησα-
Γιατί δεν ήμουν δώδεκα χρονών. Μετά ήρθαν για το Telegram και δεν μίλησα-
Επειδή χρησιμοποιούσα κάποια άλλη εφαρμογή … Μετά ήρθαν κυριολεκτικά για κάθε άλλη πλατφόρμα, και δεν μίλησα-
γιατί αδερφέ πώς θα μπορούσα αυτό είναι όλο το θέμα ξυπνήστε»
Τι υποστηρίζει ο Ντούροφ
Η σύλληψη από τις γαλλικές του Πάβελ Ντούροφ έχει προκαλέσει τεράστια απήχηση καθώς πρόκειται για την πρώτη σύλληψη ενός ιδιοκτήτη μέσου πληροφόρησης χωρίς καμιά συγκεκριμένη αιτία ή χωρίς ο ίδιος να έχει κάνει κάποιο έγκλημα.
Εκείνο που επιδιώκουν είναι να αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα των χρηστών του ή να δώσει πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφάλειας να κατασκοπεύουν τους σχεδόν 900 εκατ. χρήστες της πλατφόρμας.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Τάκερ Καρλσον ο Ντούροφ, είχε μιλήσει για αυτές ακριβώς τις πιέσεις που δεχόταν από τις κυβερνήσεις και που δεν υπέκυψε ποτέ, καθώς είχε αρνηθεί να δώσει την παραμικρή πληροφορία, κάτι που αποδεικνύει πως ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του είναι η εμμονή της Δύσης να ελέγχει απόλυτα πλήρως την πληροφόρηση σε οποιαδήποτε μορφή της. Είχε πει ο Ντούροφ:
«… Την τελευταία φορά που ήμουν στις ΗΠΑ είχα φέρει μαζί μου ένα μηχανικό που δούλευε για το Telegram.
Τότε υπήρξε μια προσπάθεια να προσλάβουν μυστικά από εμένα, πίσω από την πλάτη μου, το μηχανικό αυτό από αξιωματούχους κυβερνοασφάλειας ή πράκτορες.»
»… Ήταν περίεργοι να μάθουν ποιες ανοικτές βιβλιοθήκες είναι ολοκληρωμένες με την εφαρμογή του Telegram από την πλευρά των χρηστών και προσπαθούσαν να τον πείσουν να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα εργαλεία ανοικτής πηγής τα οποία θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν στον κώδικα του Telegrram. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως αυτό θα χρησίμευε ως η «πίσω πόρτα»
«Κάτι που θα επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τον κόσμο που χρησιμοποιεί το Telegram», σχολίασε ο Καρλσον.
«Η αμερικανική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση», απάντησε ο Ντούροφ.
«…Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον μηχανικό μου να κατασκευάσει αυτές τις ιστορίες, όπως επίσης, γιατί και γω ο ίδιος έχω βιώσει παρόμοιες πιέσεις εδώ στις ΗΠΑ. Όποτε έρχομαι στις ΗΠΑ έχω δύο τουλάχιστον πράκτορες του FBI να με συναντούν στο αεροδρόμιο, να μου κάνουν ερωτήσεις. Μια ημέρα βρισκόμουν στο σπίτι που νοικιάζω στις ΗΠΑ και εμφανίστηκε το FBI. Στις 9 το πρωί. Με εξέπληξε και σκέφτηκα τραβάμε πολύ προσοχή εδώ. Ίσως όχι το καλύτερο περιβάλλον για να διοικήσεις μια εταιρεία…Το ενδιαφέρον τους ήταν να μάθουν περισσότερα για το Telegram. Ήξεραν ότι είχα φύγει από τη Ρωσία. Ήξεραν τι κάνουμε αλλά ήθελαν λεπτομέρειες. Από ότι κατάλαβα ήθελαν να εγκαταστήσουν μια σχέση με την έννοια να μπορούν να ελέγχουν το Telegram. Καταλαβαίνω πως ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά για εμάς το να προσπαθείς να λειτουργήσεις μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και όχι να διατηρείς τέτοιου είδους σχέσεις με το κράτος το περιβάλλον αυτό δεν ήταν το καλύτερο.»
Και ο CEO του Rumble
Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του ιδιοκτήτη του Telegram ένας ακόμη ιδιοκτήτης ανεξάρτητης πλατφόρμας ενημέρωσης, ο CEO του Rumble Κρις Παβλόβσκι ανακοίνωνε ότι διέφυγε από την Γαλλία.
Όπως εξήγησε, η σύλληψή του Ντούροφ επειδή αρνήθηκε να λογοκρίνει τον ελεύθερο λόγο ήταν η «κόκκινη» γραμμή και για τον ίδιο και για αυτό το λόγο αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα καθώς δεχόταν απειλές από τις Αρχές του Μακρόν.
Είπε πιο συγκεκριμένα ο Παβλόβσκι:
Η Γαλλία απείλησε το Rumble και τώρα έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή συλλαμβάνοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο του Telegram, Pavel Durov, επειδή δεν λογοκρίνει τον ελεύθερο λόγο.
Το Rumble δεν θα υποστηρίξει αυτή τη συμπεριφορά και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αγωνιστεί για την ελευθερία της έκφρασης, ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.
Απειλές είχε δεχτεί και ο Έλον Μασκ κατά καιρούς. Η πιο πρόσφατη ήταν στις 12 Αύγουστου όταν ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν τον απείλησε με κυρώσεις εάν δεν ακύρωνε τη συνέντευξη του Ντοναλντ Τραμπ στο Χ.
Τότε ο Μασκ είχε απαντήσει πολύ σκληρά στον Μπρετόν .
Επιχείρηση φίμωσης
Το 2011 η Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο της πληροφορίας από τα εναλλακτικά δίκτυα ενημέρωσης. Φυσικά η αναφορά της αυτή δεν έμεινε κενό γράμμα καθώς από τότε οι ΗΠΑ όπως και η ΕΕ κάνουν ότι μπορούν για να ελέγχουν την πληροφόρηση.
Η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου. Η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη έχει πεθάνει.Και όταν η ελευθερία του λόγου πεθαίνει η δημοκρατία για την οποία υπερηφανεύονται οι ΗΠΑ και οι Δυτικές χώρες στέλνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Υπάρχει πλειάδα γεγονότων για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να σιγήσουν την πληροφόρηση προωθώντας την παραπληροφόρηση και τη συσκότιση:
Τζούλιαν Ασάνζ , Σνόουντεν , Ντούροφ, Ελον Μασκ, Παβλόβσκι και άλλοι. Πρόσφατα ο ιδιοκτήτης του Meta (πρώην Facebook) Zuckerberg παραδέχθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον έπεισε να λογοκρίνει πληροφορίες για τις σχέσεις του γιου του Χάιντερ Μπάιντεν με ουκρανικές εταιρείες και να λογοκρίνει αναρτήσεις για την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο νεομακαρθισμός επέστρεψε!