Η «ειρηνευτική πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραμείνει μια καθολική και μακροπρόθεσμη συνταγή για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ρωσίας επαναλαμβάνουν ότι ειδικά μετά την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ δεν είναι δυνατές οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Συνοψίζοντας τους όρους, που προφανώς θα ικανοποιούσαν τη δεδομένη στιγμή τη ρωσική πλευρά, η Ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι η ουσία των προτάσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν «ήταν η απόσυρση των ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών από τις νέες ρωσικές περιοχές, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, τις περιφέρειες Ζαπορόζιε και Χερσώνα, η άρνηση του Κιέβου από το αίτημα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η ακύρωση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών της Ουκρανίας».
Σημειωτέον ότι εκτός από τις τέσσερις αυτές περιφέρειες, όπου συνεχίζονται σε μικρότερη ή μεγάλη έκταση συγκρούσεις ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, η Μόσχα θεωρεί από το 2014 ως ρωσικό έδαφος τη χερσόνησο της Κριμαίας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για το καθεστώς της.
«Μάλιστα λόγος γινόταν όχι για το πάγωμα της σύγκρουσης προκειμένου να επανεξοπλιστεί το καθεστώς του Κιέβου, αλλά για τον οριστικό τερματισμό της», υποστήριξε η Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσον εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα οι ειρηνευτικές προτάσεις, που έχει διατυπώσει η Ρωσία για την Ουκρανία. Κατά τη Ρωσίδα εκπρόσωπο η «πρωτοβουλία Πούτιν» έχει χαρακτηριστικά καθολικής και μακροπρόθεσμης λύσης «διότι περιέχει έναν τρόπο για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της».
Απορρίφθηκε πρόταση Ζελένσκι
Το Κρεμλίνο απέρριψε την Τρίτη τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου σχετικά με ένα σχέδιο που έχει για το τέλος του πολέμου και είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη, πως θα παρουσιάσει το σχέδιό του –πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου δεν αποκάλυψε δημόσια– στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους διαδόχους του.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η επίθεση του Κιέβου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν μέρος του σχεδίου του, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα βήματα στο οικονομικό και διπλωματικό μέτωπο.
Η ιδέα, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι –που πιέζει την Ουάσινγκτον ώστε να επιτρέψει στις δυνάμεις του να χρησιμοποιούν μεγάλου βεληνεκούς όπλα που έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ για να πλήττουν βαθιά μέσα στη Ρωσία–, ήταν να αναγκαστεί η Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο.
“Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τέτοιες δηλώσεις από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Γνωρίζουμε τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
“Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας και θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας”, είπε.
Η Ρωσία προσπαθεί να απωθήσει την ουκρανική εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου ενώ συνεχίζει τη δική της επίθεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία συμμερίζεται την άποψη της Ινδίας για την ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση, αλλά είπε πως είναι “περισσότερο από προφανές” πως δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες αυτή τη στιγμή.
Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε πως είπε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως υποστηρίζει μια γρήγορη, ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μόντι με τον Ζελένσκι στο Κίεβο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές εκτός αν το Κίεβο συμφωνήσει να παρατείνει μια συμφωνία για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Η Ουκρανία έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν έχει σχέδια για μια νέα συμφωνία διέλευσης αερίου με τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους πως αν το Κίεβο δεν παρατείνει τη συμφωνία, η Ρωσία μπορεί να βρει εναλλακτικές διαδρομές, όπως τον σχεδιαζόμενο τουρκικό κόμβο αερίου.
“Υπάρχουν (άλλες) διαδρομές, αλλά, βέβαια, τέτοιες αποφάσεις από την ουκρανική πλευρά θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, εκείνων που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν πιο εγγυημένο, πιο οικονομικό… ρωσικό αέριο”, είπε π Πεσκόφ.
Οι περισσότερες χώρες που λαμβάνουν ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας έχουν πει πως ετοιμάζονται για διακοπή των ροών στο τέλος αυτής της χρονιάς όταν εκπνεύσει η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, με δεδομένο ότι η Ουκρανία έχει πει πως δεν θέλει να την ανανεώσει.
Μια άλλη επιλογή για την Gazprom είναι να παρέχει ένα μέρος του αερίου της μέσω μιας άλλης διαδρομής, για παράδειγμα μέσω του TurkStream, της Βουλγαρίας, της Σερβίας ή της Ουγγαρίας. Ωστόσο η ικανότητα μέσω αυτών των διαδρομών είναι περιορισμένη.
Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν ζητήσει επίσης από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία διέλευσης αερίου.
Λαβρόφ
Η Ρωσία δήλωσε ότι η Δύση παίζει με τη φωτιά με το να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα βαθιά εντός της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιορισθεί στην Ευρώπη.
Η Ουκρανία επιτέθηκε στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου και έχει αποσπάσει ένα κομμάτι εδάφους στη μεγαλύτερη ξένη επίθεση κατά της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, που υπηρετεί ως Υπουργός Εξωτερικών του Πούτιν για περισσότερο από 20 χρόνια, δήλωσε ότι η Δύση επιδιώκει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και «πάει γυρεύοντας» με το να εξετάζει τα ουκρανικά αιτήματα για χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά τη χρήση όπλων που παρέχονται από το εξωτερικό.
«Επιβεβαιώνουμε τώρα για άλλη μια φορά ότι το να παίζεις με τη φωτιά – και μοιάζουν σαν τα μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα – είναι πολύ επικίνδυνο για τους ενήλικες θείους και θείες που τους έχουν εμπιστευθεί πυρηνικά όπλα στη μία ή την άλλη δυτική χώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.
«Οι Αμερικανοί συνδέουν απερίφραστα τις συζητήσεις για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως κάτι που, Θεός φυλάξοι, αν συμβεί, θα αφορά αποκλειστικά την Ευρώπη», είπε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει «αποσαφηνίσει» το πυρηνικό της δόγμα.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 ορίζει πότε ο Πρόεδρός της θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο σε γενικές γραμμές ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή συμβατικών όπλων «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».