Προς υλοποίηση οι αλλαγές στην Παιδεία

Αυξάνονται οι περιόδοι διδασκαλίας

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με την υλοποίηση της πρότασης του για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου, υπογράμμισε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Κώστας Καδής, παρουσιάζοντας σήμερα το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα εργασιών που θα ακολουθηθεί για την εφαρμογή του.ÕÐ.ÐÁÉÄÅÉÁÓ Ê.ÊÁÄÇÓ - ÍÅÏ ÙÑÏËÏÃÉÏ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁ

«Πρέπει να προχωρήσουμε, διότι όπως το έχω πει αρκετές φορές δεν μπορούμε να στερήσουμε από μια ακόμα σειρά μαθητών τη δυνατότητα να μπουν σε ένα εκσυγχρονισμένο Λύκειο. Περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγούσε, ακριβώς, σε αυτό το δεδομένο. Άρα, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι σήμερα ανακοινώνουν την έναρξη της υλοποίησης της πολιτικής τους για τη δομή του σχολικού προγράμματος, για το ωρολόγιο πρόγραμμα, δηλαδή, ενώ, παράλληλα, τρέχουν οι διαδικασίες για τα αναλυτικά προγράμματα, για το σύστημα διορισμών, το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου και το σύστημα επιμόρφωσης.

Όπως ανέφερε, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στο Γυμνάσιο προβλέπει αύξηση περιόδων διδασκαλίας από 37 σε 38, μικρές διαφοροποιήσεις στην κατανομή των διδακτικών περιόδων ανά μάθημα και επιλογή μαθημάτων προσανατολισμού (για την Α` Λυκείου) στην Γ` Γυμνασίου, ενώ το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στο Λύκειο περιλαμβάνει νέο σύστημα επιλογής μαθημάτων και σαφείς κατευθύνσεις και στην Α` Λυκείου ξεκινούν επιλογές μαθημάτων με τέσσερις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού (2 μαθήματα χ 2 επιπρόσθετες περιόδους), στη Β` και Γ` Λυκείου δημιουργούνται έξι κατευθύνσεις και ενισχύεται ο θεσμός σχολείων ειδικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερο το μουσικό και αθλητικό γυμνάσιο και λύκειο τα οποία δημιουργούνται σε όλες τις πόλεις.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι οι τέσσερις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού είναι: Αρχαία Ελληνικά/Αρχαιογνωσία και Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσική, Μαθηματικά και Οικονομικά, Οικονομικά και Αγγλικά, ενώ οι έξι κατευθύνσεις είναι: Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών, Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Θετικών Επιστημών – Βιοεπιστημών – Πληροφορικής – Τεχνολογίας, Οικονομικών Επιστημών, Υπηρεσιών και Καλών Τεχνών.

«Σε μια από αυτές τις κατευθύνσεις, ο μαθητής πέραν από τα μαθήματα του κοινού κορμού θα πρέπει να παρακολουθήσει τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης, από τα οποία σε κάποιες κατευθύνσεις έχουμε τρία που είναι υποχρεωτικά και ένα που θα επιλέξει από μια σειρά από μαθήματα ή δύο υποχρεωτικά και δύο που θα επιλέξει από μια σειρά από μαθήματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας για επιτυχή εφαρμογή νέου ωρολογίου προγράμματος, οι οποίες περιλαμβάνουν ενημέρωση σχολικών μονάδων από σήμερα μέχρι και τις 15 του μήνα, η ενημέρωση μαθητών μέχρι τις 20 του μήνα, οι οποίοι μαθητές μέχρι τις 29 Μαΐου θα συμμετέχουν σε ομαδικές και προσωπικές συνεντεύξεις στις οποίες θα εμπλέκονται οι εκπαιδευτικοί Σύμβουλοι Επαγγελματικής Αγωγής, ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι άλλες ενέργειες, μεταξύ άλλων, είναι η διαδικτυακή ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η διανομή ενημερωτικού οδηγού, η αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τις 11/5 – 3/6 θα λειτουργήσει η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης (80002121) από τις 08:00 -19:00.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΟΕΛΜΕΚ και την απόφαση της για μη εφαρμογή αλλαγών από τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Καδής είπε ότι αν δει κανείς την αρχική πρόταση που κατατέθηκε πριν 2 μήνες από την επιστημονική επιτροπή και τη συγκρίνει με τη σημερινή θα δει ότι έγιναν πάρα πολλές αλλαγές και οι αλλαγές αυτές έγιναν στη βάση του διαλόγου που είχε γίνει με την ΟΕΛΜΕΚ.

«Μπορώ να απαριθμήσω πέραν των δέκα ουσιαστικών σημείων τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί στη βάση ακριβώς αυτού του διαλόγου. Η ΟΕΛΜΕΚ να θυμίσω ότι τις τελευταίες τρεις συναντήσεις που είχαμε κατέθετε και μία διαφορετική πρόταση κάθε φορά, ανάλογα με τις ισορροπίες που διαμορφωνόταν στο εσωτερικό της. Το Υπουργείο δεν μπορεί να περιμένει, ούτε και να αναπροσαρμόζει την πολιτική και τη στάση του, ανάλογα με το ποιες είναι αυτές οι ισορροπίες και το ποια θα είναι η πρόταση που αύριο θα μπορούσε και πάλι να αλλάξει. Θεωρούμε ότι στις βασικές αρχές υπάρχει συμφωνία με την ΟΕΛΜΕΚ. Όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, για παράδειγμα, προβλέπουν ένα πρόγραμμα στο Λύκειο με κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων. Μάλιστα, με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η σύνθεση των μαθημάτων, πάνω – κάτω είναι η ίδια με μικρές διαφοροποιήσεις.

«Εμείς έχουμε σε κάποιες κατευθύνσεις δύο μαθήματα υποχρεωτικά και δύο επιλογής και σε κάποιες άλλες τρία με δύο, ενώ η τελευταία πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ ήταν σε όλα δύο με δύο. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο ουσιαστική διαφορά. Άρα, με δεδομένο ότι επί των βασικών αρχών υπάρχει συμφωνία και επίσης, με ένα άλλο δεδομένο ότι η ΟΕΛΜΕΚ η ίδια δεν μπόρεσε να φτάσει σε μια συμφωνία που να είναι ευρέως αποδεκτή από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Το Υπουργείο ολοκληρώνει το διάλογο. Θεωρούμε ότι λάβαμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις της ΟΕΛΜΕΚ, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε, διότι όπως το έχω πει αρκετές φορές δεν μπορούμε να στερήσουμε από μια ακόμα σειρά μαθητών την δυνατότητα να μπουν σε ένα εκσυγχρονισμένο Λύκειο. Περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγούσε, ακριβώς, σε αυτό το δεδομένο. Άρα, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό. Θεωρούμε ότι λάβαμε υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και διαμορφώσαμε την τελική μας πρόταση στη βάση και αυτών των απόψεων και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την υλοποίηση της πρότασης μας», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση πόσο αισιόδοξος είναι ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα εργασιών, ούτως ώστε να ξεκινήσει ομαλά από τη νέα σχολική χρονιά η εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος, ο κ. Καδής είπε ότι θα παρακολουθούν την υλοποίηση τους και υπενθύμισε ότι υπάρχει, με βάση και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του ωρολογίου προγράμματος.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τηρηθούν και τα χρονοδιαγράμματα και θα ξεκινήσουμε ομαλά. Κάνουμε ένα άλμα με αυτή την μεταρρύθμιση. Ακόμα και αν υπάρξουν κάποιες δυσκολίες, τις οποίες θεωρώ ούτως η άλλως θα μπορούσαμε να τις αντιμετωπίσουμε, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες όταν παρουσιαστούν, παρά να πούμε ότι δεν ξεκινάμε και μεταφέρουμε σε μια επόμενη χρονιά την εφαρμογή αυτού του συστήματος. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά η αρχή είναι και το ήμισυ του παντός. Οπόταν, τολμάμε αυτό το εγχείρημα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση ότι οι αλλαγές προβλέπουν και κάποιες τροποποιήσεις στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων οι οποίες θα προωθηθούν στην Βουλή. Εκείνη αναμένεται να υπάρξει η συναίνεση; Ο κ. Καδής είπε ότι είναι διαδικαστικά αυτά τα ζητήματα, τα έχουμε υπόψη μας. «`Έχουν ήδη ετοιμαστεί οι σχετικές διαφοροποιήσεις. Θα προωθηθούν άμεσα στην Βουλή και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σύστημα διορισμών, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι θέλουν να προχωρήσουν με συναίνεση και γι` αυτό το θέμα η πολιτεία έκανε μια μεγάλη υπέρβαση για να ικανοποιήσει την κοινωνική απαίτηση και την ευαισθησία για να διασφαλιστούν όσο γίνεται περισσότεροι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

«Προχωράμε και σε αυτό ζήτημα. Έχουμε ήδη δύο θετικές απόψεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Συζητάμε με την ΠΟΕΔ για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε και με την οργάνωση αυτή και θέλουμε να προχωρήσουμε και με αυτό το ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου για πάρα πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οι μαθητές που μπαίνουν στο Λύκειο από τον Σεπτέμβρη του 2015 θα αποφοιτήσουν με ένα διαφορετικό σύστημα πρόσβασης, ο κ. Καδής απάντησε καταφατικά.

Σε ερώτηση για την Τεχνική Σχολή, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι οι Τεχνικές Σχολές συνεχίζουν να λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς, αλλά ειδικά για την τεχνική εκπαίδευση έχει ανακοινωθεί πρόσφατα ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά ολόκληρο το σύστημα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό τόσο των αναλυτικών όσο και των ωρολογίων προγραμμάτων της τεχνικής σχολής.

«Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και τη νέα πολιτική γι` αυτό το ζήτημα», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.