Οι διαίτες εξπρές ελλοχεύουν κινδύνους

Δίαιτες εξπρές, με τις περισσότερες να περιλαμβάνουν κυρίως πρωτείνες, πρωταγωνιστούν σε ουκ ολίγα τραπέζια των τελευταίο καιρό, αφού πολλοί βρίσκονται στην τελική ευθεία για την πρώτη εμφάνιση στην παραλία, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα.CNA_M7e16c55ee09b4e089990e52bffdc364d

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Γιάννη Χρύσου, οι δίαιτες αυτές ελλοχεύουν κινδύνους για την σωματική και ψυχική μας υγεία, καθώς επίσης το τελικό αποτέλεσμα είναι ενίοτε το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο.

Οπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου “ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους κυμαίνεται από 0,5 – 1 κιλό εβδομαδιαίως. Το αυστηρά πρωτεϊνικό μενού επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, τη νεφρική λειτουργία και έχει συνδεθεί άμεσα με την κακή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της διάθεσης”.

Οσον αφορά τα σκευάσματα στα ράφια των φαρμακείων που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, ο κ. Χρύσου επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί το χάπι για απώλεια βάρους.

“Ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους κυμαίνεται από 0,5 – 1 κιλό εβδομαδιαίως. Με αυτόν τον ρυθμό επιτυγχάνονται δύο στόχοι. Αρχικά, καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα ακολουθείται ένας τρόπος διατροφής που είναι βιώσιμος. λτσι μπορεί να έχει διάρκεια αλλά και να θέσει τις βάσεις για την μόνιμη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών προς μία πιο υγιεινή κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί βοηθιέται ο μόνιμος έλεγχο του βάρους και η προαγωγή της υγείας” είπε.

Οπως είπε, η εισαγωγή ενός ατόμου σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, πρέπει να γίνεται σε ένα διατροφικό σχήμα που θα εξυπηρετεί την προαγωγή της υγείας του, ενώ παράλληλα θα είναι βιώσιμο.

Σε πρώτη φάση να εντοπίζει τα τρόφιμα που πρέπει να προστεθούν στο ημερήσιο διαιτολόγιο του. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο
πρώτος σταθμός και για όσους επιθυμούν την αυξημένη πρόσληψη πρωτείνης, υπάρχουν πια επιλογές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης εμπλουτισμένα με πρωτείνη ή δημητριακά ολικής άλεσης με λιγότερη ζάχαρη. Στη συνέχεια θα στοχεύσει και στην αποφυγή των θερμιδογόνων τροφίμων και των τακτικών που δεν του επιτρέπουν να ελέγξει το βάρος του, όπως την μείωση της κατανάλωσης γλυκών ή άλλων λιπαρών τροφίμων. Ακόμα όμως και σε αυτό το σημείο, αναφερόμαστε στον περιορισμό και όχι στον αποκλεισμό. Τα αρκετά χρόνια εμπειρίας μου στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μου έχουν δείξει ότι με τον τρόπο αυτόν θα έχετε τα βέλτιστα αλλά και κατά το δυνατόν πιο μόνιμα αποτελέσματα” είπε.