Επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την ειρηνευτική διαδικασία για την Παλαιστίνη, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», διπλωματικές πηγές του οποίου ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 12-14 Αυγούστου.
«Ανταλλάσσουμε διαρκώς απόψεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, διαβουλευόμαστε για όλα τα πιο σημαντικά θέματα προκειμένου να προωθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία, καθώς και να ενισχύσουμε τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις. Με αυτό θα ασχοληθούμε και κατά την επικείμενη επίσκεψή μας στη Ρωσία», δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, σημειώνοντας ότι «η Γάζα πρέπει να διοικείται υπό την αιγίδα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και της νόμιμης παλαιστινιακής κυβέρνησης. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στα ισραηλινά σχέδια για κάποιου είδους προσωρινές λύσεις».
Εκ μέρους της ΟΑΠ ο Μ. Αμπάς εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας πολιτικής λύσης και όχι με τη βία, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο των σημερινών συνομιλιών. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε οποιεσδήποτε προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων των παλαιστινιακών Αρχών στο έδαφος του θύλακα, όπως συμβαίνει και στη Δυτική Όχθη», τόνισε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.
Κατά τον κ. Αμπάς η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ και μάλιστα με ρωσική μεσολάβηση. «Έχουμε επανειλημμένως συμφωνήσει να συναντηθούμε με τον κ. Νετανιάχου στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος, όπως όλοι οι Ρώσοι φίλοι, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώνουμε πως η οδός για την επίτευξη γενικής ειρήνης και ασφάλειας είναι μέσω μιας πολιτικής λύσης βασισμένης στα διεθνή ψηφίσματα και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία. Δεν αρνηθήκαμε συναντήσεις με την ισραηλινή πλευρά, αλλά εκείνοι απομακρύνθηκαν από τον ειρηνευτικό δρόμο».
Ανέφερε ότι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση «υιοθέτησε σειρά από νόμους για να αντιταχθεί στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και να υπονομεύσει τις προοπτικές μιας λύσης δύο κρατών “επί του εδάφους”» και σημείωσε ότι «η εστίασή μας τώρα είναι πρωτίστως στον τερματισμό του πολέμου του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των καθημερινών σφαγών και των τεράστιων καταστροφών». Παράλληλα, πρόσθεσε, «εργαζόμαστε με τα αραβικά κράτη, τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, τις χώρες της ΕΕ και άλλες ενδιαφερόμενες παγκόσμιες δυνάμεις με σκοπό να εγκαταλείψουμε τις στρατιωτικές λύσεις, που επιδιώκει το Ισραήλ, και να επιστρέψουμε σε μια πολιτική διευθέτηση, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα συμβάλει σε μια πλήρη και μόνιμη ειρήνη».
Κατά την εκτίμηση του Παλαιστίνιου ηγέτη «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοπός της δολοφονίας του κ. Χανίγια είναι να παραταθεί ο πόλεμος και να διευρυνθούν οι διαστάσεις του. Θα έχει αρνητική επίδραση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της επίθεσης και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, ωστόσο καλούμε το λαό μας σε αντοχή, ενότητα και υπομονή ενώπιον αυτής της κατοχής». Υπενθύμισε μάλιστα ότι παρά την πολυετή σύγκρουση με τη Χαμάς, η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης.
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια δειλή πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη στην ισραηλινή πολιτική», σημείωσε ο Μαχμούτ Αμπάς.
«Οι ισραηλινές κατοχικές Αρχές οφείλουν να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να σταματήσουν τις επιθετικές τους ενέργειες εναντίον του λαού μας και της υπόθεσής μας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσουν την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, καθώς και μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση του στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν με τον Ρώσο Πρόεδρο.
«Εκτιμούμε πολύ τον ρόλο της Ρωσίας στο κουαρτέτο των διεθνών διαμεσολαβητών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τη θέση της υπέρ της επίτευξης ειρήνης σύμφωνα με το διεθνές νομικό πλαίσιο. Εκτιμούμε επίσης πολύ τη συμβολή της Ρωσίας στο διαπαλαιστινιακό διάλογο και την προσέγγιση των θέσεων των παλαιστινιακών παρατάξεων», τόνισε ο 89χρονος Μ. Αμπάς, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δαμασκό και υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή στο ιστορικό Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών προς τιμήν του Πατρίς Λουμούμπα στη Μόσχα.