Αλλαγές και Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ προτείνει η Αννίτα Δημητρίου

Την πρόθεσή της να εισηγηθεί στο Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) του ΔΗΣΥ την έναρξη της θεσμοθετημένης διαδικασίας προσυνεδριακού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε καταστατικό συνέδριο πριν το τέλος του χρόνους, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρία του ΠΓ, ανακοίνωσε η Πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, στην εισαγωγική της ομιλία στη συνεδρία του ΠΓ το Σάββατο, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου.

Η κ. Δημητρίου έκανε λόγο για περίοδο χάριτος, η οποία τελείωσε, και για συμπεριφορές που «όχι μόνο δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, αλλά θα πρέπει να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν θεσμικά”.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προβεί σε διορισμούς πέντε συμβούλων Προέδρου που θα συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δυνάμει άρθρου του Καταστατικού, και οι οποίοι θα εργαστούν για την ανασυγκρότηση με βάση τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν απ’ τα συλλογικά όργανα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην πλήρωση των θέσεων που προβλέπονται για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του ΔΗΣΥ.

Κάθε εκλογική διαδικασία, αποτελεί για εμάς στον ΔΗΣΥ έναν ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα που θέλουμε να κερδίσουμε, ανέφερε η κ. Δημητρίου λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι η παράταξη του Γλαύκου και έχει χρέος να παραμείνει η πλέον αξιόπιστη πολιτική δύναμη του τόπου. «Το αποδείξαμε με τον Γλαύκο Κληρίδη και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και το αποδείξαμε με τον Νίκο Αναστασιάδη όπου κατορθώσαμε να αναστήσουμε μια κατεστραμμένη οικονομία, να αντιμετωπίσουμε επανειλημμένες και πρωτόγνωρες παγκόσμιες κρίσεις, ενώ την ίδια ώρα δημιουργήσαμε ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, με θεσμούς όπως το ΓΕΣΥ, το ΕΕΕ, τον καθορισμό του Ελάχιστου Μισθού, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και τόσα άλλα», επεσήμανε.

Η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι αναμφίβολα δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι πέτυχαν το σύνολο των στόχων που είχαν θέσει, αλλά αδιαμφισβήτητο είναι ότι η διπλή εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, δεν αποτέλεσε εκλογική πανωλεθρία για τον ΔΗΣΥ. «Όπως μερικοί προέβλεπαν, άλλοι ευελπιστούσαν και ορισμένοι εργάζονταν είτε φανερά είτε υπογείως, για να επιτύχουν την συντριβή του ΔΗΣΥ», πρόσθεσε.

Ευρωεκλογές

Στόχος του ΔΗΣΥ, είπε η Πρόεδρός του, ήταν να παραμείνει ο ΔΗΣΥ, το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα, η πρώτη και πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη του τόπου και να διατηρήσει τις δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που πέτυχε.

Στις Ευρωεκλογές, ανέφερε, που αντιπροσωπεύουν ένα κατεξοχήν πολιτικό διακύβευμα για τον τόπο, ο ΔΗΣΥ επαναβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, αφού εξέλεξε δύο Ευρωβουλευτές και εξασφάλισε την πρώτη θέση με διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ, «το οποίο παρά τον λαϊκισμό και τις εύηχες – πλην ανεφάρμοστες – θέσεις που πρόταξε, περιορίστηκε στο 21,49% ενώ την ίδια ώρα απώλεσε τη μια εκ των δύο εδρών που παραδοσιακά εξασφάλιζε. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από το εκλογικό σώμα τους Τ/κ που συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές αλλά δεν συμμετέχουν στον εκλογικό κατάλογο των βουλευτικών εκλογών, το πραγματικό ποσοστό της παράταξης μας ανέρχεται στο 25.2% και για το ΑΚΕΛ στο 20.5%», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι τους προβληματίζει η αριθμητική μείωση του ποσοστού του ΔΗΣΥ. «Την ίδια όμως ώρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα – με εξαίρεση το ΕΛΑΜ – που αυξήσαμε τις ψήφους τις οποίες λάβαμε το 2019 από 81539 σε 91316 το 2024, λαμβάνοντας 9777 περισσότερες ψήφους. Εξίσου σημαντικό και παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ αύξησε τις ψήφους του σε όλες τις επαρχίες, ενώ ήταν και πρώτο κόμμα σε όλες τις επαρχίες», πρόσθεσε.

Η εξασφάλιση έδρας από το ακροδεξιό ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε η κ. Δημητρίου, «είναι κάτι που μας ανησυχεί. Όπως επίσης μας προβληματίζει και η αυξανόμενη τάση για στήριξη αντισυστημικών επιλογών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Διότι μια λανθασμένη ερμηνεία του φαινομένου αυτού θα οδηγήσει  σε περαιτέρω απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και της πολιτικής. Το φαινόμενο ‘Φειδία’ δεν είναι αποτέλεσμα της αποπολιτικοποίησης των πολιτών, αλλά παράγωγο της αποπολιτικοποίησης των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού λόγου. Όπως  τουλάχιστον τον εκλαμβάνουν οι πολίτες», επεσήμανε.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι η απουσία συγκεκριμένων και διακριτών πολιτικών προτάσεων από τα πολιτικά κόμματα, ή, η οργανωτική και επικοινωνιακή τους αδυναμία να τις επικοινωνήσουν ικανοποιητικά ώστε να γίνουν αντιληπτές, δεν βοηθά τους πολίτες να τις αξιολογήσουν επαρκώς και να εντοπίσουν –  εάν υπάρχει – το πολιτικό διακύβευμα ανάμεσα τους. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η απουσία πολιτικού διακυβεύματος που να αξιολογείται ως σημαντικό για την προσωπική/ή την οικογενειακή/ή την εθνική ευημερία, ασφάλεια και μελλοντική προοπτική, ενισχύει μια ήδη παγιωμένη απογοήτευση της ευρύτερης κοινωνίας προς τα λεγόμενα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και ενισχύει την απόφαση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα.

Ανεξάρτητα από την εκπλήρωση των βασικών στόχων τους για τις Ευρωεκλογές, συνέχισε, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου, συντονισμένης πολεμικής που δέχτηκε ο ΔΗΣΥ, το τελικό αποτέλεσμα “δεν μας δημιουργεί κανένα αίσθημα εφησυχασμού. Αντίθετα, μας προβληματίζει η ανάδειξη μιας σειράς οργανωτικών, διοικητικών και πολιτικών αδυναμιών που έχουν συσσωρευθεί εδώ και χρόνια στο κόμμα», ανέφερε.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και οι υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες ήταν, κατά την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ,  ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετώπισαν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αρκετές περιπτώσεις, είπε, υποσκέλισαν τις καταστατικές διαδικασίες και το καλώς νοούμενο συμφέρον του κόμματος και οδήγησαν κάποιους σε αποστασία, θέτοντας τον εαυτό τους απέναντι από το κόμμα.

«Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι υπήρξαν και περιπτώσεις όπου και χωρίς την κάθοδο των λεγόμενων ανταρτών, στελέχη του κόμματος, ακόμη – και λυπάμαι που το λέω – είτε μέλη επαρχιακών γραμματειών είτε και άλλοι κομματικοί αξιωματούχοι, υπέσκαπταν απροκάλυπτα τον υποψήφιο που στήριζε η Παράταξη και εργάζονταν για την εκλογή των υποψηφίων που στήριζε το ΑΚΕΛ. Δυστυχώς χάθηκαν σημαντικές εκλογικές μάχες εξαιτίας ανάλογων συμπεριφορών», ανέφερε.

Σημείωσε μάλιστα πως έγινε επίκληση προσωπικών διαφορών ή των όσων προηγήθηκαν των προεδρικών εκλογών και έφεραν τον ΔΗΣΥ στα πρόθυρα του διχασμού, λέγοντας πως οι συμπεριφορές αυτές που «όχι μόνο δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, αλλά θα πρέπει να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν θεσμικά. Και αυτό θα πράξουμε. Και η περίοδος χάριτος τελείωσε και εντός του ΔΗΣΥ συντεταγμένα και στη βάση των καταστατικών μας διαδικασιών», επεσήμανε.  

Την ίδια ώρα, συνέχισε, θα πρέπει να έχουμε το πολιτικό θάρρος να παραδεχτούμε ότι κάποιες εκ των επιλογών μας δεν ήταν οι καταλληλότερες, «γιατί δεν μπορούν πάντα να φταίνε μόνοι οι άλλοι», και δεν αντανακλούσαν τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών.

Μίλησε για άρνηση ατόμων να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές και αδυναμία στην επαρκή αλληλοεπικοινωνία και ανατροφοδότηση από τη βάση του κόμματος και ευρύτερα τις τοπικές κοινωνίες. «Υπάρχει συλλογική ευθύνη ως ηγεσία, την δική μου προσωπική ευθύνη, ως Πρόεδρος της παράταξης, την αναλαμβάνω, αλλά θεωρώ ότι όλοι θα πρέπει να προβούμε στην αναγκαία αυτοκριτική. Από τα μέλη των τοπικών μας επιτροπών, μέχρι τους ανώτατους αξιωματούχους, ή τα ιστορικά στελέχη της παράταξής μας. Και να αναλογιστούμε εάν πράξαμε ότι μπορούσαμε για να στηρίξουμε το κόμμα και να ενισχύσουμε τη σημερινή ηγεσία της παράταξης, ή εάν λειτουργήσαμε με τρόπο που μόνο θετικά δεν λειτούργησε στη συλλογική προσπάθεια», ανέφερε.

Η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι σε ό,τι την αφορά προσωπικά, «δηλώνω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα αίσθημα πικρίας να με αποπροσανατολίσει από τον στόχο που εξαρχής είχα θέσει. Και δικαιούμαι όμως να νιώθω αρκετή πικρία από πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Όμως δεν δικαιούμαι να λειτουργήσω πότε σε προσωπικό επίπεδο στον ΔΗΣΥ. Ο στόχος μας δεν είναι άλλος από την επανάκτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου που πρέπει να έχει η παράταξη μας στην πορεία και το μέλλον του τόπου μας, αλλά και η επούλωση κάθε πληγής για να έχουμε ενότητα», ανέφερε.

Απηύθυνε δε κάλεσμα σε κάθε φίλο, μέλος, στέλεχος, αξιωματούχο και ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ να είναι δίπλα τους. «Ούτε απέναντι μας, αλλά και ούτε ο ένας απέναντι στον άλλο. Όχι υπόγεια, μόνο φανερά. Μόνο στο φως θα λειτουργούμε», επεσήμανε.

Για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων η κ. Δημητρίου είπε ότι σε παγκύπριο επίπεδο, από σύνολο 294.106 έγκυρων ψηφοδελτίων, ο ΔΗΣΥ έλαβε 101.708 ψήφους, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,58% και του εξασφαλίζει την πρώτη θέση με σημαντική διαφορά.  

Προτάσεις προς υλοποίηση

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι άμεσα προχωρούν στην επαναλειτουργία και αναβάθμιση της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στην ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου του λεγόμενου «Shadow cabinet», στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης, στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές συνελεύσεις, στην ενίσχυση και διεύρυνση των δομών του κόμματος με έμφαση στην οργανωτική ανασυγκρότηση και στην παραγωγή πολιτικής με τρόπο που να αναβαθμίζεται ο ρόλος του Πολιτικού Γραφείου και των αντίστοιχων ομάδων πολιτικής και που θα θέτει το κόμμα σε διαρκή διάλογο με την βάση του.

«Η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος θα πρέπει να γίνει με οριζόντιο τρόπο, σε κάθε τμήμα και συνδεδεμένη με το κόμμα οργάνωση, αφού σε μεγάλη μερίδα στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος και της νεολαίας διαπιστώνεται μια μεγάλη απώλεια τεχνογνωσίας, εμπειρίας και αντίληψης ως προς το τι είναι η οργανωτική λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος ή οργανισμού», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι προχωρούν άμεσα στη διοικητική ανασυγκρότηση όλων των δομών του κόμματος, στη θεσμοθέτηση ενός διαρκούς διαλόγου με όλα τα τμήματα, επαρχιακά σώματα και ειδικότερα τις τοπικές επιτροπές, στη δημιουργία γραφείου επαφής και αλληλεπίδρασης με την κοινωνία των πολιτών και τις ΜΚΟ, στην ουσιαστική αξιοποίηση των στελεχών εκπροσώπησαν τον ΔΗΣΥ στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε έχουν εκλεγεί είτε όχι, στην αξιοποίηση των εκλεγέντων Κοινοταρχών που είναι μέλη του κόμματος στην ηγεσία των αντίστοιχων Τοπικών Επιτροπών κ.α.

Μίλησε ακόμη για  πλήρη λειτουργία όλων των σωμάτων και θεσμών της ΝΕΔΗΣΥ με την ενίσχυση της πολιτικής της παρουσίας και τη δημιουργική συμμετοχή της σε όλες τις δομές και τα συλλογικά σώματα του ΔΗΣΥ, και την ενίσχυση της συνεργασίας της νεολαίας και του κόμματος με την Πρωτοπορία.

Στην συνεδρία του ΠΓ του ΔΗΣΥ συμμετείχαν Βουλευτές του κόμματος, οι δύο Ευρωβουλευτές του, εκλεγμένοι αξιωματούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώην Υπουργοί και κάποια ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ