Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ΝΑΤΟ, που κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του οργανισμού στις 5 Ιουλίου, έως και το 30% των Βούλγαρων που ερωτήθηκαν θα ψήφιζαν κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 32 χωρών-μελών.
Επίσης, η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι μεταξύ των κατοίκων και των 32 χωρών-μελών, οι Βούλγαροι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να συνεχίσει η χώρα τους να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1ης Απριλίου και 6ης Μαΐου 2024 ενόψει της Συνόδου Κορυφής του μπλοκ στην Ουάσιγκτον, που είχε προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου.
Αν και το 59% των Βουλγάρων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στη Συμμαχία, αυτό το ποσοστό είναι και πάλι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ. Εάν συνυπολογιστεί το 11% που επέλεξε την απάντηση «δεν ξέρω», εκείνοι που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού αθροίζονται σε 34%.
Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Βουλγαρία είναι πιο ασφαλής εντός του ΝΑΤΟ, γεγονός που τους βάζει πάνω από τους Βέλγους, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Σλοβένους και ακόμη και τους Αμερικανούς. Το 29% των Βουλγάρων φοβάται ότι η χώρα τους είναι λιγότερο ασφαλής ως μέρος της Συμμαχίας και μόνο οι Ιταλοί είναι πιο ανήσυχοι.
Ένα σημαντικό 69% των ανθρώπων στη Βουλγαρία θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας τους, που είναι τόσοι όσοι και στην Ιταλία, περισσότεροι από ό,τι στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τις ΗΠΑ. Το 13% που πιστεύει το αντίθετο, είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Ελλάδα, στη Βόρεια Μακεδονία, στο Μαυροβούνιο, στη Σλοβακία και στη Σλοβενία.
Λιγότεροι από τους μισούς Βούλγαρους (42%) συμφωνούν με τη δήλωση ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να υπερασπιστεί άλλη χώρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης. Μόνο οι άνθρωποι στην Ισλανδία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι πιο διστακτικοί από αυτή την άποψη. Το 22% που διαφωνεί, υπερτερεί των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.
Το 55% συμφωνεί με τη δήλωση ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ καθιστά λιγότερο πιθανό ένα ξένο κράτος να επιτεθεί στη Βουλγαρία, ενώ οι Ισλανδοί, οι Μαυροβούνιοι και οι Σλοβένοι είναι πιο απαισιόδοξοι ως προς αυτή την άποψη. Το 22% που διαφωνεί με αυτή τη δήλωση, είναι πιο πολυάριθμο από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.
Το 61% που πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα κατατάσσει τη χώρα δεύτερη στη Συμμαχία, μετά το 81% της Αλβανίας. Μόλις το 27% των Βουλγάρων δήλωσε ότι η χώρα τους πρέπει να διατηρήσει τις τρέχουσες αμυντικές δαπάνες και το 6% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να δαπανήσει λιγότερα για την άμυνα.
Στη Βουλγαρία, εκείνοι που ανησυχούν για την πιθανότητα πολέμου στις χώρες του ΝΑΤΟ είναι 72%, και όσοι δεν ανησυχούν για τέτοιο ενδεχόμενο είναι 17%.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία (66%) είναι της γνώμης ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει επηρεάσει την ασφάλεια και την ασφάλεια της χώρας τους και το 29% πιστεύει το αντίθετο.
Μεταξύ των κατοίκων και των 32 χωρών-μελών, οι Βούλγαροι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να συνεχίσει η χώρα τους να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία – μόλις 55%, όσοι είναι οι Ούγγροι και οι Μακεδόνες, αλλά ακόμα περισσότεροι από τους Έλληνες (40%).
Στην ερώτηση εάν εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης στη Βουλγαρία για να τους πουν την αλήθεια για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, μόλις το 28% απάντησε καταφατικά. Σε χαμηλότερη κατάταξη σχετικά με την ερώτηση αυτή βρίσκονται μόνο η Ελλάδα (24%) και η Ουγγαρία (27%).